Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί δεν τα αγοράζει επιτέλους η Κύπρος;-Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία και η προσπάθεια πώλησης 18 Mirage 2000 EGM/BGM

Η ελληνική πολιτική ηγεσία ( υπουργός Άμυνας και πρωθυπουργός) αναζητούν την πιθανότητα πώλησης αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM, και το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Δελχί είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για ένα τέτοιο εγχείρημα.   

Στο ταξίδι του ο πρωθυπουργός προς την Ινδία, έχει στις σημειώσεις του την πρόταση για την οποία έχει δουλέψει αρκετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας., αναφέρει σύσσωμος ο ελληνικός τύπος...πανηγυρίζοντας.

Μιλάμε για την πώληση 18 μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM που μέχρι το 2022 υπηρετούσαν στην 332 Μοίρα «Γεράκι».

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναζητά εδώ και χρόνια την μεταπώληση τους, προτού η φθορά από τη μακροχρόνια καθήλωση τα οδηγήσει για σκράπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σίγουρο είναι πως περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν και τα ανταλλακτικά των Mirage έχουν καταντήσει εθνικό σίριαλ.

Η Ινδία διαθέτει στην δύναμη της γαλλικής κατασκευής μαχητικά και η ο εκσυγχρονισμός των 18 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 EGM/BGM, δεν αποτελούν πρόβλημα για την χώρα αυτή.

Εδώ όμως η είδηση αυτή μας φέρνει ένα μεγάλο ερώτημα

Γιατί δεν αγοράζει η Κύπρος τα ελληνικά μαχητικά αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την άμυνα της έναντι των υπαρκτών τουρκικών απειλών ;

Όπως έχει αποκαλύψει πρόσφατα Κύπριος δημοσιογράφος "η διάταξη του πυροβολικού του Αττίλα σε ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο και αριθμό ζωτικών χώρων, που είναι έτοιμο να κτυπήσει, ανά πάσα στιγμή, αφού οι πλείστες των μονάδων του βρίσκονται σε χώρους τάξης. Και αναμένουν απλώς τη διαταγή για πυρ, ενώ στην θάλασσα σουλατσάρει συνεχώς ο τουρκικός στόλος".

Γιατί οι Κύπριοι δεν αγοράζουν ένα αεροσκάφος που θα ήταν ιδανικό για αποστολές τύπου TASMO ( κατά στόχων επιφανείας);

Γιατί η Λευκωσία δεν αγοράζει ένα μαχητικό που έχει στα χέρια της η " αδελφή" ελληνική Πολεμική Αεροπορία που διαθέτει μια τρομερή βάση συντήρησης για τα αεροσκάφη αυτά αλλάζοντας τον ρουν των γεγονότων στην Μεγαλόνησο επιτέλους; 

Οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει τα Mirage 2000 η Κύπρος

Την ίδια στιγμή τα αεροσκάφη MIRAGE 2000 EGM/BGM, τα οποία δεν έχουμε αναβαθμίσει και και για τα οποία υπάρχει μεγάλος πονοκέφαλος στην πολεμική αεροπορία μας, το τι θα τα κάνουμε, μπορούμε να διαπραγματευτούμε την παράδοση τους στην Κύπρο, με την προϋπόθεση της ανάληψης της αναβάθμισης τους από την Λευκωσία.

Η περίπτωση απόκτησης των γαλλικών μαχητικών και ως εκ τούτου την ενεργοποίηση του αεροπορικού κλάδου από την Εθνική Φρουρά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κινήσεων από την πλευρά τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας, είναι όμως μέσα στα όρια του εφικτού λόγω των ωμών τουρκικών προκλήσεων, ειδικά ενόψει των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση για πολλούς και διάφορους λόγους, η όποια απόκτηση των μαχητικών δεν θα γίνει απευθείας από την Πολεμική Αεροπορία προς την Εθνική Φρουρά της Κύπρου αλλά πρώτα η Πολεμική Αεροπορία θα τα δώσει-πουλήσει στην κατασκευάστρια εταιρεία και μετά εάν και εφόσον το αποφασίσει η Γαλλία αυτά θα καταλήξουν στην Πάφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εκπαίδευση, η συντήρηση και όλα τα ζητήματα σχετικά με αυτά τα αεροσκάφη, μπορεί άνετα να τα αναλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία θα βοηθούσε την ΕΦ τα μέγιστα σε μια τέτοια απόφαση, αφού διαθέτει τόσο το προσωπικό όσο και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και συντήρησης.   

Όπως και να έχει όμως, το Παρίσι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα να δοθούν γαλλικά μαχητικά MIRAGE 2000 EGM/BGM, αφού ψάχνει “πελάτες” για την γαλλική αμυντική βιομηχανία, και η Κύπρος είναι σύμμαχος.

Το πιο σημαντικό σε όλα αυτά, το οποίο οφείλουμε να κατανοήσουμε βαθιά, είναι ότι μόνο ο εξοπλισμός των ελληνικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας, Ελλάδος και Κύπρου.

Οι συμμαχίες, οι δηλώσεις και τα ευχολόγια για “εξωτερική” βοήθεια στις δύο πλευρές, σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιτεθούν, αποτελούν υποθετικά σενάρια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα επαληθευτούν, λόγω συμφερόντων, Γάλλων, Αμερικανών, Ισραηλινών, και λοιπών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...