Κοινωνία

Κορωνοϊός: Εδώ ανοίγουν σούπερ μάρκετ Κυριακές και στο Ισραήλ κλείνουν τα εργαστήρια έρευνας το Σάββατο!

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και αναφέρει μεταξύ άλλων πως θα πουλάνε μέχρι και εφημερίδες! Πριν κάποια χρόνια πάλι με κυβέρνηση ΝΔ είχε γίνει ολόκληρος ντόρος γιατί θα μπορούσαν τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε ψωμί.

Αναφέρει η ΠΝΠ: Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγοριών αυτών τις Κυριακές, είτε για όλη την Επικράτεια είτε για μέρος αυτής.

Το επόμενο τι είναι; Να πουλάνε τα σουπερ μάρκετ και φάρμακα για να μην ανοίγουν τα φαρμακεία; Το πλέον ευτράπελο είναι πως το 2014 όταν ακόμη ο Αδωνις ήταν υπουργός Υγείας καβγάδιζε με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για αυτό ακριβώς: για τα φάρμακα στα super market

Κι ενώ η κυβερνητική απόφαση σήμερα λέει ανοιχτά σούπερ μάρκετ τις Κυριακές μεγάλη αλυσίδα αρνείται να ανοίξει και έρχεται ο ίδιος υπουργός να την απειλήσει με κυρώσεις!

Πάντως ενδιαφέρον έχει ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος των αργιών. Εδώ τα έχουμε ευτελίσει όλα με πρόσχημα τον κορωνοϊό και σε εργασιακές σχέσεις και σε εμπορικές συμφωνίες.

Η Κυριακή αργία καταργείται. Μόνο που για παράδειγμα στο Ισραήλ, όπου επιστήμονες είναι όλη την μέρα στα εργαστήρια για να βρουν το φάρμακο που θα καταπολεμά το νέο κορωνοϊό, κλείνει τα εργαστήρια για το Shabbat, την αργία του Σαββάτου δηλαδή.

Υπάρχουν 21 εργαστήρια στη χώρα, από τα οποία μερικά εξακολουθούν να μην επιτρέπεται να εργάζονται το Σαββατοκύριακο. Ο Σύνδεσμος Μικροβιολόγων, Χημικών και Εργασιακών Εργαστηρίων δήλωσε ότι παρά την εθνική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19, δεν έχουν εγκριθεί τα αιτήματα από όλα τα εργαστήρια από το υπουργείο Υγείας για να εργαστούν το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η εφημερίδα Haaretz.Το εργαστήριο της Χάιφα, ικανό να διεξάγει 330 ελέγχους την ημέρα για τον νέο κοροναϊό, είναι ένα παράδειγμα ενός εργαστηρίου που δεν έλαβε τέτοια άδεια και συνεπώς δεν θα λειτουργήσει το Σάββατο.

Η επικεφαλής του Συνδέσμου, Ester Admon, υποστήριξε ότι "σε μια εποχή όπως αυτή, τα εργαστήρια πρέπει να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο" και κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να βρει τον τρόπο αποζημίωσης των εργαζομένων που απαιτούνται. Το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε ότι τα εργαστήρια πρέπει να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ