Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Ν.Δένδιας: Έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό Στόλο στον κόσμο και θέλουμε το αρχηγείο της Λάρισας για την επιχείρηση της ΕΕ

Δηλώσεις με σαφή νόημα έκανε ο ΥΠΕΘΑ μιλώντας για πολλά θέματα, αλλά κυρίως διότι ανέφερε δύο μεγάλα προβλήματα που κάποιοι εντός χώρας θέλουν να λυθούν ως δια μαγείας.

Το πρώτο αφορά τον ελληνικό εμπορικό Στόλο ( το μεγαλύτερο του κόσμου) και τα προβλήματα του πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν θα λυθούν από τον καναπέ.

Η χώρα μας θα πρέπει να συμμετάσχει και ορθώς το κάνει, στα τεκταινόμενα στην Ερυθρά θάλασσα, ενώ καλά κάνουμε και ζητήσαμε το Στρατηγείο στην Λάρισα, αφού θέλουμε να ελέγχουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή.
           
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024, στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη», των δημοσιογράφων Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου,  στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη:  

B. ΧΙΩΤΗΣ: Καλό μεσημέρι κυρίες και κύριοι στον ΣΚΑΪ και στους 100,3.  Αλλά νομίζω ότι αυτό με το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε είναι αυτή η χθεσινή πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας χθες στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα θέτει στη διάθεση της Ευρώπης το Στρατηγείο της Λάρισας για αυτήν την περίφημη Ευρωπαϊκή Επιχείρηση για να παραμείνει ασφαλής η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Έχουμε τη χαρά να έχουμε στη τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Άμυνας τον κύριο Νίκο Δένδια, από τον οποίο ζητήσαμε διευκρινίσεις και δήλωσε διατεθειμένος να μας τις παράσχει. Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χιώτη, κύριε Παπαδόπουλε, καλό μεσημέρι και σε εσάς και στους ακροατές σας.  

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Θα ξεκινήσω από τις απορίες που διατυπώνονται και την κριτική τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τον Τύπο σήμερα, σχετικά με την χθεσινή σας πρωτοβουλία. Κατ’ αρχάς, κάποιοι εκφράζουν αμφιβολίες ότι έγινε ασμένως δεκτή ή θετικά αποδεκτή όπως είπατε και εσείς, γράψατε και εσείς στην ανάρτησή σας, αν είναι κάτι το οριστικό ή μπορεί να ανατραπεί. Ένα το κρατούμενο. Τα ρωτάω όλα μαζί για να τα απαντήσετε όλα μαζί.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει καταρχήν.  

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και το δεύτερο, αν εμείς παραχωρούμε το Στρατηγείο και η Διοίκηση θα είναι άλλου ή αν το Στρατηγείο θα τελεί υπό ελληνική διοίκηση. Ας ξεκινήσουμε με αυτά για να πάμε παρακάτω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας προτείνω μια εναλλακτική προσέγγιση; Πριν πάμε σε αυτό, να πάμε στο γιατί; Θέλω να εξηγήσω. Είναι πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

 Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έχουμε τα πιο πολλά πλοία στο κόσμο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μου έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες και υπ΄ αυτή την έννοια εγώ προχωρώ.
Πάμε λοιπόν στο γιατί. Υπάρχουν δυο μεγάλοι πυλώνες αιτιολογίας. Ο πρώτος είναι οικονομικός. Όσο και αν δεν είναι προφανής.  Τι εννοώ οικονομικός;

Πρώτον, το είπατε εσείς μισό λεπτό πριν, έχουμε τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο και άρα χρησιμοποιούμε αυτή την θαλάσσια οδό η οποία σημειώνω είναι πολύ κοντά σε εμάς. Μιλάμε για τη διώρυγα του Σουέζ στην πραγματικότητα, τη χρήση ή την αχρήστευση της διώρυγας του Σουέζ.  Άρα, τίθεται θέμα προστασίας ελληνικών, ελληνόκτητων πλοίων και ελληνικών πληρωμάτων.

Δεύτερον, τίθεται θέμα προστασίας της τσέπης του Ευρωπαίου και του Έλληνα καταναλωτή. Καταλαβαίνετε ότι αν τα εμπορεύματα επιβαρυνθούν με το κόστος, το μεταφορικό κόστος του «γύρω – γύρω» από την Αφρική, καταλαβαίνετε τι θα σημάνει αυτό για το ήδη κύμα ακρίβειας που υπάρχει.

Για το κύμα της ακρίβειας το οποίο η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να το αντιμετωπίσει, ιδίως εις όφελος των λαϊκών στρωμάτων, διότι αυτά πλήττονται.
Τα λιμάνια μας, εάν η διώρυγα του Σουέζ αχρηστευτεί,  καταλαβαίνετε ότι η αξία τους και η χρήση των λιμανιών μας υποπολλαπλασιάζεται. Άρα, το συμφέρον του Έλληνα πολίτη είναι να υπάρχει ομαλή δίοδος από τη διώρυγα του Σουέζ και από την Ερυθρά Θάλασσα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Νομίζω είναι εύκολα κατανοητό, δεν χρειάζεται να το αναπτύξουμε παραπάνω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ το λέω γιατί είδα μερικά πράγματα, οφείλω να πω όχι πλειοψηφικά, «τι γυρεύουμε εμείς, τι μας αφορούν όλα αυτά» κλπ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί εμπλεκόμαστε σε έναν  πόλεμο λένε στην πραγματικότητα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς, προσέξτε, δεν εμπλεκόμαστε σε πόλεμο. Δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν,

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με την έννοια ότι θα έχουμε εκεί πέρα φαντάζομαι τη φρεγάτα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα έχουμε βεβαίως, αλλά τι θα κάνει; Θα προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή θα προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων, τα πλοία τα οποία δεν θα είναι βεβαίως μόνο ελληνικά. Θα σας πω ποιοι έχουν δηλώσει καταρχήν συμμετοχή και θα μπορούν να βοηθήσουν.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και το πλοίο είναι θωρακισμένο, μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε πυραύλους.
 
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχει αντιαεροπορικά, έχει anti-drones και δεν είναι ένα πλοίο…

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι μια αρμάδα ολόκληρη, ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η επιχείρηση αυτή, η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, διότι υπάρχει και πολυεθνική επιχείρηση με συμμετοχή κρατών του ΝΑΤΟ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και αυτό είναι ένα ζήτημα τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ..

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πώς θα συμμετέχουμε και στις δύο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μισό λεπτό, όλα θα τα διευκρινίσουμε. Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έρχομαι τώρα στο γεωπολιτικό, αν μου επιτρέπετε, μισό λεπτό. Η Ελλάδα πάντοτε θέλει να υπάρχει ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας και ευρωπαϊκή αμυντική συνείδηση.

 Και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ακριβώς εις χρήσιν αυτού του αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Εγώ είχα πρωτοστατήσει ως Υπουργός Εξωτερικών ότι θα δημιουργηθεί η Επιχείρηση Ειρήνη πάνω από τη Λιβύη, επίσης με ελληνικό όνομα παρεμπιπτόντως και όλως κατά τύχη.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Θέλουμε να μπλεκόμαστε όπου γίνεται φασαρία, να πηγαίνουμε να αναμειχθούμε; Το κάνουμε για ένα βασικό λόγο, διότι είναι βασική πάγια διαχρονική και υπερκομματική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η δημιουργία επιχειρησιακού αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και καταλαβαίνουμε όλοι, τώρα μην κοροϊδευόμαστε..

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αλλιώς θα το κάνουν οι Αμερικάνοι αντί για μας, όπως το κάνουν ήδη με τους Εγγλέζους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι εγώ δεν πάω μόνο εις αυτό. Εμείς έχουμε θέματα. Όταν έχουμε θέματα, έχουμε γείτονες τους οποίους ας τους ονομάσω «αμφιλεγόμενους», για να μην τους πω «κακούς», όταν έχουμε θέματα με αυτούς τους "αμφιλεγόμενους" γείτονες, θέλουμε η Ευρώπη να υπάρχει, να έχει αμυντικό βραχίονα. Δε θέλουμε η Ευρώπη να λέει μόνο ας πάνε οι Αμερικανοί να βρουν άκρη. Καλοί και οι Αμερικανοί, αλλά άρχισε και η Ευρώπη…  

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Εντάξει, αλλά έρχεται η αντιπολίτευση κύριε Υπουργέ και λέει ωραία βρε παιδιά, γιατί πρέπει εμείς όλα αυτά να τα μαθαίνουμε από εφημερίδες; Δεν μπορούσε να μας είχε γίνει μια μυστική ενημέρωση προηγουμένως, από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, να μην αιφνιδιαζόμαστε κάθε τρεις και λίγο; Και μετά μας ζητάτε συναίνεση για τα εθνικά θέματα;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συγχωρήστε με, κατ΄ αρχάς να συμφωνήσουμε ότι αυτό είναι το δέον γενέσθαι και μετά να πάμε να δούμε τα θέματα ενημέρωσης. Λοιπόν τώρα, ποιοι μετέχουν, γιατί μη θεωρηθεί ότι πάμε και μόνοι μας εκεί και αποφάσισε η Ελλάδα. Κατ΄ αρχήν η Ελλάδα πρέπει να παίζει ένα ρόλο, έτσι; Διότι αν δεν τον παίξει η Ελλάδα, θα τον παίξουν άλλοι.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και θα σας παρακαλέσω, κοιτάξτε το ναυπηγικό πρόγραμμα μίας γειτονικής μας χώρας, για να καταλάβετε τι εννοώ.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, θα πάμε μετά και στα εξοπλιστικά αν μας μείνει χρόνος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάμε όμως, δεν υπάρχει ακόμα αυτό που λέμε force generation, δηλαδή δεν έχει δημιουργηθεί η δύναμη, αλλά η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Δανία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, η Ολλανδία έχει δηλώσει ότι πιθανότατα θα συμμετάσχει, η Κύπρος έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, που η Κύπρος δεν έχει πλοίο, θα συμμετάσχει με αξιωματικούς.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες οι χώρες της περιοχής κατ΄ αρχήν δηλαδή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, σας λέω τη μεγαλύτερη που στα χρόνια της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε ποτέ. Και θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι απέξω; Δηλαδή το γεγονός ότι δέχονται οι Υπουργοί Άμυνας, ανοίγω εδώ παρένθεση για να απαντήσω και στο δικό σας ερώτημα, το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας ήταν άτυπο Συμβούλιο, δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ναι.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: …Άρα γι΄ αυτό είπα ευμενώς δεκτή και δεν είπα αποφασίσαμε, δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε τίποτα. Στα άτυπα συμβούλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποφασίζουμε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα θα αποφασίσετε στο πρώτο κανονικό συμβούλιο.

Ν.  ΔΕΝΔΙΑΣ: 19 Φεβρουαρίου θα υπάρχει οριστική απόφαση. Υπάρχει όμως ένα κλίμα, αυτή είναι η εισήγηση των Υπουργών Άμυνας. Τι να σας πω τώρα, αν οι Αρχηγοί των Κυβερνήσεων πουν «όχι δε θέλουμε», αν και τον Πρωθυπουργό θα τον πλησιάσει ο κύριος Μακρόν και του πει «όχι δεν το θέλω εγώ», παρότι έχουμε μιλήσει και με τους Γάλλους και με τους Ιταλούς και τα λοιπά, από κει και πέρα μπορεί να σταθμιστούν άλλα πράγματα, αλλά στο επίπεδο των Υπουργών Άμυνας αυτός είναι ο κοινός μας στόχος.
 
Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το Στρατηγείο τους το έχουμε δώσει. Τις αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς ή κάποιος άλλος;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα υπάρχει και Έλληνας Διοικητής. Έχουμε επιλέξει, προτείναμε συγκεκριμένο όνομα Υποναυάρχου. Μην σας το πω τώρα, δεν έχει καμία έννοια.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, υπό ελληνική διοίκηση θα λειτουργεί αυτή η επιχείρηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
 
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα. Υπό ελληνική διοίκηση όπως όπως η Ειρήνη, λειτουργεί από Ιταλική διοίκηση. Θα υπάρχει Γενικός Υπεύθυνος ο οποίος θα είναι Έλληνας Υποναύαρχος και από εκεί και πέρα στο πεδίο θα υπάρχει επιχειρησιακός αξιωματικός ο οποίος όπως πάντα δεν θα είναι και αυτός Έλληνας, διότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αλλά, επιλέξαμε και ζητήσαμε να έχουμε το Στρατηγείο. Το οποίο είναι ήδη Ευρωπαϊκό Στρατηγείο παρεμπιπτόντως. Στη Λάρισα υπάρχει ήδη Ευρωπαϊκό Στρατηγείο. Δηλαδή, στην πραγματικότητα ενεργοποιούμε κάτι το οποίο ήδη υπάρχει και αναλαμβάνουμε εάν αυτό συμφωνηθεί από το Συμβούλιο, αναλαμβάνουμε τη διοίκηση με Στρατηγείο και αξιωματικό της μεγαλύτερης επιχείρησης που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ποτέ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και η εν πλω διοίκηση υποθέτω ότι θα γίνεται εκ περιτροπής, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως γίνεται πάντα. Όπως στην Ειρήνη. Μια φορά την παίρνουμε εμείς, μια φορά την παίρνει κάποιος άλλος. Γίνεται από τους Διοικητές των μονάδων που είναι.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, για να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Ποιος  ο λόγος να υπάρχουν δύο ταυτόχρονες επιχειρήσεις; Δηλαδή, έδωσε την εντύπωση η Ευρώπη ότι έτρεξε πίσω από τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς που έχουν ήδη εξαγγείλει αυτόν τον Φύλακα της Ευημερίας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τον Prosperity Guardian …  Νομίζω ότι ήταν όμως πάρα πολύ σωστό και εμείς το συνυπογράψαμε απολύτως, να μην σας πω το ενθαρρύναμε εντόνως, να υπάρχει ευρωπαϊκή διακριτή παρουσία. Η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ και πιστεύει στο ΝΑΤΟ, πιστεύει και στην Ατλαντική Συμμαχία. Αλλά η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας και δεν είναι δυνατόν ακριβώς δίπλα μας, γιατί η Ερυθρά Θάλασσα είναι δίπλα μας, όπου περνάει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μας, δεν περνάει από εκεί ούτε το Αμερικανικό εμπόριο, ούτε το Αγγλικό εμπόριο, ούτε το Καναδικό εμπόριο, η Ευρώπη να αφήνει την προστασία της θαλάσσιας οδούς, της απολύτως απαραίτητης για την επιβίωσή της μόνο στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση τη γεωπολιτική της απουσία δίπλα στο σπίτι της. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη και την αγαπάμε την ευρωπαϊκή ιδέα και δουλεύουμε για αυτό, πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν εδώ και 5 χρόνια μιλούσαμε για Γεωπολιτική Επιτροπή, έλεγε η Φον ντερ Λαϊεν, η Γεωπολιτική Επιτροπή δεν μπορεί να είναι στα χαρτιά. Δεν μπορεί να μην έχει κανένα αμυντικό αποτύπωμα και μου επιτρέπετε να τελειώσω θυμίζοντας κάτι. Πάνω και πέρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης,  αυτή η χώρα που πρέπει να θέλει να δημιουργηθεί στο τέλος της μέρας, ακόμα και Ευρωπαϊκός Στρατός, είναι η Ελλάδα για προφανείς κα πρόδηλους λόγους που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους επαναλάβω, αλλά που τους ξέρει και ο τελευταίος Έλληνας. Και ο τελευταίος Έλληνας που έχει διαβάσει μία φορά εφημερίδα στην ζωή του, καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να θέλει Ευρωπαϊκό Στρατό και Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις. Άρα λοιπόν, μόνο πανηγυρισμούς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μία τέτοια προσπάθεια.
 
Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα μια και μιλάμε για την Τουρκία εκ των πραγμάτων, πώς είδατε τη δήλωση αυτή της κυρίας Νούλαντ ότι αν οι Τούρκοι αποσύρουν τους S-400 μπορεί να πάρουν και τα F-35;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, καταρχήν δεν έχω διαβάσει το πλήρες κείμενο. Και η τοποθέτηση, την ξέρω καλά την κυρία Βικτόρια Νούλαντ, την έχω συναντήσει πολλές φορές στη ζωή μου με το προηγούμενο καπέλο μου του Υπουργού Εξωτερικών. Η τοποθέτηση επί της δήλωσης πρέπει να γίνει από το ελληνικό  Υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελλάδα έχει μια πάγια σαφή θέση, έχει διατυπωθεί 15 φορές.  Όμως να επαναλάβω κάτι που δεν είναι καινούργιο. Εγώ δεν θα πω ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες τι θα κάνουν. Θα υπηρετήσουν το συμφέρον τους και το συμφέρον της συμμαχίας της οποίας ηγούνται, του ΝΑΤΟ.
Ερώτημα: Είναι προς το συμφέρον τους και είναι προς το συμφέρον της συμμαχίας να χρησιμοποιούνται όπλα που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από έναν σύμμαχο εναντίον άλλου συμμάχου;  Και να χρησιμοποιούνται για να αμφισβητούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα;  Δηλαδή να του δίδονται χωρίς κανένα όρο;  Με λευκή επιταγή;  Να κάνει ό,τι θέλει;  Είναι σωστό;

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Επ΄ αυτού που λέτε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια διαρροή σημερινή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας που λέει ότι τα F-16 που θα προμηθευτεί η  Τουρκία τα προμηθεύεται άνευ όρων και προϋποθέσεων, ότι δεν τους έχει μπει από τις Ηνωμένες Πολιτείες κανένας περιορισμός τι θα τα κάνουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χιώτη, εγώ δεν χειρίζομαι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών, ούτε τις ελληνοαμερικανικές. Χειρίζομαι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτήν την ευθύνη μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας και για αυτήν την ευθύνη λογοδοτώ στην Κυβέρνηση, σε αυτόν, στην Βουλή των Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία. Εγώ λέω απλώς τους γενικούς κανόνες που φαντάζομαι διέπουν κάθε συμμαχία.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν παύει για εμάς όμως να είναι κάτι πολύ άσχημο το ότι εμείς κάναμε το παν για να πάρουμε τα F-35, να έχουμε ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο και τώρα με την πρώτη ευκαιρία οι Αμερικανοί λένε «ε, μπορεί να πάρετε και εσείς αν διώξετε τους S-400».

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλά, να δούμε τι ακριβώς λένε και πώς το λένε.  Είναι καλό να έχω τον δικό μου ρόλο και αυτόν το οποίο μου ανατέθηκε να κάνω. Μην μπλέκω σε όλα τα «χωράφια» και διατυπώνω άποψη επί παντός επιστητού, δεν είναι σοβαρό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, να μείνουμε στα δικά σας χωράφια.  Γιατί οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει για τα εξοπλιστικά προγράμματα τις τελευταίες ημέρες, εμένα προσωπικά μου έχουν δημιουργήσει μια σύγχυση.  

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε εσάς, κύριε Χιώτη, αποκλείεται.  Ούτε στον κύριο Παπαδόπουλο. Είστε αρκούντως πονηροί.  Πάτε να δημιουργήσετε σε εμένα σύγχυση αλλά...

Ν.  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλει να πει ότι είναι βροχή δισεκατομμυρίων, δεν ξέρουμε πού θα τα βρούμε τα λεφτά να δώσουμε όλα αυτά...

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πρώτον, δεν έχει πει η Κυβέρνηση πόσο αποτιμά συνολικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα που φτάνει ως το 2030. Δεν θα έπρεπε να το ξέρουν οι Έλληνες πολίτες αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, πάμε με τη σειρά.  Καταρχήν έχει επανειλημμένως λεχθεί και δια χειλέων του Πρωθυπουργού και εμού και του προκατόχου μου του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι η χώρα δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί δημοσιονομικά από οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι.  Ξέρουμε.

Δεύτερον, υπάρχει υπό εκπόνηση δεκαετές, που θα είναι δωδεκαετές για την ακρίβεια, εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι απολύτως κοστολογημένο και εντός του δημοσιονομικού χώρου, το οποίο μας δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο είμαστε σε συνεχή και διαρκή επαφή. Διότι όπως ξέρετε στον δημοσιονομικό χώρο, γι΄ αυτό μιλάμε, τα όπλα κοστολογούνται στην παραλαβή, όχι στην παραγγελία, είναι διαφορετικό. Ούτε στην πληρωμή, στην παραλαβή.

Άρα λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε, ουδείς είναι ανεύθυνος. Από την άλλη όμως πρέπει να σας πω και το εξής: Η άμυνα της χώρας δεν είναι για να κάνουμε φιγούρες, παρελάσεις ή για να κάνουν ανακοινώσεις οι Υπουργοί.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι αναγκαίος όρος εθνικής μας επιβίωσης. Μου επιτρέπετε να το ξαναπώ, για να είναι κατανοητό: Αναγκαίος όρος εθνικής μας επιβίωσης. 

Έχουμε εχθρούς κύριε Παπαδόπουλε και κύριε Χιώτη, έχουμε χώρες που αμφισβητούν το δικαίωμά μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που αμφισβητούν ακόμα και το ρόλο μέσα στη χώρα θρησκευτικών μειονοτήτων, που τις ονομάζουν εθνικές και ξέρουμε τι άνοιγμα πόρτας είναι αυτό και τι σημαίνει. 

Αυτή είναι η Ελλάδα, σε αυτή την περιοχή του κόσμου βρισκόμαστε. Έχουμε έναν πόλεμο στο βορρά, έναν πόλεμο στο νότο, έναν τρίτο πόλεμο ακόμα πιο κάτω, μια πλήρως αποσταθεροποιημένη περιοχή κάτω από τη Σαχάρα, στο Σαχέλ. Εκεί ζούμε, πώς θα πάμε; Κάνοντας το σταυρό μας; Μόνο με τη βοήθεια του Μεγαλοδύναμου στον οποίον πιστεύω, αλλά θα μου πει «συν Αθηνά και χείρα κίνει»;  

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι αναμφίβολα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία, από την άλλη πλευρά η σύγχυση για την οποία μιλούσα πριν έγκειται στο εξής. Από τη μία ακούω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμούς, διότι έχουν αλλάξει οι τεχνολογίες και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε μη επανδρωμένα μέσα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και από την άλλη βλέπω ότι έρχονται στην Ελλάδα κάποια άρματα μάχης που μας χαρίζουν οι Αμερικάνοι, άρματα μάλλον όχι μάχης.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχήματα όχι τεθωρακισμένα.

Β.  ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, τα οποία είναι κάπως ξεπερασμένα και κάτι C-130 τα οποία δεν πετάνε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, ακούτε, ακούτε…

Β.  ΧΙΩΤΗΣ: Αυτά διαβάζω.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να πάμε και στα επιμέρους. Κατ΄ αρχήν βεβαίως εγώ είμαι ο πρώτος που το λέω και θα δείτε σε λίγες μέρες, θα παρουσιάσουμε ένα νομοθέτημα για την καινοτομία, το οποίο θα έχει τέτοια κατεύθυνση, ήδη αλλάξαμε το Διοικητικό Συμβούλιο και θα αλλάξουμε στο σύνολο την ΕΑΒ την οποία ανέλαβα στο Υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα μερικοί μου είπαν πρόκειται για αυτοκτονικό πολιτικό εγχείρημα, αλλά πρέπει να έχουμε ελληνική αεροπορική βιομηχανία. Πρέπει να πάμε στις νέες τεχνολογίες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας λέει ο Υπουργός αλλά να δούμε τώρα πόσο χρόνο θα έχουμε να προλάβουμε και τα υπόλοιπα. Συνοψίζω, υπό Ελληνική Διοίκηση θα είναι το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο που θα εγκατασταθεί στη Λάρισα, η οριστική απόφαση είναι για τις 19 Φεβρουαρίου που θα γίνει η επίσημη Σύνοδος των
Υπουργών.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εμείς θα μετέχουμε με τη φρεγάτα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Λέγατε λοιπόν ότι επενδύετε στα μη επανδρωμένα μέσα ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχετε ένα στρατηγικό σχέδιο, αλλά θα προχωρήσει και η ΕΑΒ στον εκσυγχρονισμό μέσων όπως τα C-130, τα οποία αν θυμάμαι καλά ένα πετάει σήμερα, έτσι δεν είναι;

Ν.  ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, θα σας εκπλήξω ευχάριστα, φτάσαμε στα τρία.

Β.  ΧΙΩΤΗΣ: Πετάνε τρία;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα.

Ν.  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ύστερα από δέκα χρόνια. Κάτι συνέβη εκεί.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Είναι πλήρως επιχειρησιακά; Γιατί είχα διαβάσει ότι είναι σε δοκιμαστικό στάδιο.

Ν.  ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτή τη στιγμή τελείωσαν, αν καλά με πληροφόρησαν χθες και οι δοκιμές του τρίτου αεροσκάφους.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και είπατε ότι θα πάρετε την ΕΑΒ στα χέρια σας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Φαντάζομαι, καμιά φορά ξέρετε και ο Άγιος φοβέρα θέλει.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και ο Άγιος φοβέρα θέλει, σωστό, πολύ σοφό αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και θα καταφέρουμε να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και τουλάχιστον πέντε C-27 κι ελπίζω πολύ σύντομα δηλαδή να περάσουμε τα 10 μεταγωγικά αεροσκάφη και να επανέλθουμε μετά από..

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτά τα αμερικάνικα είναι καλά; Ή πράγματι χρειάζονται μετασκευή και αναβάθμιση;

Ν.  ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα πάμε να τα δούμε. Ό,τι μας δίδεται τα ελέγχει η Αεροπορία.

Ν.  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είμαστε οι αφελείς που θα μας φορτώσει κάποιος τα παλιοσίδερά του. Ούτε είμαστε έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα αποθήκευσης ξένων δυνάμεων. Ό,τι μας είναι χρήσιμο το παίρνουμε, ό,τι μας είναι άχρηστο το απορρίπτουμε. Από κει και πέρα όμως πρέπει να καταλάβουμε και το εξής, δε θα περάσουμε από τη μία μέρα στην άλλη στα αυτόνομα σχήματα, είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα, είτε κάτω από τη θάλασσα. Πάντα θα χρειαζόμαστε και πλατφόρμες με πιλότους και με πληρώματα. Εδώ το θέμα είναι να έχουμε σύγχρονα μέσα και ικανά για να υπηρετήσουν το ρόλο που επιφυλάσσουμε στην πατρίδα μας, που δεν είναι ρόλος τοπικής υπερδύναμης, να είμαστε συνεννοημένοι. Είναι αφενός μεν ρόλος αποτροπής, αλλά επίσης και ρόλος δυνάμενου να υποστηρίξει τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή μας. Διότι ξαναλέω, η φύση απεχθάνεται το κενό. Εάν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει άλλος.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που είπατε πληρώματα, μάθαμε ότι φύγανε 200 αξιωματικοί τον τελευταίο χρόνο από το ναυτικό. Τι θα κάνουμε τώρα, θα έρθουνε καινούρια μεγάλα πλοία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω, δε θα μπω στον αριθμό, όμως θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπήρξε ένα έντονο κύμα δυσαρέσκειας στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Νομίζω υπήρξε μια κορύφωσή του χάρη σε μια καλή πρόθεση ενός επιδόματος, το οποίο τελικά λειτούργησε, αν το πιστεύετε, αρνητικά, διότι αύξησε τη φορολογική κλίμακα και οδήγησε σε στέρηση αντί σε απόδοση, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε...

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Άρα θα διορθωθεί αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, αυτό θα διορθωθεί.  Το ανακοίνωσα ήδη και ο Στόλος το ξέρει. Κοιτάτε, η αντιπαροχή του ελληνικού Δημοσίου στην παροχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι ίση. Δεν το κρύβω αυτό.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, αρκεί οι φρεγάτες να έχουν πληρώματα γιατί εδώ κυκλοφορούν ότι οι φρεγάτες πια δεν έχουν...

Ν.  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα δις ευρώ η μια κάνουν.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν πρόκειται να αφήσουμε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, γενικά τις Ένοπλες Δυνάμεις έτσι.
Θα κάνουμε και μια εκστρατεία σιγά-σιγά προσέλκυσης νέων στελεχών, γιατί χρειαζόμαστε καινούργια μυαλά και με τις αλλαγές που θα κάνουμε στη θητεία και με τα μέτρα που παίρνουμε και για τα στελέχη. Το σημαντικότερο είναι το νέο οικιστικό πρόγραμμα που εξαγγείλαμε με χρήματα που μας έδωσε ο Πρωθυπουργός στα νησιά και στη Θράκη καταρχήν και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Κρήτη, ώστε να απαλλάξουμε από τον βραχνά του ενοικίου σε τουριστικές περιοχές τα στελέχη μας, νομίζω ότι θα βελτιωθεί αρκετά η ζωή τους.
Δεν λέω όμως ότι αυτό που κάνουν μπορεί να τύχει αντιπαροχής, διότι βάζουν και τη ζωή τους μπροστά.  Αυτό ξέρετε δεν παλεύεται, δεν μπορείς να το ισοφαρίσεις με τίποτε. Όμως πρέπει να υπάρχουν μισθοί και παροχές αξιοπρέπειας.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πρέπει να πάμε σε τίτλους των ειδήσεων. Έχουμε πολλά ακόμα να συζητήσουμε, ελπίζουμε σε μια άλλη φορά να πούμε και άλλα πράγματα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, κύριε Χιώτη, ελπίζω ότι ξεκαθαρίσαμε μερικά πράγματα, παρότι ό,τι μπορείτε κάνατε για να με βάλετε σε ατραπούς επικίνδυνες αλλά ελπίζω το απέφυγα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, θα καταβάλλουμε εντονότερες προσπάθειες την επόμενη φορά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ Ο κύριος Παπαδόπουλος είναι πιο… Εσείς είστε πιο πονηρός ακόμη.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι ευγενικός εγώ. Δεν έχετε άλλο χρόνο, να σας πάρουμε αμέσως μετά το δελτίο να κάνουμε άλλες δυο ερωτήσεις;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι, να είστε καλά. Αρκετά για σήμερα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τη γλίτωσε μέχρι τώρα, να την πατήσει μετά;  Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ. Καλό μήνα σας ευχόμαστε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ θερμά, γεια σας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ