Κοινωνία

Πταίσμα για τον νόμο η παράνομη καταγραφή των προσωπικών στιγμών

Η κοινωνία έχει εκτροχιαστεί και δεν φαίνεται ο νόμος πλέον να μας προστατεύει. Συγκεκριμένα, η παράνομη μαγνητοσκόπηση προσωπικών στιγμών θεωρείται πλημμέλημα παρά το γεγονός πως συχνά συνδέεται με φαινόμενα εκβιασμού και αυτοκτονιών.

Γράφει ο δικηγόρος Άγγελος Βουράκης

Σε καταγράφω παράνομα και σε εκβιάζω με την καταγραφή αυτή ώστε να συνουσιαστείς μαζί μου! Δεν πειράζει, δεν είναι πια βιασμός!

Εντύπωση προκαλούν σε πολλά σημεία οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Κυρίως όμως η μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα των παράνομων καταγραφών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο αδίκημα του βιασμού!

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα εάν κάποιος παγίδευε τις συνδιαλέξεις σου, κατέγραφε χωρίς τη συναίνεση σου την συνομιλία σας ή με αθέμιτα μέσα κατέγραφε κάποια προσωπική σου στιγμή διωκόταν για κακούργημα και κινδύνευε με ποινή μέχρι 10 έτη κάθειρξης, σύμφωνα με το katanixis.gr.

Με το νέο κώδικα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όλα τα ανωτέρω γίνονται πλημμελήματα με ποινή μέχρι 5 έτη φυλάκισης.

Πόσο πιο ευάλωτη γίνεται η ιδιωτική και οικογενειακή μας ζωή από τις αλλαγές αυτές; Σε μία εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη το επιτρέπει τόσο εύκολα, οι παράνομες καταγραφές θα λέγαμε ότι αποτελούν μάστιγα, καθώς τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοκάρουν.

Θυμόμαστε όλη την αυτοκτονία της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη υπό τον φόβο των απειλών για διαρροή βίντεο, και πολλά άλλα περιστατικά εκβιασμών και απειλών μετά από παράνομη καταγραφή ιδιαίτερων προσωπικών στιγμών.

Περισσότερο προβληματικές όμως είναι οι αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο στις διατάξεις για το βιασμό. Μέχρι σήμερα η χρήση βίας ή οποιασδήποτε απειλής σπουδαίου κινδύνου με σκοπό τον εξαναγκασμό σε συνουσία συνιστούσε βιασμό. ΠΛΕΟΝ με τις επιχειρούμενες αλλαγές περιορίζεται στη σωματική βία και την απειλή ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.
Δηλαδή αν περάσουν ως έχουν οι αλλαγές, θα μπορεί κάποιος καταγράψει στιγμές τις ιδιωτικής σου ζωής παγιδεύοντάς σε, να σε απειλήσει με τη δημοσίευσή τους προκειμένου συνευρεθείς μαζί του σεξουαλικά και αυτό δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον βιασμός.

*Δικηγόρος, τ. Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ