Σκοπιανό

Τουρκικό σύστημα αντίμετρων YILDIRIM-100 για την προστασία αεροπορικών-ναυτικών πλατφορμών από MANPADS-Η επίδρασή τους στο Αιγαίο

Δίνουν και παίρνουν οι ανακοινώσεις-άρθρα τουρκικών ΜΜΕ αναφορικά με τα νέα  "επιτεύγματα" της  εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τα οποία θα εκτεθούν στην έκθεση IDEF-2023 που πρόκειται να διεξαχθεί στην Κων/πολη από 25-28 Ιουλίου. 

Σκοπός τους είναι η διαφήμιση των ολικών συστημάτων -μέσων  και πυρομαχικών που παράγονται εγχώρια, με σκοπό τον εφελκυσμό υποψήφιων πελατών αγοράς τους για προσπορισμό οικονομικού κέρδους, η τόνωση του εθνικιστικού συναισθήματος του τουρκικού λαού, που θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος και ότι οι οικονομικές θυσίες του πιάνουν τόπο και τέλος η άσκηση Ψυχολογικών Επιχειρήσεων  (ΨΕΠ) σε φιλικές  και εχθρικές χώρες .

Το  σύστημα YILDIRIM-100 της ASELSAN

Με γνώμονα τα παραπάνω, τουρκικό ΜΜΕ έγκριτο σε θέματα τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας,σε άρθρο του με τίτλο "Προϊόν ASELSAN για να τυφλώνει τους πυραύλους MANPADS", επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Το ASELSAN YILDIRIM-100 Directed Infrared Countermeasure System (DIRCM), το οποίο θα τυφλώνει τους πυραύλους MANPADS, θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο IDEF 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H ASELSAN στην 16η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF 2023) που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25-28 Ιουλίου, θα εκθέσει τα προϊόντα της σε επικοινωνίες, αεράμυνα, αεροηλεκτρονική, ηλεκτροοπτική, ηλεκτρονικό πόλεμο, ραντάρ και μη επανδρωμένα συστήματα με ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης IDEF 2023, θα εκτεθεί επίσης για πρώτη φορά το σύστημα YILDIRIM-100 που αναπτύχθηκε από την ASELSAN κατά των πυραύλων Shoulder-Launched Air Defense System (MANPADS).

Το YILDIRIM-100 DIRCM, ένα σύστημα που βασίζεται σε λέιζερ, θα διεισδύσει στην κεφαλή αναζήτησης των πυραύλων MANPADS και θα τους εξουδετερώσει.

Τα MANPADS είναι πλέον πιο ανθεκτικά

Το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις άρχισαν να καταλαμβάνουν πυραυλικά συστήματα που εκτοξεύονται από τον ώμο από ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο αύξησε το επίπεδο απειλής για την ασφάλεια των εναέριων πλατφορμών.

Επίσης, καθώς η τεχνολογία βελτιωνόταν, το MANPADS έγινε πιο ανθεκτικό στα αντίμετρα  που χρησιμοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό των πυραύλων που αναζητούν θερμότητα.

Το YILDIRIM-100 λειτουργεί σε ενσωμάτωση με διαφορετικά συστήματα προειδοποίησης πυραύλων και εκτοξευτές φωτοβολίδων στην πλατφόρμα.

Εξοπλισμένο με  δυνατότητα ακρίβειας, ο πυργίσκος YILDIRIM-100 στέλνει ενέργεια λέιζερ υψηλής ισχύος σε έναν κατευθυνόμενο βλήμα που πλησιάζει, θαμπώνει το κεφάλι του αναζητητή και εκτρέπει τον πύραυλο.

Το YILDIRIM-100 έχει διαμόρφωση διπλού πυργίσκου και κάθε πυργίσκος χρησιμοποιεί ένα συγχρονισμένο, πολλαπλών ζωνών κατευθυνόμενο λέιζερ έναντι πυραύλων που καθοδηγούνται με θερμότητα χάρη στη Μονάδα Παρακολούθησης Ακριβείας και τη Μονάδα Λέιζερ που είναι ικανή να παράγει λέιζερ υψηλής ισχύος.

Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης μια μονάδα ελέγχου που διαχειρίζεται το σύστημα DIRCM και επικοινωνεί με το σύστημα προειδοποίησης πυραύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αρχή λειτουργίας ενός DIRCM;

Τα κατευθυνόμενα συστήματα υπέρυθρων αντίμετρων, συγκεκριμένα τα DIRCM, χρησιμοποιούνται για την προστασία αεροπορικών και ναυτικών πλατφορμών από κατευθυνόμενους πυραύλους υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Έχοντας δυνατότητα μεγάλης ακριβείας, τα συστήματα στέλνουν ενέργεια λέιζερ υψηλής ισχύος σε έναν κατευθυνόμενο πύραυλο υπερύθρου ή υπεριώδους ακτινοβολίας που πλησιάζει. Με αυτήν την ενέργεια λέιζερ, η κεφαλή αναζήτησης του πυραύλου είναι θαμπωμένη και ο πύραυλοςαπομακρύνεται από την προστατευμένη πλατφόρμα. 

Βασικά χαρακτηριστικά του YILDIRIM-100

  • Έξοδος λέιζερ πολλαπλών ζωνών
  • Συμβατότητα με συστήματα προειδοποίησης πυραύλων που βασίζονται σε υπεριώδη ακτινοβολία
  • Διαμόρφωση διπλού πυργίσκου για παροχή πλήρους προστασίας
  • Γρήγορη και ακριβής σύλληψη και παρακολούθηση απειλών
  • Δυνατότητα εργασίας κάτω από πολλαπλά σενάρια απειλών
  • Παραγωγή υψηλής ενέργειας λέιζερ στον στόχο
  • Μικρό μέγεθος και βάρος, χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
  • Υψηλή διαθεσιμότητα, χαμηλή συντήρηση και χαμηλό κόστος κύκλου ζωής

Επιπλέον, η ASELSAN συνεχίζει να αναπτύσσει πολλά διαφορετικά ηλεκτρο-οπτικά συστήματα.

Μεταξύ αυτών των συστημάτων, υπάρχουν συστήματα προειδοποίησης και αναγνώρισης όπως KARAT-100, TOYGUN-100, IRIS-300, LIAS-300. Όταν η ASELSAN ολοκληρώσει αυτά τα συστήματα, η Τουρκία θα έχει μια ανώτερη ηλεκτρο-οπτική προστασία για εναέριες πλατφόρμες."

Η επίδρασή τους σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο

Οπωσδήποτε η επίδρασή τους στο Αιγαίο θα είναι σημαντική σε περίπτωση αεροναυτικής αναμέτρησης με την χώρα μας η οποία θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα έγκαιρα, αφού το εν λόγω τουρκικό σύστημα δεν έχει παραχθεί μαζικά.

Η αντίδρασή μας θα πρέπει να εστιαστεί στην προμήθεια αντι-αντιμέτρων, υπερνικώντας τo τουρκικό DIRCM, YILDIRIM-100.

Ως χώρα προμήθειας του φαντάζει μια εκ των ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλία, με την πρώτη να έχει το προβάδισμα, κυρίως λόγω της αγοράς των F-35 από αυτήν, στην οποία μπορεί να μπει στο πακέτο προμήθειας του και η αγορά των παραπάνω αντι-αντιμέτρων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ