Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Η Φ/Γ “Σπέτσαι” ναυαρχίδα στην επιχείρηση Sea Guardian

Τα ελληνικά πολεμικά πλοία και πληρώματα θεωρούνται από τα καλύτερα στο ΝΑΤΟ, για αυτό και μας προτιμούν σε πολλές ασκήσεις ειδικά στη Μεσόγειο θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά το σοβαρό περιστατικό με την γερμανική Φρεγάτα ”Αμβούργο” και το τουρκικό εμπορικό πλοίο με την γνωστή κατάληξη, τώρα έχουμε την επιχείρηση "Sea Guardian" του ΝΑΤΟ με ελληνική συμμετοχή πολεμικού πλοίου ως ναυαρχίδα.       

Η ναυτική επιχείρηση "Sea Guardian (OSG)" είναι ένα σύνολο αποστολών επιτήρησης και δράσης όλο το χρόνο, με προληπτικές νηοψίες, προσανατολισμένη στη συνεχή αποτροπή της τρομοκρατίας και των διεθνών παράνομων δραστηριοτήτων, (σαν και αυτά που κάνει η Τουρκία στην Λιβύη για παράδειγμα).

Για τον λόγο αυτόν, η ελληνική Φρεγάτα “Σπέτσαι” θα εκτελέσει για το 2020 αποστολή επιτήρησης από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου, στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην δράση που αφορά μεταφορά όπλων και ισλαμιστών σε Λιβύη και ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ελήφθησαν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την πανδημία του COVID-19 κατά την προετοιμασία της αποστολής.

Όπως και οι προηγούμενες περιπολίες φέτος, το πλήρωμα του ελληνικού πολεμικού πλοίου ενημερώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Εκεί δόθηκαν σαφείς οδηγίες για να διασφαλιστεί ότι το πλήρωμα είναι σε θέση να λειτουργεί με ασφάλεια πραγματοποιώντας την αποστολή του ΝΑΤΟ.

Η επιχείρηση στην Α.Μεσόγειο διευθύνεται από τον Πλοίαρχο Στέφανο Σαρρή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από την Φρεγάτα “Σπέτσαι”, το βουλγαρικό πλοίο Smeli και το περιπολικό πλοίο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού Trent, υποστηριζόμενο από υποβρύχια.

Αεροσκάφη ΑΦΝΣ (ναυτικής συνεργασίας) και εγκαίρου προειδοποιήσεως από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ συμβάλλουν επίσης στην  περιπολία με τη σχετική αεροπορική υποστήριξη.

Αυτή η επιχείρηση θα περιλαμβάνει επίσης ασκήσεις με το Ισραηλινό Ναυτικό και επίσκεψη στο λιμάνι στη Χάιφα μέσα στον Δεκέμβριο.

Η Επιχείρηση "Sea Guardian" είναι μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ που δεν αναφέρεται στο άρθρο 5 και στοχεύει στη συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου, για τη διατήρηση της επίγνωσης της θαλάσσιας κατάστασης, την αποτροπή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθώς και την ενίσχυση της ανάπτυξης νέων ικανοτήτων.

“Αυτή η Επιχείρηση παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για το ΝΑΤΟ που προβάλλει τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι ειδικά εστιασμένες περιπολίες της επιχείρησης "Sea Guardian" του ΝΑΤΟ βοηθούν την συμμαχία να διατηρήσει μια ακριβή θαλάσσια εικόνα της καθημερινής δραστηριότητας σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την αύξηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ουσία όμως παραμένει και αφορά την πραγματική δράση για την ανακάλυψη τρομοκρατών και παράνομων δραστηριοτήτων στην Μεσόγειο, έχοντας παράλληλα την Τουρκία κύρια χορηγό του καθεστώτος της Τρίπολης.

Δεν γίνεται να κλείνει τα μάτια η συμμαχία στην δράση τουρκικών εμπορικών πλοίων και αεροσκαφών που υποτίθεται  μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ κουβαλούν όπλα, Τζιχαντιστές και πολλά άλλα. 

Η Α. Μεσόγειος "βράζει" από παράνομες μετακινήσεις ανθρώπων και άλλων ύποπτων δραστηριοτήτων, ενώ το πιο σοβαρό είναι η δράση ισλαμιστών τρομοκρατών που μεταμφιέζονται σε απλούς ταλαιπωρημένους "μετανάστες" για να εισέλθουν στην ΕΕ. Όλα αυτά μπορούν να επιλυθούν ότι υπάρχει πολιτική βούληση με δράσεις εξειδικευμένων δυνάμεων κατά αυτών των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ