cockpit μαχητικού 6ης γενιάς
Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Το υπό ανάπτυξη μαχητικό 6ης γενιάς Future Combat Air System και η ελληνική πραγματικότητα

Χωρίς να επιβεβαιώσει συμμετοχή της Ελλάδας αλλά λέγοντας τα αυτονόητα, ότι δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν όλα τα προγράμματα ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων, απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε ερώτηση που έθεσε το κόμμα της Ελληνικής Λύσης σχετικά με συμμετοχή ή όχι της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού 6ης γενιάς.

Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένα: «Πρόσφατα το Βέλγιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα Future Combat Air System (FCAS), σχετικά με την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μαχητικού 6 ης γενιάς. Η επιβεβαίωσή του έγκειται στη βούλησή του να υπογράψει συμφωνία παρατηρητή, ως αρχικό βήμα μετέπειτα ένταξής του στο εν λόγω πρόγραμμα. Η δε ένταξη και ενσωμάτωσή του αναμένεται κατά το καλοκαίρι του 2025. Το πρόγραμμα FCAS θεωρείται η προοπτική της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του οπλικού συστήματος επόμενης γενιάς (NGWS) και άλλων εναέριων μέσων μάχης, όπως loyal wingman drones και σμήνη drones εκτός της 6 ης γενιάς Μαχητικό Next Generation Fighter, το οποίο σταδιακά στο μέλλον θα αντικαθιστά τα γαλλικά Rafales, τα γερμανικά Typhoons και τα ισπανικά EF-18 Hornets μέχρι το 2040

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε εάν το ΥΠΕΘΑ βούλεται άμεσα ή σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα FCAS (μαχητικό 6 ης γενιάς), έστω ακόμη ως παρατηρητής σε πρώτη φάση;»

Η απάντηση που φέρει την απάντηση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής: «Αναγκαία προϋπόθεση για την συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σε αναπτυξιακά προγράμματα οπλικών συστημάτων, αποτελεί η ύπαρξη σχετικής επιχειρησιακής απαίτησης, από το οικείο Γενικό Επιτελείο και η συνακόλουθη προτεραιοποίησή της στον εξοπλιστικό προγραμματισμό για την υλοποίηση των προβλέψεων της ισχύουσας Δομής Δυνάμεων. Στο ανωτέρω πλαίσιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού εξετάζει όλα τα προγράμματα ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτά, με σκοπό την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ».

Τα δεδομένα πάντως μέχρι στιγμής είναι ότι η Ελλάδα αναμένει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για το F-35 που είναι μαχητικό 5ης γενιάς και που με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θεωρείται ήδη πολύ ακριβό. Οπότε το να συζητάμε από τώρα για τα μαχητικά 6ης γενιάς είναι θεμιτό αλλά σίγουρα δεν είναι της παρούσης καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει προς το παρόν να εντρυφήσουν σε άλλα πιο επίκαιρα ζητήματα όπως η επιχειρησιακή ενσωμάτωση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Κάτι με το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί ο νέος ΑΓΕΕΘΑ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ