SARISA
Οπλικά συστήματα

SARISA: Εντυπωσίασε τους Αμερικανούς το ελληνικό UAV που "πάντρεψε" τετρακόπτερο με εκτοξευτή ρουκετών-Ενδιαφέρθηκε η Ουκρανία!

Στο ελληνικό περίπτερο της συνάντησης της Ένωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (Association of the United States Army), είναι πολύ δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς ένα τετρακόπτερο (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα - UAV) μήκους 1,5 μέτρου, εξοπλισμένο με έναν εκτοξευτή ρουκετών. Πρόκειται για έναν σπάνιο συνδυασμό, τον οποίο ανέπτυξε η ελληνική νεοφυής εταιρεία Spirit Aeronautical Systems (S.A.S).

Το εν λόγω μη επανδρωμένο αερόχημα δεν ήταν άλλο από το γνωστό σε όλους μας drone περιστρεφόμενων πτερύγων SARISA SRS-1A, ο τελικός βιομηχανικός σχηματισμός του οποίου είναι εξοπλισμένος με τον εκτοξευτή ρουκετών RL275-1S και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αμυντική έκθεση των ΗΠΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεύθυνοι της ελληνικής εταιρείας μίλησαν στην διάσημη αμυντική σελίδα Breaking Defense, λέγοντας πως το σύστημά τους ενδιέφερε αρκετές χώρες όπως για παράδειγμα την Ουκρανία.

«Πρόκειται για ένα ξεχωριστό σύστημα που δεν έχει αναπτυχθεί από κανέναν άλλον. Οι ρουκέτες συνήθως τοποθετούνται σε μεγάλα ελικόπτερα, όπως το Apache και το Cobra. Αλλά εμείς δώσαμε μία εναλλακτική λύση για αυτό, μέσω ενός drone που σώζει ζωές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας S.A.S, Φώτης Καμπιώτης. 

Η κινητική ώθηση του εκτοξευτή ρουκετών απαιτεί έναν αποτελεσματικό σταθεροποιητή στο σύστημα, έτσι ώστε το drone να ισορροπεί την στιγμή της εκτόξευσης του βλήματος κατά του στόχου.

«Ακριβώς πίσω από το UAV υπάρχει ένα σύστημα που απορροφά αρκετή από την κινητή ενέργεια που παράγεται κατά την εκτόξευση. Το σύστημα αυτό είναι ένας μηχανισμός απορρόφησης που έχουμε αναπτύξει σε ειδικές θέσεις απορρόφησης του σώματος του drone» δήλωσε ο σχεδιαστής της εταιρείας S.A.S, Χρήστος Χρήστου.

Είναι Ένα Όπλο Ακριβείας

Επιτυχημένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του SARISA πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στο φετινό καλοκαίρι, δήλωσαν οι υπεύθυνοι. Η γαλλική εταιρεία Thales είναι ο πάροχος ρουκετών για το σύστημα.

«Είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας επειδή μπορεί να πλήξει στόχους με μεγάλη ακρίβεια από απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου ή από απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου» δήλωσε ο Καμπιώτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το σύστημα μπορεί να προσφέρει κάθε είδους επικοινωνία, δηλώνοντας συγκεκριμένα πως «ελέγχεται με ασύρματο, εντός οπτικής εμβέλειας, αλλά μπορεί να λάβει και το SATCOM για παρατεταμένες εφαρμογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Καμπιώτης τόνισε πως το τετρακόπτερο δεν μπορεί μέχρι στιγμής να συνδεθεί στην στρατιωτική τακτική ζεύξη δεδομένων Link-16, επειδή δεν έχει λάβει ακόμη την σχετική εντολή, ωστόσο το drone διαθέτει την ικανότητα διαμοιρασμού δεδομένων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ελληνικής εταιρείας, το σύστημα SARISA είναι έτοιμο για παραγωγή.

Τέλος, να τονίσουμε πως το SARISA SRS-1 A μπορεί να εξοπλιστεί με έναν ή δύο εκτοξευτές τύπου HYDRA για ρουκέτες 70 χιλιοστών. Το τετρακόπτερο μπορεί να χειριστεί κανείς με έναν μεγάλο σταθμό ελέγχου που κατασκευάζει η ελληνική εταιρεία (ενδείκνυται για απαιτητικότερες επιχειρήσεις) ή από ένα μικρότερο χειριστήριο.

GALLERY

SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
SARISA
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ