Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Αντιπτέραρχος Ιατρίδης: Δοκιμάζουμε αντι-drone και UAV ως απάντηση στα αντίστοιχα τουρκικά αλλά και στο σενάριο επίθεσης κορεσμού (Βίντεο)

Ο Αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του SKAI.GR σήμερα το πρωί ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση αρχικά για τις δυνατότητες των Τούρκων σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ειδικά σε αυτά που αφορούν τα αιωρούμενα πυρομαχικά.

Ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει ενδελεχώς το σενάριο πιθανής μελλοντικής επίθεσης κορεσμού από 200-300 τουρκικής κατασκευής αιωρούμενα πυρομαχικά, τα οποία καμία αντιαεροπορική άμυνα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ανέφερε ότι ο Υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας στην ομιλία του για την ΕΑΒ, και την υπαγωγή της στο υπουργείο Άμυνας, έδωσε το στίγμα των σχεδίων του:

Πρώτον θα υπάρξει υποστήριξη από το κράτος στην ΕΑΒ.

Δεύτερον, θα υπάρξει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ΕΑΒ σε όλους τους τομείς, ( ώστε αυτή να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή επ’ ωφελεία της Πολεμικής μας Αεροπορίας).    

Τρίτον, ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν μπορούμε να αγοράζουμε συνέχεια, διότι και εμείς έχουμε μεγάλες δυνατότητες.

Τέταρτον, γίνονται δοκιμές σε συστήματα αντι-drone και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πέμπτον, το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας που έχει αναλάβει η ισραηλινή εταιρεία Elbit, παρά τον πόλεμο στο Ισραήλ, όλα συνεχίζονται κανονικά και έως τώρα έχουμε παραλάβει 5 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346, και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν.

Η κατηγορία αυτή των ελληνικών UAVs είναι τεράστια αφού αρχίζει από τα μικρά drones που θα χρησιμοποιούνται  στην καθημερινότητά μας και φτάνει σε UAV που θα πετάνε για ημέρες ολόκληρες σε διάφορες αποστολές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα ελληνικά μη επανδρωμένα τέτοια αεροσκάφη, σχεδιάζονται για να πετούν  σε συνδυασμό με  επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που θα τα καθοδηγεί, και θα τους δίνει τους στόχους.

Το τουρκικό πρόγραμμα μη επανδρωμένων και οι κίνδυνοι που απορρέουν

Επειδή οι Τούρκοι προχωρούν καθημερινά ακάθεκτοι σε έναν τρομερό στόλο εξοπλισμένων με οπλισμό ( πυραύλους, πολυβόλα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου) μη επανδρωμένων  εναερίων οχημάτων, θεωρούμε ότι στην χώρα μας έχει βαρέσει “κόκκινος συναγερμός”.

Εκτιμάται ότι ο σχεδιασμός για τα ελληνικής κατασκευής drone, θα είναι για να εκτελούν εκτός από αποστολές παρατήρησης και πολεμικές, εξοπλισμένα με πολυβόλο και πιθανότατα με μικρούς πυραύλους σε δεύτερη φάση, διότι πολύ απλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Το συγκεκριμένο drone, όταν τεθεί σε βιομηχανική παραγωγή, έχοντας δυνατότητα κάθετης απογείωσης, κάτι που του δίνει την τρομερή δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από μονάδες επιφανείας του πολεμικού μας ναυτικού, μέχρι σε στρατιωτικά φυλάκια και στρατόπεδα στα νησιά, εξοπλισμένο με οπλισμό όμως.

Σε αυτήν την φάση που είμαστε οφείλουμε να καλύψουμε το μίνιμουμ των στρατιωτικών απαιτήσεων μας, εντάσσοντας στο ελληνικό οπλοστάσιο drones όχι μόνο για παρατήρηση, αλλά και για καθαρά πολεμικές αποστολές, επιπέδου ομάδας ή Διμοιρίας.

Για πιο μεγάλα ύψη και πιο σύνθετες πολεμικές αποστολές, το υπαρκτό χάσμα με την τουρκική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να καλυφθεί με την αγορά UCAV εξοπλισμένα με πυραύλους, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από το Ισραήλ.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ