Σκοπιανό

Ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις για ονομασία ΠΓΔΜ - Δημοψήφισμα ζήτησαν επίσημα οι ΑΝ.ΕΛ - Θέμα δεδηλωμένης θέτει η ΝΔ

Θύελλα έχει ξεσπάσει εντός της Κυβέρνησης και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας έχουν αντιληφθεί πως η ώρα έχει φτάσει και όλοι θα τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού. Πριν λίγο οι ΑΝ.ΕΛ ζήτησαν και επίσημα δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός. Το όνομα που ακούγεται πολύ είναι το "Ανω Μακεδονία".

Ηδη οι συγκρούσεις είναι σφοδρότατες κάτι που οδήγησε χτες τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π.Καμμένο, να δηλώσει ότι δεν ψηφίζει το όνομα "Μακεδονία". Σε αυτό του απάντησε νωρίτερα ο ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιάς λέγοντας πως χρειάζεται πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων (!) αλλά και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Γιατί όμως τώρα βγαίνει στην επιφάνεια αυτή η σύγκρουση η οποία ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες όταν σε ανύποπτη στιγμή ο Π.Καμμένος δήλωνε "Δημοψήφισμα ή ομοφωνία πολιτικών αρχηγών για το όνομα";

Φυσικά γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ποιο θα είναι το όνομα που θα προταθεί το οποίο και θα περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία".

Να πούμε πως οι δημοσκοπήσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ έχουν ήδη ξεκινήσει.

Και οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν να περάσουν το νέο όνομα ΧΩΡΙΣ δημοψήφισμα καθώς η ελληνική πολιτική ηγεσία γνωρίζει πως διαφορετικά το συνθετικό όνομα με "Μακεδονία" δεν περνάει με τίποτα.

Αιχμηρή απάντηση Κοτζιά σε Πάνο Καμμένο που είπε «όχι» στον όρο Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων

Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι ως αρχηγός κόμματος δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Στο πλαίσιο συνέντευξης στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και αν αυτό επηρρεάζει τη διαπραγμάτευση ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μία πλειοψηφία» καθώς δεν «μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας».

Δημοσκοπήσεις...

Το 49% των Σκοπιανών θέλουν να παραμείνουν «Μακεδονία» ενώ το 81,9% των Ελλήνων τους λέει «όχι»

Το 35% των πολιτών στα Σκόπια συμφωνούν να αλλάξει το κρατίδιό τους όνομα, για να βγει από την απομόνωση, ενώ το 49% διαφωνεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στα Σκόπια που πραγματοποίησε η εταιρεία Brima Galup, με την αλλαγή του ονόματος συμφωνούν το 15,6% των Βουλγαρόφωνων των Σκοπίων και το 81,4% των Αλβανών , μέσος όρος 35% υπέρ.

Το 49% κατά της αλλαγής του ονόματος «Μακεδονία» είναι άθροισμα του 67,1% των Βουλγαρόφωνων και μόλις του 7,2% των Αλβανών.

Ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ τάσσεται το 10,3% του συνόλου των πολιτών του κρατιδίου.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News, το 81,9 % των Ελλήνων απάντησε ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να έχουν το όνομα «Μακεδονία», ούτε σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μόλις το 8% των Ελλήνων δήλωσε πρόθυμο να δεχτεί μια σύνθεση ονομασία που θα περιέχει το όνομα «Μακεδονία», ενώ ένα 10% αρνήθηκε να απαντήσει.

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Στα Σκόπια θα εγκρίνουμε με δημοψήφισμα το νέο μας όνομα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε το BiEPAG (Balkans in Europe Policy Advisory Group), με θέμα τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε και στην αλλαγή της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, τονίζοντας ότι το όποιο όνομα συμφωνηθεί με την Ελλάδα θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλβανού Προέδρου της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ότι το κοινοβούλιο έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίσει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αντί το θέμα αυτό να πάει σε δημοψήφισμα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η φύση του θέματος της ονομασίας είναι τέτοια, που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος συνιστά προεκλογική υπόσχεση όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας.

«Η φύση του ζητήματος αυτού είναι τέτοια, ώστε εάν δεν μπορεί να διευθετηθεί με βιώσιμη λύση, εάν δεν ερωτηθούν οι πολίτες, εάν δεν υπάρχει συναίνεση, εάν υπάρχουν εσωκομματικές διαμάχες, τότε θα ακολουθήσει αποδυνάμωση της θέσης μας».

Αμανατίδης: Ο κ. Καμμένος εξέφρασε μία θέση, αλλά στα εθνικά θέματα αποφασίζει η βουλή

«Ο κ. Καμμένος εξέφρασε μία θέση. Από εκεί και μετά όμως στα εθνικά θέματα αποφασίζει το κοινοβούλιο και συνολικά οι βουλευτές» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στο Atlas TV, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν θα ψηφίσει χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ.

Ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για «τακτικισμούς» της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί καταλάβει, γιατί ένα κόμμα ευθύνης, να μην λέει τι θέλει. «Δεν συμφωνώ με στρουθοκαμηλισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει αν τίθεται θέμα σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τόνισε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος για το συγκεκριμένο ζήτημα, ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Τώρα είμαστε σε φάση εξελίξεων και το θέμα το χειρίζεται-όπως κάναμε και με το Κυπριακό-με μεγάλη υπευθυνότητα η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ.»

«Θα περίμενα ομοψυχία στη Βουλή και τα κόμματα. Να μην γίνει μικροπολιτική με τα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Αμανατίδης.

«Βέτο» Π. Καμμένου για τα Σκόπια: Ως ΑΝ.ΕΛ. δεν ψηφίζουμε για όνομα με τον όρο «Μακεδονία» - Επιμένει η ΝΔ: Υπάρχει θέμα δεδηλωμένης

Σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν θα ψηφίσει χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει την θέση της.

Ο Π. Καμμένος είπε ότι «ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενέργεια απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Ακούω τη ΝΔ και ειδικά την κυρία Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για συνθέτη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δίκη της θέση».

Παράλληλα κάλεσε τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει τη θέση της και «να λύσει τα δικά της πρώτα. Εγώ δε ψηφίζω θετικά στη χρήση του όρου Μακεδονία», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι για να αλλάξει το όνομα υπάρχει το πρώτο δεδομένο να υπάρξει απόφαση των πολιτικών αρχηγών και το άλλο δεδομένο το βέτο Καραμανλή του 2008 (ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε θέσει βέτο για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ).

«Σε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όταν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση υπάρχει ο δρόμος της ψηφοφορίας στη Βουλή και ο άλλος δρόμος, με διαδικασία πιο θεσμική, δηλαδή διά του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων. Όπως και να έχει, εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουμε όνομα με τον όρο ''Μακεδονία''. Άρα, αν υπάρχει πλειοψηφία περνάει, αν δεν υπάρχει δεν περνάει», πρόσθεσε.

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό ζητούν οι ΑΝΕΛ

Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις που εγκαινίασε από χθες η επιμονή του Πάνου Καμμένου στη διαφωνία του για τη χρήση του ορου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ, την ώρα μάλιστα που εξυμνούσε τις διαπραγματευτικές ικανότητες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τη σκυτάλη να παίρνει σήμερα ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Σγουρίδης, μιλώντας στον Focus FM, πρότεινε δημοψήφισμα για θέμα αν τελικά υπάρξει διαφωνία, «θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρχει ένα δημοψήφισμα. Άρα δηλαδή υπάρχει διέξοδος. Και λέμε ότι στο δημοψήφισμα αυτό, αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, θα αποδεχθούμε την απόφασή του λαού. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε με το σχέδιο Κόφι Ανάν στην Κύπρο».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εκβιαστεί η ψήφος του, «Δεν μπορείς να κάνεις την -την βάζω σε εισαγωγικά εγώ- την «κωλοτούμπα» γιατί έχει γίνει και διεθνής όρος τώρα τελευταία και στα Greeklish, δεν θα γίνει σε εθνικά ζητήματα».

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί ο ενδοκυβερνητικός σκόπελος και πετά το μπαλάκι στη ΝΔ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», παραδέχτηκε ότι ναι μεν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ξεπεραστεί, όπως έγινε και με άλλες σοβαρότερες διαφωνίες στο παρελθόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ανάρτηση του στο Twitter, υποστηρίζει ότι «Εντός του 2018, με δεδομένη και τη στάση της πΓΔΜ, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης ενός πολύχρονου προβλήματος».

Μπακογιάννη για Σκοπιανό: Και να συμφωνούμε για την ονομασία, θα ρίξουμε την κυβέρνηση, αν διαφωνεί ο Καμμένος

Από την άλλη πλευρά η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Real FM, κατέστησε σαφές ότι ακόμα και αν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «όχι», εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα.

«Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ν.Μπακογιάννη, τόνιζαν ότι «η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα.

Τη διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».

Δείτε τις δηλώσεις σε Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=SgOmwhRUQWE

https://www.youtube.com/watch?v=7eDo-EFuQpw

https://www.youtube.com/watch?v=ZQvG-skLwOA

https://www.youtube.com/watch?v=MAOrTRLhvWY

https://www.youtube.com/watch?v=4qKkJiBK1QU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...