Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

"Αχίλλειος πτέρνα" του MQ-9 Reaper! “Μετρημένες” οι μέρες του ενώ η Ελλάδα εξετάζει την προμήθειά τους;

Το μέλλον του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεσαίου υψομέτρου MQ-9 Reaper (Reaper) της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί θέμα μεγάλης συζήτησης ως προς το πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις στις σημερινές συγκρούσεις. Το εμπόδιο έχει γίνει η επιβίωση UAV: ​​είναι ένα μεγάλο drone, αρκετά βιώσιμο ώστε να παραμένει αποτελεσματικό σε δύσκολα περιβάλλοντα, όπου οι αντίπαλοι των ΗΠΑ διαθέτουν προηγμένα συστήματα αεράμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Chris Osborne, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αναφέρει στο The National Interest, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει στο μέλλον να εγκαταλείψουν τα περίφημα μαχητικά drones Reaper, λόγω των δυνατοτήτων των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.

Όπως αναφέρει , οι Reaper έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στο πεδίο της μάχης. Είναι αλήθεια ότι, συνήθως χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα κατά των τρομοκρατών και όχι σε μάχες με τακτικά στρατεύματα.

«Με τα χρόνια, ο Reaper έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τις αποστολές κατά της εξέγερσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για χρόνια, το drone εξάλειψε αποτελεσματικά τους μαχητές με ακριβή χτυπήματα και υποστήριξε πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR) σε περιοχές υψηλού κινδύνου», αναφέρει.

Αυτός ο προβληματισμός επηρεάζει και την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Ελλάδα εξετάζει την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων MQ-9 Reaper.

Πρόκειται για την προμήθεια τριών αμερικανικής κατασκευής UAV MQ-9 Reaper, μαζί με δύο σταθμούς εδάφους. Η Ελλάδα έχει καταθέσει στις ΗΠΑ Letter of Request for Price and Availability (LoR for P&A). Με βάση το κόστος που δόθηκε στην ελληνική πλευρά, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης σχετικού υποπρογράμματος με σκοπό να εγκριθεί η χρηματοδότησή του.

Λόγω του γνωστού τουρκικού προγράμματος κατασκευής UAV και UCAV, είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, να είναι οπλισμένα με πυραύλους, βάζοντας την χώρα μας στο κλαμπ των αντίστοιχων χωρών.

Τα MQ-9 Reaper έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης, όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR), ενώ μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο ( με πυραύλους βάρους 1.700 κιλών). Ο κινητήρας τους έχει ισχύ 950 ίππων και η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει ως και τα 480 χιλιόμετρα/ώρα.

Ένα άλλο σημάδι ανησυχίας είναι ότι, ο αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, είπε στα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 θα παραμείνουν μέρος του οπλοστασίου των αμερικανικών στρατευμάτων προς το παρόν, αλλά  σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις νέες πλατφόρμες ISR, καθώς οι Reaper γίνονται “άσχετοι” λόγω των σύγχρονων στρατιωτικών τεχνολογιών από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή σε νέα drones που θα είναι πιο επιβιώσιμα, για να λειτουργούν σε «αμφισβητούμενες» περιοχές, όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός ή η Ανατολική Ευρώπη, όπου τα ρωσικά και κινεζικά συστήματα αεράμυνας καθιστούν το Reaper ευάλωτο», αναφέρει η δημοσίευση The National Interest.

Φυσικά, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προσπαθεί να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα του γερασμένου UAV, ενσωματώνοντας μια διεπαφή γενικής χρήσης όπλων για την επέκταση του οπλοστασίου της. Τα σύγχρονα Reapers, μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9X Sidewinder, καθώς και πυραύλους GBU-12 Paveway II που καθοδηγούνται με λέιζερ, ακόμη και να ρίξουν βόμβες καθοδηγούμενες με GPS όπως το GBU-38. Αυτές οι καινοτομίες, διευρύνουν το εύρος των αποστολών drone και τους τύπους σεναρίων πολέμου, στα οποία μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Ωστόσο, ο χρόνος δεν σταματάει και οι «Θεριστές» γίνονται πιο ευάλωτοι στα συστήματα αεράμυνας των πιθανών αντιπάλων. Όπως σημειώνει ο Chris Osborne, φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα διαγράψει επιτέλους το «Reaper» από τους λογαριασμούς, αφού πλέον η διοίκηση απαιτεί να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις νέες τεχνολογίες.

«Η Πολεμική Αεροπορία έχει δίκιο να δίνει προτεραιότητα σε μικρότερες και πιο δυσδιάκριτες πλατφόρμες ISR, που μπορούν να διασφαλίσουν ότι σημαντικές αποστολές μπορούν να συνεχιστούν ενόψει εξαιρετικά υψηλής απειλής και ανταγωνισμού. Οι μέρες του The Reaper είναι μάλλον μετρημένες», γράφει ο Osborne.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...