Κοινωνία

Νέο τοπίο για τα συμβόλαια στα ακίνητα με «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στις αποδοχές κληρονομιάς σχετικά με ακίνητα αλλά και σε λάθε μεταβίβαση με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δόμηση το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», καθίσταται υποχρεωτική η βεβαίωση μηχανικού για να μπορεί να ολοκληρωθεί κάθε δικαιοπραξία που έχει σχέση με ακίνητο, ακόμα κι αν σε αυτό δεν υφίσταται κτίσμα, επιβαρύνοντας με πρόσθετο κόστος τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κάνουν αποδοχή κληρονομιάς. Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα δώσει οριστική λύση στη διαιώνιση της αυθαιρεσίας.

Η βεβαίωση μηχανικού θα είναι απαραίτητη σε κάθε αγοραπωλησία, γονική παροχή, δήλωση αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας, εφόσον με αυτή περιέρχεται στον κληρονόμο ή τον κληροδόχο ακίνητο της κληρονομιάς ή έμπρακτο δικαίωμα πάνω σε αυτό- συμπεριλαμβανομένων και ακινήτων χωρίς κτίσμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης βαριές «καμπάνες» που ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής και για τους συμβολαιογράφους οι οποίοι θα συντάσσουν συμβόλαια, τους μεσίτες που θα μεσολαβούν, τους δικηγόρους που θα παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, τους υποθηκοφύλακες ή τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων που θα τα μεταγράφουν στην περίπτωση που λείπει η βεβαίωση μηχανικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ