Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Προπέτασμα καπνού η συμφωνία Ουκρανίας-Ελλάδος; Αίτημα παράδοσης ελληνικών πυρομαχικών των S-300 και Patriot στον Ζελένσκυ

Το προχθεσινό τηλεφώνημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν ήταν φυσικά, ούτε για την ανταλλαγή   απόψεων γενικά για την παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας, ούτε  για ανταλλαγή φιλοφρονήσεων.

Ήταν ουσιαστικά μια απεγνωσμένη κλήση του Ζελένσκυ για όπλα και συγκεκριμένα, ( σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές) για πυρομαχικά αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και Patriot, και όχι για τα συστήματα αυτά καθαυτά, αλλά και ότι άλλο προαιρείται η Ελλάδα από την μεγάλη λίστα αιτημάτων του Κιέβου.

Μάλιστα άνοιξε η όρεξη των Ουκρανών και ζητούν από την Αθήνα, ανταλλακτικά για τα ουκρανικά F-16, στα οποία Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Οι Ουκρανοί  πιλότοι άρχισαν να μαθαίνουν να πετούν το F-16 Fighting Falcon στην Αριζόνα, επιβεβαίωσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Ένας «μικρός αριθμός» Ουκρανών ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται στη Βάση Εθνοφρουράς Μόρις στο Τουσόν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Ρόουζ Ράιλι σε δήλωση. Η βάση  φιλοξενεί την 162η πτέρυγα της Εθνικής Φρουράς της Αριζόνα.

Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με τους πυραύλους ATACMS κατά του ρωσικού εδάφους

Τις προάλλες, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικλ Μακόουλ (Michael McCaul), παρουσίασε έναν χάρτη της Ρωσίας, ο οποίος έδειχνε ζώνες που θα μπορούσαν να κτυπήσουν οι ουκρανικοί πλέον πύραυλοι ATACMS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ το Κίεβο.

Ο Μακόουλ συνόδευσε την απεικόνιση του χάρτη με την ακόλουθη εξήγηση: «Αυτή είναι μια απαγορευμένη περιοχή [για αμερικανικούς πυραύλους] που δημιουργήθηκε από τους Ρώσους, όπου τοποθετούν συστήματα πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα σε κοντινή απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Μετά από αυτό, ο Γερουσιαστής ρώτησε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να αναθεωρήσουν την πολιτική που απαγορεύει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξαπολύουν πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.

"Αυτή τη φορά ο Άντονι Μπλίνκεν απέφυγε την ευθεία απάντηση, λέγοντας ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την ουκρανική πλευρά.

Αυτό όμως υποδηλώνει ότι η αντίστοιχη απόφαση στο περιθώριο του Λευκού Οίκου έχει ήδη ληφθεί εδώ και πολύ καιρό και όλες οι συζητήσεις για το θέμα «ας αφήσουμε την Ουκρανία να αποφασίσει μόνη της» είναι ένα είδος φάρσας, που παίζεται προς το παρόν", αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Αντρέι Ζαχαρτσένκο, αποκαλύπτοντας σχέδιο μαζικών κτυπημάτων σε ρωσικές δυνάμεις και έδαφος.

Ποια είναι η αντίδραση της Ελλάδος

Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει μέσω του Πρωθυπουργού, ότι δεν μπορεί να δώσει κανένα αντιαεροπορικό ή αντιπυραυλικό σύστημα, χωρίς πρώτα να έχει αντικατασταθεί, λόγω φυσικά του Σουλτάνου Ερντογάν, και των ωμών απειλών του σε νησιά του Αιγαίου.

Οι πιέσεις όμως της Γερμανίας και των ΗΠΑ και προς την Ελλάδα ( εκτός των υπολοίπων χωρών της ΕΕ), για να διακοπεί η τρομερή ρωσική προέλαση, (την οποία οι Ουκρανοί δεν μπορούν να σταματήσουν), είναι απλά τεράστιες, ειδικά μετά την αποστολή και της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Πηγές στον ελληνικό τύπο αναφέρουν ότι οι Γερμανοί έφτασαν στο απώτερο σημείο εκβιασμού, προειδοποιώντας την χώρα μας ανεπίσημα, ακόμα και  με “ αντίποινα εντός ΕΕ”, περικοπές κονδυλίων, πρόστιμα, και μπλοκάρισμα αποφάσεων πχ. για τον Μπελέρη.

Για τον λόγο αυτόν ετοιμάζουν συμφωνίας ασφαλείας με την Ελλάδα

Η Ουκρανία και η Ελλάδα θα υπογράψουν σύντομα συμφωνία ασφαλείας, αναφέρει ουκρανικό ΜΜΕ.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Γραφείου του Προέδρου Ιχόρ Ζόβκα  συναντήθηκε με τον Κ. Σπυρίδωνα Λαμπρίδη, ειδικό επίτροπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ουκρανία.

Ο Ιχόρ Ζόβκα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αμέριστη υποστήριξή της και την σημαντική συνολική βοήθεια προς την χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βοήθειας, από την αρχή της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής.

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες των Ουκρανών στρατιωτών.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου σημείωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ουκρανική φόρμουλα ειρήνης, καθώς και την ενεργό συμμετοχή της χώρας στην εφαρμογή των επιμέρους σημείων της.

Συζητήθηκαν επίσης οι προετοιμασίες για την εναρκτήρια Σύνοδο Ειρήνης στην Ελβετία, ιδίως οι κοινές προσπάθειες για ευρύτερη συμμετοχή των χωρών του Παγκόσμιου Νότου στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη συνάντηση συμφώνησαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία μιας διμερούς συμφωνίας ασφάλειας, ώστε η Ουκρανία και η Ελλάδα να μπορέσουν να την ολοκληρώσουν στο εγγύς μέλλον.

Ο Ιχόρ Ζόβκα σημείωσε επίσης ότι η στήριξη της Ελλάδας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, καθώς και η προσέγγισή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντική για την Ουκρανία. 

Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ επιβάλλοντας εμπάργκο σε κάθε ρωσικό στρατιωτικό σύστημα με έναν αυταρχικό τρόπο σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά τα αχρηστεύουν, αφού χωρίς ανταλλακτικά αυτά καθίστανται ανενεργά.

Με το παραμύθι της βοήθειας στην Ουκρανία, αναγκάζουν τις ίδιες χώρες να αποστείλουν δωρεάν στο Κίεβο τα οπλικά τους συστήματα, αναγκάζοντας έτσι τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να ξαναχρεωθούν για την αγορά αμερικανικών όπλων, τα οποία υπόκεινται σε περιορισμούς.

Έτσι με αυτόν τον ύπουλο τρόπο, οι Αμερικανοί θέλουν να εκβιάσουν τις χώρες της Ευρώπης ( κυρίως αυτές) να χρηματοδοτήσουν με έμμεσο τρόπο την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και με άμεσο τρόπο να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο της με την Ρωσία μετά την εισβολή της  Μόσχας το 2022.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ