Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Ανακούφιση στην Ρωσία για την ελληνική άρνηση παράδοσης Leopard-2 A4-”Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο στόλο αυτών των αρμάτων μάχης στην ΕΕ”

“Η Ελλάδα αρνείται να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης”, αυτός είναι ο τίτλος που κυριάρχησε στα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ , όχι τυχαία, αφού η χώρα μας διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό από αυτού του είδους τα άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η Ελλάδα δεν θα προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, μετέδωσε το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε την άρνηση παροχής Leopards στο Κίεβο με τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να παρέχουμε άρματα μάχης Leopard-2 για τον απλό λόγο ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τη δική μας αμυντική στρατηγική», δήλωσε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην Ιαπωνία.

Επί του παρόντος, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν κλιμακωθεί ξανά λόγω μιας μακροχρόνιας διαμάχης για την ιδιοκτησία θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Ελλάδα έχει περισσότερα άρματα μάχης Leopard από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, περίπου 350 Leopard 2 και 500 Leopard 1”, αναφέρει το ρωσικό ΜΜΕ.

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης συζητούν το ενδεχόμενο αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία από χώρες της ΕΕ, ορισμένες χώρες έχουν ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να τα μεταφέρουν στον ουκρανικό στρατό.

Εκτός από τη Γερμανία, η Πολωνία και η Φινλανδία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Δανία διαθέτουν άρματα μάχης Leopard.

“Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που έστειλε όπλα στην Ουκρανία στις 27 Φεβρουαρίου 2022, λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποστέλλοντας 40 τόνους εξοπλισμού μέσω της Πολωνίας με δύο αεροσκάφη C-130.

Μετά από αυτό, η Ελλάδα έστειλε νέες παρτίδες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού. Προβλέπεται επίσης η μεταφορά 40 τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού ανατολικογερμανικής κατασκευής τύπου BMP-1 που παρέλαβε ο ελληνικός στρατός  το 1994.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα λάβει από τη Γερμανία ισάριθμα θωρακισμένα οχήματα μάχης Marder γερμανικής κατασκευής. Τα πρώτα BMP-1 στάλθηκαν στην Ουκρανία το φθινόπωρο”, αναφέρει επακριβώς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, χωρίς να έχει αναφέρει κάτι αντίστοιχο βέβαια η ελληνική πλευρά, επιβεβαιώνοντας για την αποστολή 40 τόνων εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Όπως και να έχει η άρνηση της Αθήνας ικανοποίησε την Μόσχα, έστω και με αφορμή την Τουρκία, με την οποία οι Ρώσοι είναι στενοί σύμμαχοι πλέον και σχεδιάζουν τα δικά τους πλάνα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ότι αφορά υδρογονάνθρακες.  

Πληροφορίες φέρουν την εξέταση του σοβαρού για τον ελληνικό στρατό ζητήματος εκσυγχρονισμού μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης  που αφορούν διάφορους τύπους (Leo 2A4, Leo 1A5), για μετά τις εθνικές εκλογές την Άνοιξη.

Το κύριο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard πιθανόν να φτάσει το 1 δις ευρώ αν και εφόσον αποφασιστεί  η αναβάθμιση του συνόλου τόσο των Leopard 2A4 όσο και των παλαιότερων Leopard 1A5.

Μιλάμε για την αναβάθμιση 183 αρμάτων μάχης Leo 2A4,  500 Leo1A5 , που σε συνδυασμό με τα  Leopard 2 ΗEL, θα έχουν στο σκοπευτικό τους κάθε εχθρική επιβουλή ειδικά στον Έβρο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...