Πολεμικό Ναυτικό

Η Ελλάδα ετοιμάζει λύσεις «φαρμάκι» στο Αιγαίο αναζητώντας ακόμα και υποβρύχια με δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης

Σε μια περίοδο που το ναυπηγικό πρόγραμμα της Τουρκίας τρέχει με απίστευτους ρυθμούς και ειδικά στο κομμάτι των υποβρυχίων ετοιμάζεται να καλύψει το κενό που υπήρχε σε σχέση με τα ελληνικά υποβρύχια «Παπανικολής» με έξι υποβρύχια της ίδιας κλάσης στα οποία έχει ενσωματώσει και εγχώρια σχεδιασμένα και κατασκευασμένα συστήματα, στο ελληνικό πεντάγωνο έχουν ήδη και μελετούν την επόμενη κίνηση, η οποία δεν θα είναι με ένα υποβρύχιο που θα μπορεί απλά πέρα από τις τορπίλες να εξαπολύει και αντιπλοϊκούς πυραύλους όπως τα τουρκικά εν προκειμένο θα μπορούν να εκτοξεύουν τον τουρκικό Atmaca.

Στόχος στο ΓΕΝ είναι το επόμενο υποβρύχιο να μπορεί να εκτοξεύει και αυτό πυραύλους κρουζ όπως οι γαλλικές φρεγάτες Belh@rra ή κλάση «Κίμων» όπως θα λέγονται στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Το είπε μάλιστα σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

«Οι τρεις επόμενες Belh@rra, όχι η πρώτη, έχουμε ζητήσει να φέρουν δυνατότητες στρατηγικών όπλων. Τι εννοώ στρατηγικά όπλα; Εννοώ πυραύλους τύπου Κρουζ που θα μπορούν να επιφέρουν στρατηγικό πλήγμα. Θα εξηγήσω γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι μία σημαντική ποιοτική αλλαγή. Το ίδιο θα ζητηθεί κι από την επόμενη γενιά των υποβρυχίων, για τα οποία έχει αρχίσει η συζήτηση, αλλά μη σας ωραιοποιώ την κατάσταση. Θα πραγματοποιηθεί σε βάση δωδεκαετίας. Αυτός είναι ο χρόνος παράδοσης ενός υποβρυχίου σήμερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό σε σημαντικό βαθμό φωτογραφίζει τα γαλλικά υποβρύχια Scorpène που σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία (σ.σ είναι η ίδια με αυτή που κατασκευάζει τις νέες φρεγάτες για την Ελλάδα) είναι ένα υποβρύχιο πολλαπλών χρήσεων, που εκπληρώνει όλο το φάσμα των αποστολών, όπως Αντί-Επιφανειακό και Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, ειδικές επιχειρήσεις, επιθετική ναρκοθέτηση και συλλογή πληροφοριών. Ειδικά το νέο Scorpene Evolved με τις μπαταρίες λιθίου θα μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα για 80 ημέρες από τις οποίες οι 78 κάτω από την επιφάνεια ή να έχει εμβέλεια άνω των 8000 ν.μ.

Εν ολίγοις το σχέδιο για μετά το 2030 είναι η Ελλάδα να διαθέτει τέσσερις φρεγάτες εκ των οποίων οι τρεις θα μπορούν να εκτοξεύουν τον πύραυλο κρουζ sculp naval και αντίστοιχα τέσσερα γαλλικά, πιθανότατα, υποβρύχια που μαζί με τα 4 «Παπανικολής» θα ξαναδίνουν όχι απλά το τεχνολογικό πλεονέκτημα στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό αλλά θα δίνουν και για πρώτη φορά στον υποβρύχιο στόλο της χώρας δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια πιθανή αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Παράλληλα η Αθήνα αναζητά και πιο φτηνές αλλά εξίσου αποτελεσματικές λύσεις αποτροπής στο Αιγαίο και αυτός δεν είναι κανένας άλλος από την τοποθέτηση σε πολλά νησιά που θα μετατραπούν σε «αβύθιστα» σύγχρονα «θωρηκτά», αντιπλοϊκών πυραύλων, όπως επί της ουσίας είπε σχετικά ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, ως προσκεκλημένος στο Γεύμα Εργασίας: «Κι επίσης, με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις, με πυραύλους από την ξηρά. Το ισχυρό Ναυτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσει μόνον αυτό το ρόλο ή να μην υπάρχουν οι δυνάμεις από την ξηρά που μπορούν να διασφαλίσουν την αποτροπή μας σε αυτόν τον  χώρο».

Με λίγα λόγια η Ελλάδα πλέον έχει αρχίσει και σκέφτεται «out of the box» όπως θα έπρεπε να κάνει πολλά χρόνια τώρα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ανακοίνωση βόμβα από Ζαχάροβα-Η Ρωσία θα χτυπήσει το Κίεβο με πύραυλο Oreshnik πιθανόν τις επόμενες ώρες μετά το χτύπημα στο Ταγκανρόγκ

Παίζουν κυριολεκτικά με την φωτιά στο καθεστώς Ζελένσκυ ενώ το χτύπημα το ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος των...