Πολεμική αεροπορία

Η Ρωσία βλέπει τρεις πιθανούς πελάτες για τα Sukhoi Su-57 - Δυνατό ''μπάσιμο'' Ινδίας

Το Ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις Διεθνείς Αγορές, μετά την φετινή συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις.  Πιθανοί αναδυόμενοι αγοραστές είναι η Ινδία και η Αλγερία. Εδώ βέβαια,  αυτά τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν την γεωπολιτική τους σχέση με την ΗΠΑ, αφού θεωρείται σίγουρο ότι θα δεχθούν πιέσεις, αν πάρουμε για παράδειγμα τις πιέσεις που ασκεί η Αμερική στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος S-400 από την Ρωσία.

Το Su-57 είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αμερικανικό δίδυμο stealth - F-22 και F-35. Το μαχητικό πέμπτης γενιάς είναι εξοπλισμένο με  την προηγμένη τεχνολογία stealth, η οποία εξασφαλίζει χαμηλό επίπεδο ραντάρ και υπέρυθρη υπογραφή.

Το μαχητικό που φέρει δύο κινητήρες, μπορεί να επιτύχει κάθε στόχο και να αναπτύξει υπερηχητική ταχύτητα πλεύσης. Ενώ το πολεμικό αεροσκάφος σχεδιάστηκε πριν από μια δεκαετία, τέθηκε σε λειτουργική πτήση μόνο στα τέλη του περασμένου έτους.

Παρά την εξαιρετική του απόδοση, το πρόγραμμα Su-57 δεν είχε ομαλό πτητικό έργο. Τον Δεκέμβριο του 2019, το πρώτο παραγόμενο Su-57 φέρεται να είχε καταρρεύσει  στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των αρχικών δοκιμών του. Την ίδια στιγμή, η Ινδία εξέφραζε επίσης ανησυχία σχετικά με μια πιθανή αγορά του Su-57.

Εξάλλου, η αμερικανική δεξαμενή σκέψης RAND Corporation, είχε δημοσιεύσει μια έκθεση το περασμένο καλοκαίρι αναρωτώμενη, εάν το Su-57 μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Επισήμανε ότι «τα τρέχοντα πρωτότυπα έχουν εξοπλιστεί με παλαιότερους σε τεχνολογία κινητήρες και δεν δικαιολογείται αυτός ο χαρακτηρισμός».

Ωστόσο, ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κρατικού Rostec ισχυρίστηκε ότι ο κινητήρας δεύτερου σταδίου θα συναρμολογηθεί το 2022, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Αν και η Ινδία ήταν νωρίτερα διστακτική σχετικά με την αγορά Su-57, τώρα πιστεύεται ότι εξέφρασε ενδιαφέρον για την παραλλαγή εξαγωγής του μαχητικού αεροσκάφους - Su-57E. Το 2019, ο αρχηγός της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας RK Singh Bhadauria ανακοίνωσε ότι το δικό του πρόγραμμα AMCA (Advanced Medium Combat Aircraft) θα έχει σύντομα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την αποχώρηση της Ινδίας από κοινό πρόγραμμα με τη Ρωσία. Όμως μετά την σύγκρουσή της με την Κίνα, την έκανε να αναθεωρήσει και φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε συμπαραγωγή –έστω κάποιων τμημάτων-εγκρίνονας ένα νέο πρόγραμμα αυτό το έτος.

 

Η πλήρης εμφάνιση του μαχητικού Su-57E κατά τη διάρκεια της έκθεσης Aero India στο Μπανγκαλόρ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, πιθανότατα αναβίωσε το ενδιαφέρον της Ινδίας για τα ρωσικά αεροσκάφη. Μετά την έκθεση εξοπλισμού IDEX -2021 στο Αμπού Ντάμπι τον ίδιο μήνα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι η Μόσχα έχει λάβει πολλά αιτήματα από ξένους πελάτες.

«Αν μιλάμε για το Su-57E, αυτό το αεροσκάφος προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλές χώρες, επειδή διαθέτει μοναδικές ιδιότητες μάχης και χαρακτηριστικά πτήσης», δήλωσε ο Viktor Kladov, Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Περιφερειακής Πολιτικής της Rostec.

Εκτός από την Ινδία, οι πιθανοί αγοραστές περιλαμβάνουν την Αλγερία και την Τουρκία. Η Τουρκία, η οποία εκδιώχθηκε από το μαχητικό πρόγραμμα F-35 των ΗΠΑ για τη συμφωνία S-400 με τη Μόσχα, θα μπορούσε να βρει το ρωσικό Su-57 ως καλή επιλογή.

Παρά τις δυνατότητες εξαγωγής, η Ρωσία τόνισε ότι οι δικές της επιχειρησιακές ανάγκες έχουν προτεραιότητα. Ο ρωσικός στρατός θα εφοδιαστεί με 76 αεροσκάφη έως το 2028, 22 εκ των οποίων θα λειτουργήσουν έως το 2024.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ