Πολεμική αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία συζητά την αγορά αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-10-Θα αυξήσουμε κατακόρυφα το βεληνεκές των μαχητικών μας

Μια πραγματικά σημαντική εξέλιξη έχουμε με την παρουσίαση   μεταχειρισμένων αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), τηλεδιάσκεψη του εκπροσώπου της εταιρείας «Omega Air», κ. Thomas Swiderek (CEO) και του κ. Anthony Nerad (Executive Vice President) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η παρουσίαση-ενημέρωσης, αναφορικά με τις δυνατότητες των μεταχειρισμένων αεροσκαφών «McDonell Douglas ΚC-10 Multirole Strategic Tankers» που διαθέτει η εταιρεία προς πώληση.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον πολύ ισχυρή Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη των γαλλικών Rafale (4ης γενιάς +), και των F-16 VIPER σκεπάζοντας με τα γαλάζια φτερά το Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χώρα μας έχει ήδη αποκτήσει αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Ωστόσο υπάρχει ένας κρίσιμος "αεροπορικός τομέας" στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι της Τουρκίας και αυτός είναι η παντελής έλλειψη "ιπτάμενων τάνκερ" για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Τυχόν προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών ως "ιπτάμενα τάνκερ", θα ήταν ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος για την πολεμική μας αεροπορία, η οποία θα είχε πλέον τη δυνατότητα παροχής αεροπορικής υποστήριξης της Κύπρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ με τα κατάλληλα πυρομαχικά όπως πυραύλους αέρος -εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, θα είχε τη δυνατότητα προσβολής όλης της τουρκικής επικράτειας και φυσικά στρατηγικών στόχων της σε όλη της την έκταση.

Ιδίως το τελευταίο θα ανάγκαζε την Τουρκία να διάθετε αεροπορικά και αντιαεροπορικά μέσα  για την προστασία τους, διασπείροντας έτσι τις δυνάμεις της, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Για παράδειγμα τα φράγματα στην Ανατολία του Τίγρη και του Ευφράτη, τώρα είναι στο απυρόβλητο από την ελληνική πολεμική αεροπορία, ενώ με τα "ιπτάμενα τάνκερ όχι".

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα ώστε η χώρα μας να προμηθευτεί 3-4 "ιπτάμενα τάνκερ", γεγονός που θα επαύξανε δραματικά τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, και θα προκαλούσε πλήρη αλλαγή των τουρκικών σχεδίων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική Αεροπορία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Τουρκικές Αερογραμμές για την μεταβίβαση από αυτήν 9 επιβατικών αεροσκαφών Airbus A330, προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε “ιπτάμενα τάνκερ” για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Η κίνηση έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκική Αεροπορία βλέπει τις απαιτήσεις για αποστολές μεγάλων αποστάσεων, τόσο από μαχητικά αεροσκάφη όσο και αεροσκάφη μεταφορών, να αυξάνονται, ιδιαίτερα μετά την εμπλοκή της στη Λιβύη.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε το 2020 δύο ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, με χρήση 3 KC-135 (ιπτάμενα τάνκερ) και F-16 της, προκειμένου να εξετάσει τις δυσχέρειες-προβλήματα-απαιτήσεις που έχει αφενός τυχόν εγχείρημα της να επιχειρήσει σε μεγάλες αποστάσεις από τα αεροδρόμιά της, στη Λιβύη λόγου χάρη, αφετέρου στο να διασφαλίσει τα KC-135 από πιθανή εχθρική αεροπορική απειλή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ