Στρατός Ξηράς

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα η πολυεθνική άσκηση «Strong Balkan»

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την επωνυμία «STRONG BALKAN-23», που διεξήχθη στα Τίρανα, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, των Σκοπίων, την Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης διεξήχθησαν -μεταξύ άλλων- ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, καταρριχήσεις από Ε/Π (fast rope, rappel), εξουδετερώσεις-καταστροφές αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (EOD), αντικείμενα Α' Βοηθειών στο πεδίο της μάχης, καθώς και βολές μάχης ταχείας αντίδρασης-βολές ελεύθερων σκοπευτών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία επιχειρησιακή ομάδα (Special Operations Task Unit-SOTU) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και δύο επιτελείς σχεδίασης της ΔΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day-DV DAY) της άσκησης παρέστη ο διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Σαράντης Τυλιγαδάς, ως εκπρόσωπος του διοικητή της ΔΕΠ, αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη.

Οι ασκήσεις ΕΔ-ΔΕΕ αντίστοιχου τύπου εντάσσονται στο πλαίσιο των «Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises» (B-9 CJSE), οι οποίες καθιερώθηκαν το 2011 ως πρωτοβουλία της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και διοργανώνονται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Η αντίστοιχη δραστηριότητα με την ονομασία «BALKAN SHIELD-22» είχε φιλοξενηθεί από την Ελλάδα το 2022.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ