Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Η συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης στο Μαξίμου «κλείδωσε» την υπόθεση των SPIKENLOS

Μια πολύ σημαντική συνάντηση έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα εξοπλιστικά ήταν το αντικείμενο αυτής της συνεδρίασης. Σε αυτή έκλεισε το θέμα της απόκτησης των πυραύλων SpikeNLOS. Συγκεκριμένα η απόκτηση 17 συστημάτων SpikeNLOS για τον στρατό ξηράς και περίπου εκατό βλημάτων για την αεροπορία στρατού και 8 συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον Μουράτ Γιαραλί, μηχανολόγο, βραβευμένο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, με ειδικότητα στα πιστοποιητικά θαλάσσιας ασφάλειας οι ελληνικοί Spike-NLOS θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στο τουρκικό Π.Ν..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν η Ελλάδα τοποθετήσει τους Spike NLOS στα νησιά του Αιγαίου, «εκατοντάδες βλήματα με εμβέλεια άνω των 32 χιλιομέτρων θα κοιτούν στα ηπειρωτικά της χώρας μας και θα μας απειλήσουν», σημειώνει ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Στόχοι στην ηπειρωτική Τουρκία θα δέχονται πυρά από την Ελλάδα», συμπληρώνει.

«Βλέπετε, ακόμη και αν τοποθετηθεί μόνο ένα σύστημα σε κάθε νησί (…) Υπό αυτήν την απειλή, δεν θα είναι πλέον δυνατό οι Ναυτικές Δυνάμεις της Τουρκίας να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) καθώς και οι χερσαίες τουρκικές δυνάμεις (σ.σ. δεν θα μπορούν) να αναπτυχθούν άνετα στην Περιφέρεια Αιγαίου», καταλήγει.

Οι μικροί αυτοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές πάνω από 32 χλμ, πολύ μεγάλο για το μέγεθός τους. Μπορούν, λοιπόν, να προσβάλουν τεθωρακισμένα που βρίσκονται εκτός της γραμμής του ορίζοντα, όπως λέει και το όνομά τους (non line of sight – NLOS). Οι πύραυλοι αυτοί μεταδίδουν απευθείας εικόνα από την κάμερα στο ρύγχος τους στον χειριστή, ο οποίος τους κατευθύνει ανάλογα.

Έτσι, μπορούν να εξαπολυθούν γενικά προς την περιοχή του στόχου, χωρίς να χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες και όταν φτάσουν εκεί μπορούν να ερευνήσουν με τις κάμερες τους, να εντοπίσουν τους στόχους και οι χειριστές τους να τους κατευθύνουν εναντίον με σημειακή ακρίβεια.

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί μια διπλή κεφαλή που αποτελείται από δύο διαμορφωμένες γομώσεις: μια πρόδρομη κεφαλή για να πυροδοτήσει οποιαδήποτε εκρηκτική αντιδραστική πανοπλία και μια κύρια κεφαλή για να διεισδύσει στην υποκείμενη θωράκιση. Επί του παρόντος, αντικαθιστά την παλιά σειρά σε αντιαρματικούς πυραύλους δεύτερης γενιάς οπτικής επαφής, όπως οι MILAN και M47 Dragon στους στρατούς των χρηστών. Ο πύραυλος Spike είναι επίσης εξοπλισμένος με τεχνολογία αναζήτησης θερμότητας.

Το σύστημα Spike αποτελείται από το τρίποδο εκτόξευσης με τη μονάδα ελέγχου πυρός και τον πύραυλο. Δεν υπάρχει ειδική θερμική όψη στον εκτοξευτή: Χρησιμοποιείται ο ανιχνευτής απεικόνισης του πυραύλου. Συνολικά, η παραλλαγή μεγάλης εμβέλειας του συστήματος ζυγίζει περίπου 26 κιλά.

Το Spike έχει δοκιμαστεί ως οπλικό σύστημα για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος SAGEM Sperwer. Ο Ισπανικός Στρατός έχει τοποθετήσει το Spike-ER στα επιθετικά ελικόπτερα Eurocopter Tiger. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πειραματιστεί με τον οπλισμό των ελικοπτέρων Sikorsky UH-60 Black Hawk με τον πύραυλο Spike. η αμερικανική παραλλαγή χρησιμοποιείται στα ελικόπτερα UH-60M...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...