Σκοπιανό
Ενημερώθηκε στις:

Μας δουλεύουν οι Σκοπιανοί με τις Πρέσπες-Οι παλιές ταυτότητες με το όνομα “Μακεδονία” θα ισχύουν μέχρι να λήξουν

Μας δουλεύουν οι Σκοπιανοί, αφού δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε την λειψή και απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, σε ότι αφορά ταυτότητες, άδειες οδηγήσεως και διαβατήρια.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, οι αρχές των Σκοπίων υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών το 2018 με την Ελλάδα, θα πρέπει πλέον να αλλάξουν όλα τα προσωπικά έγγραφα.

Δημοσιογραφική έρευνα έδειξε όμως, ότι η όλη διαδικασία δεν είναι τόσο αυστηρή και ότι θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή η χρήση των παλαιών εγγράφων μέχρι τη λήξη τους.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο γειτονικό κρατίδιο

Το ενδιαφέρον για τις νέες ταυτότητες ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν ο Σκοπιανός υπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι  ανακοίνωσε ότι μετά τις 12 Φεβρουαρίου 2024, οι παλιές ταυτότητες, οι άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια δεν θα ισχύουν λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η υποχρέωση αλλαγής προσωπικών εγγράφων με τη νέα συνταγματική ονομασία προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2018, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019.

Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος 10 της συμφωνίας, τα προσωπικά έγγραφα πρέπει να αλλάξουν εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Δυστυχώς, οι αρχές της πΓΔΜ δεν κατάφεραν να εναρμονίσουν ορισμένους από τους νόμους που σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως τη διαδικασία ταυτότητας, ενώ οι νόμοι για τα διαβατήρια και τις άδειες οδήγησης εναρμονίστηκαν επιτυχώς.

Τι γίνεται πραγματικά με ταυτότητες-πινακίδες-διαβατήρια  

«Τα προσωπικά έγγραφα που προορίζονται για εσωτερική χρήση, όπως τα δελτία ταυτότητας, θα παραμείνουν σε ισχύ», δήλωσε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι στις 12 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι θα εξεταστεί η επιλογή παράτασης της προθεσμίας για την αντικατάσταση των διαβατηρίων.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρωτοβουλία στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τους νόμους που σχετίζονται με την αλλαγή των προσωπικών εγγράφων.

Οι πολίτες άρχισαν να κλείνουν ραντεβού για να βγάλουν φωτογραφίες και να ξεκινήσουν τη διαδικασία λήψης νέων εγγράφων, αλλά κάποιοι από αυτούς πήραν ημερομηνίες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2024.

Το σκοπιανό Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να αντιδράσει και άνοιξε τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για νέα έγγραφα χωρίς ραντεβού, αλλά αυτό δημιούργησε τεράστιες ουρές, ειδικά στην πρωτεύουσα Σκόπια.

Σύμφωνα με την σκοπιανή εφημερίδα Sloboden Pechat, οι τράπεζες σε όλη τη χώρα θα δέχονται παλιά δελτία ταυτότητας μέχρι να λήξουν σύμφωνα με την επίσημη θέση της Ένωσης Τραπεζών της ΠΓΔΜ.

Η σκοπιανή Κρατική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε στην εφημερίδα ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Εκλογικού Κώδικα, όλοι οι ενήλικες πολίτες με έγκυρα έγγραφα ταυτότητας περιλαμβάνονται στον Εκλογικό κατάλογο ενόψει των επικείμενων εκλογών της 24ης Απριλίου και της 8ης Μαΐου.

Ο υπουργός Σπασόφσκι είπε ότι κανείς δεν θα τιμωρηθεί ή δεν θα επιβληθεί πρόστιμο εάν δεν έχει προσωπικό έγγραφο με το νέο όνομα μετά τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Στις 9 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι παρουσίασε δημόσια πρόταση για παράταση της προθεσμίας για τα νέα έγγραφα έως τον Σεπτέμβριο -Οκτώβρη και ζήτησε τη συγκατάθεση και της Ελλάδας.

Ο Ντένκο Μαλέσκι, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι "η παράταση της προθεσμίας για τα προσωπικά έγγραφα είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει το σκοπιανό κράτος, δεδομένου ότι «η αλλαγή των εγγράφων δεν πάει τόσο γρήγορα όσο ελπίζαμε. Σε αυτά τα 32 χρόνια, η χώρα μας χρειάστηκε να προβεί σε πολλές αντιδημοφιλείς ενέργειες για να επιβιώσει και να προοδεύσει στη διεθνή σκηνή. Κατά μία έννοια, το κράτος χρωστάει στον λαό και πρέπει να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα για να διευκολύνει την κατάστασή του ως αποτέλεσμα της αποφάσεις που έπρεπε να λάβει.

Οι πολιτικοί πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διευκολύνουν τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα», κατέληξε ο ίδιος.

Εκτός από τα προσωπικά έγγραφα, οι πολίτες θα πρέπει να βάλουν στις πινακίδες κυκλοφορίας τους ένα αυτοκόλλητο με το νέο σήμα NMK αντί για το σήμα MK το αργότερο έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Οι Σκοπιανοί πληρώνουν περίπου 6 ευρώ για νέα ταυτότητα, περίπου 10 ευρώ για άδεια οδήγησης και περίπου 40 ευρώ για νέο διαβατήριο.

Οκτάκτινο αστέρι στο Μουσείο της Βεργίνας αντί για του ορθού που είναι Δεκαεξάκτινο

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με το οκτάκτινο αστέρι που χρησιμοποιείται ως έμβλημα στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βέροια, αλλά και στον ιστότοπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κατέθεσαν ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος και ο Βουλευτής Ημαθίας Βασίλης Κοτίδης.

Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:

Κυρία Υπουργέ,

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 5-1-2024 εγκαινίασε το αναστηλωμένο Ανάκτορο των αρχαίων Αιγών, τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας» σε μια λαμπρή τελετή. Στην ομιλία του τόνισε ότι τόσο το Ανάκτορο όσο και τα εκθέματα του Πολυκεντρικού Μουσείου αποδεικνύουν τη διαχρονική Ελληνικότητα των Μακεδόνων σε πείσμα των άσπονδων γειτόνων μας που προσπαθούν να καπηλευτούν τη μακραίωνη ιστορία τους.

Παρατηρούμε όμως, εδώ και χρόνια, στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου την ύπαρξη ενός τουλάχιστον αμφιλεγόμενου όσο και περίεργου συμβόλου, ενός οκτάκτινου αστεριού της Βεργίνας. Το ίδιο οκτάκτινο αστέρι όλως περιέργως αποτελεί σήμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, καθώς και του διαδικτυακού τόπου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών.

Ιστορικά το δεκαεξάκτινο αστέρι ή ήλιος της Βεργίνας αποτελεί σύμβολο των Αργεαδών Βασιλέων της Μακεδονίας, όπως άλλωστε αυτό αποτυπώνεται στη χρυσή λάρνακα του ΦιλίππουΒ΄, Βασιλέα των Μακεδόνων. Οι τέσσερις ακτίνες συμβολίζουν τα στοιχεία της φύσης(Γη- Θάλασσα - Φωτιά - Αέρας) και οι υπόλοιπες δώδεκα τους δώδεκα Ολύμπιους Θεούς. Το υπάρχον οκτάκτινο αστέρι δε συμβολίζει τίποτα και αποτελεί παραχάραξη του πιο ισχυρού θρησκευτικού συμβόλου των Μακεδόνων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ.Υπουργός:

Γιατί δε χρησιμοποιήθηκε στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών το αυθεντικό μακεδονικό δεκαεξάκτινο σύμβολο;

Γιατί αποτελεί σήμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, καθώς και του διαδικτυακού τόπου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών το οκτάκτινο αστέρι;

    1. Τι συμβολίζει το οκτάκτινο αστέρι, καθώς, όσο και αν προσπαθήσαμε, δε βρήκαμε κάποια εξήγηση;
Ποιος ο λόγος της παραποίησης ενός ιστορικού θρησκευτικού συμβόλου 2.500 ετών; Υπάρχει κάτι που δεν έχουν πει; Άραγε, υπάρχει κάποια δέσμευση απέναντι στους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες» του γειτονικού μας κράτους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Αναμένουμε απάντηση από το υπουργείο πολιτισμού για το θέμα αυτό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ