Η Μόσχα κλιμακώνει τη ρητορική της κατά της Αθήνας, με τον διευθυντή του Δεύτερου Ευρωπαϊκού Τμήματος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιούρι Πιλίπσον, να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος διπλωμάτης επέκρινε έντονα τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία.
Ο Ρώσος διπλωμάτης ρωτήθηκε για περιστατικά που αποδίδονται σε ουκρανικά μη επανδρωμένα μέσα σε ελληνικά ύδατα και για το κατά πόσο αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Αθήνα σε επανεξέταση της υποστήριξής της προς το Κίεβο.
Ο Πιλίπσον διευκρίνισε αρχικά ότι η σχετική αναφορά αφορούσε τον σύμβουλο του Έλληνα Πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας, Θάνο Ντόκο, και όχι τον Υπουργό Εξωτερικών.
Ο Πιλίπσον συνέδεσε άμεσα τη στάση της Αθήνας με την αποσταθεροποίηση και την αύξηση των κινδύνων ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη εμπλοκή των κρατών-μελών της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια ενδεχόμενη απευθείας, επικίνδυνη στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η ρωσική πλευρά έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την ελληνική κυβέρνηση για «ιδιαίτερο κυνισμό», ισχυριζόμενη ότι ελληνικά όπλα χρησιμοποιούνται σε περιοχές της Ουκρανίας όπου διαβιούν ιστορικές κοινότητες Ελλήνων ομογενών.
διαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε απέναντι στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Ουκρανίας.
«Οι ελληνικές αρχές, παρά τη διαφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, έχουν εδώ και καιρό απαξιώσει τον εαυτό τους παρέχοντας στρατιωτική και άλλη βοήθεια στο εγκληματικό καθεστώς Ζελένσκι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι όπλα που παραδόθηκαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από ελληνικά αποθέματα «σκοτώνουν καθημερινά αμάχους που ζουν στη ζώνη της σύγκρουσης», προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και «Έλληνες ομογενείς».
«Η πρόθεση της επίσημης Αθήνας να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο προκαλεί βαθιά λύπη. Το ΝΑΤΟ πλησιάζει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία», τόνισε ο ίδιος.
Πρόκειται για τις παρτίδες όπλων που έστειλε η ελληνική πλευρά ( αυτοκινούμενα πυροβόλα, πυρομαχικά, 155 Χιλ ΤΟΜΑ, ) που στείλαμε μέσω Τσεχίας στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος διπλωμάτης αναφέρθηκε και στο πλήγμα που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κατακόρυφης μείωσης των Ρώσων επισκεπτών ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.
Ο Πιλίπσον προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, διατυπώνοντας προειδοποίηση για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ενθάρρυνση της ουκρανικής πολεμικής μηχανής από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ φέρνει αμείλικτα τη Συμμαχία πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι προφανές ότι η ευθύνη για μια αρνητική εξέλιξη των γεγονότων θα βαρύνει εκείνους στην Ευρώπη που θέτουν ανεύθυνα σε κίνδυνο την τύχη του ίδιου τους του λαού».
Ο Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι η μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου αποδεικνύει ότι «οι συνέπειες της εχθρικής αντιρωσικής πολιτικής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές για τις χώρες της ΕΕ».
«Οι περιορισμοί πλήττουν σκληρά εκείνους που τους επινοούν και η κατάσταση με τους Έλληνες το επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά με σαφήνεια», ανέφερε.
Τι θα κάνει η Ελλάδα στο σενάριο ενός πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Αναφέρεται ότι σε περίπτωση μιας ολοκληρωτικής στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, η Ελλάδα θα βρεθεί αυτόματα σε κατάσταση πολέμου στο πλευρό των Συμμάχων, λόγω των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα αναλάβουν τον πλήρη αποκλεισμό της διόδου ρωσικών υποβρυχίων και πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να συνδράμει με στρατιωτικό προσωπικό και αντιαεροπορικά συστήματα (π.χ. Patriot) στην πρώτη γραμμή της Ανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας τα υφιστάμενα συμμαχικά κονβόι.
Η χώρα μας όμως θα γίνει αυτόματα και δυνητικός στόχος της Μόσχας.
Για παράδειγμα σε αυτό το πολεμικό σενάριο, λόγω της κομβικής σημασίας της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας, η χώρα μετατρέπεται αυτόματα σε στόχο πρώτης γραμμής.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι υποδομές που διευκολύνουν πλήγματα εναντίον της αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κυβερνοεπιθέσεις, υβριδικές απειλές ή ακόμα και πυραυλικά πλήγματα.
Σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλακούν σε έναν τέτοιο πόλεμο που θα εκτραχυνθεί σε πυρηνικό,μόνο να χάσουν θα έχουν σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως σε γενικές απώλειες που δεν μετριούνται εύκολα με μετρήσιμα νούμερα.