η 330 στην Ισπανία
Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Εντυπωσιάσαν στην Ισπανία τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας

Πιστά στο διπλό ετήσιο ραντεβού τους στο Albacete της Ισπανίας και στο TLP (Tactical Leadership Programme) παρά τη φονική πανδημία που χτυπά ολόκληρη την υφήλιο είναι και φέτος τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τις αρχές της εβδομάδας στην ισπανική πόλη και στη αεροπορική βάση Los Lianos βρίσκονται ιπτάμενοι και τεχνικοί από την 330 Πολεμική Μοίρα «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» της πρώτης Μοίρας της HAF η οποία φιλοξένησε μαχητικά F-16. Tα «μπαρουτοκαπνισμένα» με χιλιάδες αναχαιτίσεις ελληνικά μαχητικά πέταξαν στην ανατολική Ισπανία για να λάβουν μέρος σε ένα από τα πλέον σημαντικά «σχολεία» του ΝΑΤΟ στο οποίο τα ελληνικά φτερά τα τελευταία χρόνια έχουν γράψει ιστορία κατακτώντας διακρίσεις τόσο σε επίπεδο Μοίρας όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Παρά τη σκιά της πανδημίας το TLP αν και με μειωμένη συμμετοχή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κανονικά  και η HAF δεν θα μπορούσε ούτε αυτή τη φορά να λείψει από το σημαντικό αεροπορικό ραντεβού. Συνολικά 20 μαχητικά θα λάβουν μέρος και εκτός από τα ελληνικά F-16 στη βάση Los Llanos έχουν προσγειωθεί Mirage, Eurofighte r και F-18 από Γαλλία, Ιταλία και την χώρα που οργανώνει το TLP Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24 ιπτάμενοι θα πετούν καθημερινά από την ερχόμενη Δευτέρα έπειτα από την πρώτη εβδομάδα προσαρμογής και μαθημάτων στη βάση ενώ συνολικά στο «σχολείο» συμμετέχουν 400 στελέχη και από τις τέσσερις χώρες, αξιωματικοί πληροφορίων, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό.

Την περασμένη άνοιξη στο TLP τις εντυπώσεις «έκλεψαν» οι ιπτάμενοι από τις δύο Πολεμικές Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα, οι «Αλεπούδες» της 340 και τα «Αστέρια» της 343 και μάλιστα Σμηναγός από την 340 ανακηρύχθηκε ως ο «Best Warrior» του «σχολείου». Διάκριση την οποία είχαν κατακτήσει στο παρελθόν ιπτάμενοι από την 337 Μοίρα «Φαντάσματα» και την 335 Μοίρα «Τίγρης».

Η Πολεμική Αεροπορία έχει εδώ και δεκαετίες επενδύσει στην εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων και εκτός των συνόρων με συνεχή παρουσία σε συμμαχικές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και «σχολεία» με τις καλύτερες παγκοσμίως αεροπορίες όπως την αμερικανική, την ισραηλινή αλλά και των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα φιλοξενεί κορυφαίους ιπτάμενους τόσο στον «ΗΝΙΟΧΟ» -η ΠΑ ελπίζει ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί- όσο και σε μια σειρά συνεκπαιδεύσεων όπως έγινε πρόσφατα με μαχητικά F-16 block60 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον Φεβρουάριο εκτός απροόπτου περιμένει στην Ελλάδα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και τους Γάλλους με τα RAFALE, μαχητικά τα οποία θα διαθέτει η HAF στο οπλοστάσιό της τα επόμενα χρόνια έπειτα από τη συμφωνία για απόκτηση 18 αεροσκαφών, 12 μεταχειρισμένων και 8 καινούργιων.

Τον επόμενο μήνα-επίσης εκτός απροόπτου-αναμένεται να μετασταθμεύσουν στην Αίγυπτο μαχητικά F-16 block 52+ από την 340 Πολεμική Μοίρα «Αλεπούδες» για να συνεκπαιδευτούν με την Αιγυπτιακή αεροπορία στο πλαίσιο της άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ».

Την ίδια ώρα έπειτα από αρκετά χρόνια η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να πραγματοποιήσει βολές αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot μαζί με Αμερικανούς, Γερμανούς και Ολλανδούς στο πεδίο βολής Κρήτης. Άσκηση υψηλού συμβολισμού η οποία αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση της Συμμαχίας στην  πρόσφατη δοκιμή από την Τουρκία των ρωσικών S-400.

η 330 στην Ισπανία
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ