Κοινωνία

Η κρίση χτύπησε τα έλατα για τα Χριστούγεννα- Μειώθηκαν οι αγορές

Τα σημάδια της οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέπαφη και την αγορά ελάτων, όπου φέτος σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες στα χρονικά της πτωτικές πορείες.

Στη Λάρισα τα έλατα θα πρέπει να περιμένουν τα Χριστούγεννα του 2017 μήπως και τελικά διακοσμήσουν κάποιο ελληνικό νοικοκυριό, αφού φέτος δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον αγοράς με αποτέλεσμα να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο.

Το ίδιο σκηνικό και στη Χαλκιδική, η οποία μπορεί να φημίζεται για τις εξαγωγές δενδρυλλίων, αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες ελπίζουν να πουλήσουν έστω 600 δέντρα για να θεωρήσουν επιτυχημένη τη σοδειά.

Στα προ μνημονίου χρόνια η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Ανά έτος περισσότερα από 250.000 δενδρύλλια μπορούσαν να υλοτομηθούν και να διακινηθούν. Φέτος ο αριθμός εκείνος έχει φτάσει σε λιγότερα από τα μισά, καθώς η απόφαση που υπογράφηκε από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, αφορά την υλοτόμηση και διακίνηση μόνο 106.260 δενδρυλλίων. Το 2015 ήταν λιγότερα κατά περίπου 18.000 από φέτος, ενώ το 2014 κατά 45.000.

Μπορεί, λοιπόν, στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στον Ταξιάρχη η πώληση ελάτων να είναι αυξημένη, επειδή κάποιες επιχειρήσεις κάνουν εξαγωγές σε Γερμανία και Κύπρο, αλλά η εικόνα αυτή δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της περιοχής. Ο Θανάσης Καρανταγλής, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Έλατα Καρανταγλής», όπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο, δεν εξάγει έλατα και περιμένει να δει πώς θα κυμανθεί η αγορά φέτος. «Αν καταφέρω φέτος να πουλήσω τα 600 έλατα που καλλιεργήσαμε, θα είμαι ευτυχής» λέει.

Όπως έχει σημειώσει ξανά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού παραγωγών ελάτου του Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης, η μείωση στην κοπή δέντρων φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένη. «Παλιότερα κόβαμε πάνω από 35.000 δέντρα, φέτος ελπίζουμε να κόψουμε περίπου 20.000-22.000» αναφέρει.

Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής καλύπτει το 75% της εγχώριας αγοράς με τις τιμές να ποικίλλουν. Η πιο φθηνή αγορά είναι στη Θεσσαλονίκη διότι δεν υπάρχουν μεταφορικά, βρίσκοντας δέντρο από 25 μέχρι και 50 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν και δέντρα πάνω από 6 έως 7 μέτρα και η τιμή τους αγγίζει τα 100 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ