Πολεμική αεροπορία

Global Hawk, A-10 Warthog, ιπτάμενα τάνκερ και C-130H για την Πολεμική Αεροπορία;

Το ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) έχουν μείνει πίσω σε ότι αφορά την ενίσχυση της φαρέτρας τους είναι κατά κοινή ομολογία παραδεκτό και κάτι που έχει ειπωθεί και από την ηγεσία. Η δεκαετής οικονομική κρίση έφερε πολλές δύσκολες ημέρες και δημιούργησε αρκετές ελλείψεις, οι οποίες ωστόσο ξεπεράστηκαν σε έναν μεγάλο βαθμό από την υπερπροσπάθεια του έμψυχου δυναμικού, που με καινοτόμες ιδέες και λύσεις κατάφεραν να κρατήσουν τις διαθεσιμότητες σε υψηλά επίπεδα. Είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος των ΕΔ, που συχνά επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία όλοι οι Αρχηγοί των Επιτελείων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και βέβαια ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουν τις ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά όταν δεν υπάρχουν χρήματα οι επιλογές είναι ανύπαρκτες.

Κάπου εδώ έρχονται οι ευκαιρίες που ανοίγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από μεταχειρισμένο υλικό. Τέτοιες ήταν, όπως έχουμε γράψει αναλυτικά, οι περιπτώσεις των 70 ελικοπτέρων KIOWA των “ινδιάνων” της Αεροπορίας Στρατού, όπως και των 1.200 τεθωρακισμένων Μ-1117, που με ελάχιστα χρήματα ενισχύουν κατακόρυφα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όπως και οι περιπτώσεις με τα Ticonderoga για το Πολεμικό Ναυτικό, που εάν έρθουν στην Ελλάδα θα φέρουν τα πάνω κάτω στις ισορροπίες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα περικοπών για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, που επεξεργάζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, φαίνεται ότι πολλά ιπτάμενα μέσα βγαίνουν προς απόσυρση, που εάν κινηθεί γρήγορα η Ελλάδα για την απόκτησή τους, θα προκαλέσουν τεράστια ανατροπή στις ισορροπίες του αέρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό defensenews, πρόκειται για:

-17 B-1

-24 Block 2 and 3 Global Hawk

-44 A-10

-16 KC-10

-13 KC-135

-24 C-130H

Από αυτά, οι περιπτώσεις που σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσουν την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) ή ακόμη και την Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV’s) Global Hawk, τα Α-10 Warthog, τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και βεβαίως τα C-130 στην διαμόρφωση Hercules.

Ας δούμε συνοπτικά πώς το καθένα ξεχωριστά μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες:

GLOBAL HAWK

Πρόκειται για τα θηριώδη Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) με δυνατότητα να βρίσκονται για περισσότερο από 30 ώρες στον αέρα σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 60.000 ποδών. Εκτός από εξελιγμένα συστήματα επόπτευσης, ανίχνευσης και στοχοθέτησης έχουν μεγάλη εμβέλεια δράσης και η απόκτησή τους θα ανατρέψει για τα καλά υπέρ της ελληνικής αεράμυνας τις δυνατότητες επιτήρησης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Το Block 3 ή 30, χρησιμοποιείται και σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

A-10 Thunderbolt

Πρόκειται για αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης. Τα αποκαλούμενα κι ως “Warthog” είναι μία εξειδικευμένη μηχανή υποστήριξης των επίγειων στρατευμάτων, συμπληρώνοντας την δράση των ελικοπτέρων. Θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόσυρση των A-7 Corsair ή να αποτελέσουν μία μοίρα για την Αεροπορία Στρατού. Έχουν δοκιμαστεί στον πόλεμο του Ιράκ και στο Αφγανιστάν και αποτελούν το αγαπημένο όπλο υποστήριξης των Αμερικανών στρατιωτών. Για να αντιληφθείτε την αποτελεσματικότητά του, στον πόλεμο του Ιράκ κατέστρεψαν πάνω από 4.000 οχήματα, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός ήταν τεθωρακισμένα.

KC-135

Τα KC-135 Stratotankers είναι ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών. Η απόκτηση ακόμη και ενός τέτοιου από την Πολεμική Αεροπορία θα εκτόξευε στο μέγιστο τις δυνατότητες των πιλότων μας, που θα μπορούν να γράφουν αρκετές ώρες στους γαλάζιους αιθέρες, χωρίς να χρειάζονται να προσγειώνονται για ανεφοδιασμό και χωρίς την σπατάλη διπλών δυνάμεων. Είναι κάτι που ήδη διαθέτει η Τουρκία και είναι ένας τομέας στον οποίο υστερούμε.

C-130 H

Τα γνωστά μεταγωγικά αεροσκάφη υπηρετούν εδώ και δεκαετίες στην Πολεμική Αεροπορία και είναι δοκιμασμένα και αξιόπιστα. Η έλευση επιπλέον αεροσκαφών έναντι συμβολικού τιμήματος θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες αερομεταφορών και την Στρατηγική Εφοδιαστική. Ήδη η ΕΑΒ παράγει τμήματα του αεροσκάφους (στην έκδοση J, βέβαια) πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει και τεχνογνωσία αλλά και ομοιοτυπία σε ότι αφορά τα ανταλλακτικά με τα ήδη εν χρήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ