Σκοπιανό

Πενταρόφσκι: "Καμία ύπαρξη «Μακεδόνων» στην Ελλάδα"

Εκφράζει, τώρα, τη λύπη του ο Στέβο Πενταρόφσκι, και αποδίδει σε παρανόηση (!) τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ύπαρξης «Μακεδόνων» στην Ελλάδα.

Σε διορθωτική δήλωσή του, στον ιστότοπο, Ibna.gr, αφού εκφράζει τη λύπη του, σημειώνει ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι «καμία από τις δύο χώρες δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Σ. Πενταρόφσκι, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα με τις δηλώσεις του σε συνέντευξη του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, Klan, περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, με αποκλειστική δήλωση του στο Ibna εκφράζει την λύπη του για την παρερμηνεία (!) των δηλώσεων του.

Η δήλωση που εξέδωσε το γραφείου του έχει ως εξής:

«Ο πρόεδρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας Πρεσπών και της πλήρους εφαρμογής της, όπως επίσης για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της σχέσης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από κάθε άποψη.

Η δήλωση που επισυνάπτεται στην εν λόγω συνέντευξη, είναι ένα κομμάτι μιας ευρύτερης απάντησης του προέδρου, η οποία αναφέρεται σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της Συμφωνίας Πρεσπών ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης. Δυστυχώς, η έμφαση στην ευρύτερη απάντηση επιτρέπει διαφορετική ερμηνεία, για την οποία εκφράζουμε ειλικρινή λύπη.

Ο πρόεδρος, στη συγκεκριμένη συνέντευξη, καθώς και σε κάθε δημόσια παρουσία του υπογραμίζει συνεχώς ότι η αποφυγή παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, ως βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, είναι το κλειδί για την προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής σχέσης των γειτονικών μας χωρών».

Η συνέντευξη

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο Σ.Πενταρόφσκι, όπως ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της βόρειας γείτονος, MIA, στη συνέντευξή του, μιλώντας για το βουλγαρικό βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είπε:

«Η θέση τους (σ.σ. της Βουλγαρίας) είναι ότι εμείς πρέπει να παραιτηθούμε των προσπαθειών να εγκαταστήσουμε κάποια μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία. Η υπ’ αριθμόν ένα αρχή στις διεθνείς σχέσεις, ιδίως μετά το 1945, είναι η μη ανάμειξη στα εσωτερικά άλλων χωρών. Συνεπώς, εμείς δεν επιτρέπεται και δεν επιθυμούμε να αναμειγνυόμαστε στην εσωτερική τάξη της Βουλγαρίας.

Εάν, όμως, κάποιο μεμονωμένο άτομο δηλώνει Μακεδόνας και ζητήσει το δίκιο του στο Συμβούλιο της Ευρώπης είτε σε άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον έχει παρακινήσει κάποιος από τα Σκόπια.

Έχουμε, επίσης, ανθρώπους που δηλώνουν Μακεδόνες στην Ελλάδα. Στη Συμφωνία των Πρεσπών εμείς δεν παραιτούμεθα από αυτούς».

Και πρόσθεσε: «Μέρος αυτών υπάρχει και ζητεί τα δικαιώματά του. Μέρος αυτών -κάτι που προκαλεί μεγάλη έκπληξη στην ομάδα μακεδόνων εθνικιστών από τη δική μας πλευρά που εμφανίζονται ως μεγάλοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα- στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως καλή και όσον αφορά στα δικαιώματά τους στην Ελληνική Δημοκρατία».

Τέλος, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αναφέρει το MIA, κατά τη συνέντευξή του, είπε ότι αναμένει αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη νίκη του Τζο Μπάϊντεν, καθώς στην κυβέρνησή του υπάρχουν άτομα που έχουν άμεση εμπειρία από την περιοχή, όπως η Βικτώρια Νούλαντ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ