Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Στροφή στην Ολλανδική αγορά δεν σημαίνει...αγορά! Ζητήσαμε πληροφορίες περί 2 φρεγατών τύπου Μ και 6 ναρκοθηρευτικών

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η τακτική συνεδρίαση των διευθυντών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) όπου συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Αντιναύαρχος (εα) Αριστείδης Αλεξόπουλος. Στο περιθώριο της σύσκεψης υπογράφηκε μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και του Ολλανδού ομολόγου του, Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard, δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση από το ΠΝ 2 φρεγατών τύπου Μ και 6 ναρκοθηρευτικών.

Στη συνέχεια, στις 28 Οκτωβρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ συμμετείχε στην Άτυπη Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με γαλλικές πηγές, έχουμε ενεργή συζήτηση Ελλάδος-Γαλλίας για την αγορά γαλλικών Κορβετών Gowind , οι οποίες θα μεταβάλλουν πλήρως το ισοζύγιο ισχύος σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές Κορβέτες θα είναι τρομερές ναυτικές πλατφόρμες μάχης, οι οποίες υπερισχύουν κατά πολύ των Τουρκικών Κορβετών κλάσεως ADA, ενώ είναι ισάξιες των τουρκικών Φρεγατών “Κωνσταντινούπολη”, με την πρώτη Φρεγάτα των γειτόνων να είναι στην τελική φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν τα επόμενα 5-8 χρόνια πάνε ιδανικά περίπου και δούμε  Επτά Κορβέτες και δύο επιπλέον Φρεγάτες να εντάσσονται στην δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, και μαζί με τις Τρεις ή Τέσσερις Belhara, αλλά και τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ 200, θα αποτελούν ένα στόλο δεκαέξι μονάδων επιφανείας ( στην ιδανική περίπτωση) που θα αποτελούν μια πανίσχυρη δύναμη στην Α.Μεσόγειο.

Καθώς η Τουρκία ανέπτυξε τη θαλάσσια δύναμη της, η Ελλάδα παραγκωνίστηκε εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης ξεκινώντας που την ανάγκασε να παραμελήσει το ναυτικό της, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παίζει με την Τουρκία ένα ιδιότυπο παιχνίδι αναφορικά με την ναυτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο απαιτεί σθεναρή αντιμετώπιση, την στιγμή μάλιστα που το τουρκικό ναυτικό και η αμυντική βιομηχανία έχουν επιταχυνθεί για να σημειώσουν κάποια πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι έρχονται νέες ραγδαίου τύπου στρατιωτικές εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο κατά των προκλητικών σχεδίων διαμελισμού της από την Άγκυρα, από τις συμφωνίες για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ισραήλ και εμμέσως της Σαουδικής Αραβίας.

Η μεταφορά ενέργειας μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου ( EuroAfrica Interconnector) και Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος (EuroAsia Interconnector), αποτελούν πρόκριμα για Τετραμερή συμφωνία στα πρότυπα της ελληνογαλλικής, η οποία θα ταρακουνούσε την Α.Μεσόγειο, ακυρώνοντας κάθε τουρκικό προκλητικό σχέδιο από την Κύπρο έως τις ακτές της Λιβύης.

Η κυοφορούμενη αμυντική συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής μεταξύ Τεσσάρων χωρών είναι σχεδόν προ των πυλών, προκαλώντας σίγουρα  οργή στην Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ειδικά την αναβάθμιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου και Κύπρου.

Όπως έχουμε αναφέρει επιτακτικά όλα αυτά τα τεράστια ενεργειακά σχέδια συν τον αγωγό East Med απαιτούν  αεροναυτική επιτήρηση, για και δίνεται βαρύτητα σε αυτού του τύπου  τον εξοπλισμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...