Πολεμικά σχέδια σε συνδυασμό με επίδειξη δύναμης θα κάνει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε μερικές ημέρες, ωθώντας την χώρα μας να αλλάξει πιθανόν τα σχέδια της για τις γαλλικής Φρεγάτες.
Το Τουρκικό Ναυτικό θα εκτοξεύσει για πρώτη φορά τον εγχώρια ανεπτυγμένο αντιπλοϊκό πύραυλο ATMACA από ναυτική πλατφόρμα, κατά τη διάρκεια της άσκησης Θαλασσόλυκος ΙΙ- 2025 , στοχεύοντας το παροπλισμένο πολεμικό πλοίο TCG Martı στα ανοικτά των ακτών της Σινώπης στις 10 Μαΐου.
Η δοκιμή με πραγματικά πυρά σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του ATMACA από το Τουρκικό Ναυτικό σε περιβάλλον άσκησης, μετά από μια σειρά δοκιμών φάσης ανάπτυξης από το 2019.
Ο πύραυλος αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan, και βρίσκεται στον τουρκικό στόλο από το 2021.
Τούρκοι αξιωματούχοι τον θεωρούν κρίσιμο πολλαπλασιαστή δύναμης για τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.
Ο πύραυλος διαθέτει εμβέλεια που υπερβαίνει τα 200 χιλιόμετρα και χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ για την απόκτηση στόχου.
Τροφοδοτείται από ένα κινητήρα turbojet KTJ-3200, που κατασκευάζεται από την τουρκική αμυντική εταιρεία Kale Arge, που είναι σύμφωνα με μμε, το πρώτο εγχώριο ανεπτυγμένο σύστημα πρόωσης πυραύλων της Τουρκίας.
Τούρκοι αναλυτές άμυνας σημειώνουν ότι η ανάπτυξη του KTJ-3200 ευθυγραμμίζεται με τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας να εδραιώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε κρίσιμες στρατιωτικές τεχνολογίες.
Ο κινητήρας έχει επίσης σχεδιαστεί για ενσωμάτωση σε πλατφόρμες πυραύλων που προορίζονται για διεθνείς πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η άσκηση Θαλασσόλυκος ΙΙ- 2025 , που έχει προγραμματιστεί από τις 6 έως τις 16 Μαΐου, είναι μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες ναυτικές ασκήσεις των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.
Εκτείνεται στη Μαύρη Θάλασσα, τη Θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θεωρούνται από την τουρκική ηγεσία, γεωπολιτικά ευαίσθητες περιοχές.
Η άσκηση περιλαμβάνει 120 πλοία, 85 αεροσκάφη όλων των τύπων και ένα μείγμα μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων, υποβρυχίων, ειδικών δυνάμεων και παράκτιων μονάδων, με τη συμμετοχή του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, της στρατοχωροφυλακής και της Ακτοφυλακής.
Ο Υποναύαρχος Ρουστού Σεζέρ, επικεφαλής επιχειρήσεων του Ναυτικού, επιβεβαίωσε την βολή ATMACA ως το αποκορύφωμα της άσκησης. Σημείωσε ότι η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση των κοινών επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Επίσης η Τουρκία φέρεται να έχει ξεκινήσει δοκιμές ενός νέου οπλικού συστήματος, πιθανόν του πυραύλου Κρουζ "Gezgin", ανέφεραν την Τρίτη τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι λιγοστές, πιθανότατα χρησιμοποιεί έναν νέο κινητήρα turbofan, με την ονομασία ARAT, και έχει αναπτυχθεί από την KaleJetEngines, δίνοντάς του εκτιμώμενο βεληνεκές 1000-2000 χλμ., συγκρίσιμο με το αμερικανικό σύστημα Tomahawk.
Χωρίς στρατηγικά όπλα δεν θα υπάρχει ισόποση ελληνική απάντηση σε κάθε σενάριο με τις τουρκικές απειλές
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας έγινε γνωστό ότι “ δεν πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις στο θέμα των Scalp Naval, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο εγκατάστασής τους στις ελληνικές Φρεγάτες FDI, οι οποίες θα έχουν αντιαεροπορικές ικανότητες αλλά όχι δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος”.
Με δεδομένα τα σχέδια των Τούρκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και τον εξοπλισμό των μονάδων επιφανείας τους με πυραύλους ναυτικής εκδόσεως ATMACA, είναι κάτι περισσότερο από επιτακτικό να εξοπλίσουμε Τρεις γαλλικής κατασκευής Φρεγάτες μας, με γαλλικούς βαλλιστικούς πυραύλους Scalp Naval.
Αρχικά είχαμε ακούσει για διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς για την τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης πυραύλων Κρουζ ( Α-50) SCALP NAVAL σε δύο τουλάχιστον ελληνικές Φρεγάτες, αλλά και στην 4η μετά τις διαπραγματεύσεις με το Παρίσι, οι οποίες είχαν ανησυχήσει τον Ερντογάν, αλλά και πάλι μετά τίποτα.
Η περιοχή που θα απειλούν οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι μεγάλη, και για την προστασία της θα απαιτηθεί η συνδρομή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που δεν είναι πανάκεια σε κάθε ελληνοτουρκικό σενάριο.
Το Αιγαίο, ως ελληνικό Αρχιπέλαγος, οφείλει να το ελέγχει με κάθε τρόπο και οπλικό μέσο το Πολεμικό μας Ναυτικό, τόσο από την επιφάνεια και τον βυθό.
Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μεγάλος τώρα για την ελληνική πλευρά, αφορά σενάριο με απειλές στρατηγικού χαρακτήρα επιθέσεις από την Τουρκία, η οποία θα κραδαίνει σε κάθε περίπτωση το στρατηγικό της οπλοστάσιο.
Ελπίζουμε να αλλάξουν ξανά οι συνθήκες και να τοποθετήσουμε αυτούς τους πυραύλους στα πολεμικά πλοία μας, με στόχο να ελέγξουμε στρατηγικά κάθε τουρκική πρόκληση τα επόμενα χρόνια, ειδικά ενόψει εξορύξεων σε Κρήτη και αλλού.