Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Στο οπλοστάσιό μας! Exocet: Ο κορυφαίος αντιπλοϊκός πύραυλος του Ελληνικού ΠΝ (Βίντεο)

Προ ημερών στην Βουλή κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας με θέμα Rafale, Belh@rra & γερμανικές τορπίλες παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: 

"Μέγιστη ανίχνευση υποβρυχίων και μέγιστη δυνατότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου, διαχείριση μάχης με 14 κονσόλες για αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών και διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου. Τα κατευθυνόμενα βλήματα ASTER που παρέχουν ομπρέλα αεράμυνας. Είναι το σύστημα Ram στην αρχική του μορφή, και τα κατευθυνόμενα βλήματα  Exocet κλπ"  

Σήμερα αυτήν την φορά κεκλεισμένων των θυρών για ευνόητους λόγους του απορρήτου των εξοπλισμών στην Αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής συνεδριάζει εκ νέου η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας» (2η συνεδρίαση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ θα σταθεί σήμερα στους Exocet στους οποίους αναφέρθηκε  ο υπουργός την Παρασκευή. 

Σε προηγούμενο άρθρο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει πως η Κύπρος «παίρνει το όπλο της»  και οι νέοι Exocet θα κλείσουν τους Τούρκους στα λιμάνια τους

Σημειώναμε δε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο της νέας γενιάς των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς. Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα.

Τι είναι όμως ο Exocet 

Ο Exocet, ο οποίος στα ελληνικά σημαίνει "ιπτάμενο ψάρι" είναι ένας γαλλικός αντιπλοϊκός πύραυλος ο οποίος αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70. Αν και διαθέτει περιορισμένη εμβέλεια και φορτίο εκρηκτικής κεφαλής, ο Exocet βρίσκεται ακόμα υπό παραγωγή. Ο πύραυλος είναι φθηνός, αποτελεσματικός και μπορεί να εκτοξευτεί από υποβρύχια, πλοία και αεροσκάφη. 

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε την δεκαετία του '70. Ο αρχικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας αντιπλοϊκός πύραυλος επιφάνειας-επιφάνειας για χρήση σε πολεμικά πλοία. Από τότε, κατασκευάστηκαν εκδοχές για υποβρύχια και αεροσκάφη.

Ο πύραυλος διαθέτει εσωτερική πλοήγηση. Όταν φτάσει 12 με 15 χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο, ξεκινάει να χρησιμοποιεί το ενεργό του ραντάρ. Ο Exocet διαθέτει πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου, ο οποίος παρέχει στον πύραυλο μέγιστη ταχύτητα 0,9 μαχ, δηλαδή 1,130 χλμ/ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βασικό πλεονέκτημα του Exocet είναι η δυνατότητα πτήσης σε χαμηλά υψόμετρα (συνήθως 1 με 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού). Εξαιτίας αυτών των χαμηλών υψομέτρων, ο sea-skimming πύραυλος μπορεί αρκετά συχνά να αποφύγει την εχθρική ανίχνευση μέχρι να φθάσει σε απόσταση 6 χιλιάδων μέτρων από τον στόχo. Το γεγονός αυτό αφήνει αρκετά μικρό χρόνο αντίδρασης για την εκτόξευση αναχαιτιστικών πύραυλων επιφάνειας-αέρος από τον εχθρό. 

Ο Exocet είναι κυρίως χρήσιμος εναντίων μικρών πολεμικών πλοίων όπως φρεγάτες και κορβέτες, εξαιτίας της μικρής εκρηκτικής κεφαλής του. 

Μέχρι πολύ πρόσφατα, τουλάχιστον 4 χιλιάδες Exocet είχαν παραχθεί, μόνο από την γαλλική εταιρεία Aerospatiale. Η εταιρεία αυτή αποτελεί πλέον μέρος της MBDA. 

Στρατιωτικές Επιχειρήσεις

Πόλεμος των Φώκλαντ

Σε αντίθεση με άλλους αντιπλοϊκούς πυραύλους, ο Exocet έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές στην μάχη. Το 1982, στον Πόλεμο των Φώκλαντ, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής, η δεύτερη χώρα χρησιμοποίησε Exocet πυραύλους σε μεγάλη ποσότητα. Τα όπλα κατάφεραν να προκαλέσουν ζημίες στο HMS Sheffield, το Atlantic Conveyor και το HMS Glamorgan. Το πρώτο πλοίο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον βασιλικό στόλο της Βρετανίας, αφού επιχειρούσε ως αντιτορπιλικό αντιαεροπορικού πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιστατικό Stark 

Ο Exocet χρησιμοποιήθηκε και στον Πόλεμο Ιράν-Ιράκ. Δέχθηκε ωστόσο παγκόσμια φήμη όταν ένας ιρακινός πιλότος ενός Mirage F1 έριξε δύο Exocet πυραύλους εναντίων του USS Stark, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο πλοίο. Το συμβάν έγινε ευρέως γνωστό, και έλαβε χώρα στον Περσικό Κόλπο, στις 17 Μαΐου του 1987. Συνολικά, 37 Αμερικάνοι (μέλη του προσωπικού του πλοίου) έχασαν τις ζωές τους, ενώ 21 μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν εξαιτίας της επίθεσης!

Το πλοίο άνηκε στην κλάση φρεγατών κατευθυνόμενων πυραύλων Oliver Hazard Perry. Μετά την επίθεση, το πλοίο επισκευάστηκε πρόχειρα από το πλοίο υποστήριξης USS Acadia, πριν θέσει πορεία για την βάση του, στο Mayport Naval Station της Φλόριντας. Έρευνες του αμερικανικού στρατού κατέληξαν πως το πλοίο βρίσκονταν 3,2 χιλιόμετρα έξω από την αποκλεισμένη ζώνη, δηλαδή δεν είχε παραβιάσει την ουδετερότητα των ΗΠΑ (όπως είχαν δηλώσει οι Ιρακινοί). Η ασιατική χώρα απολογήθηκε και ο Saddam Hussein δικαιολογήθηκε λέγοντας πως ο πιλότος πέρασε το Stark για ιρακινό δεξαμενόπλοιο!

Εκδόσεις

Η MM38 είναι η έκδοση επιφάνειας και έχει εμβέλεια 42 χιλιομέτρων. Η ΜΜ40 έκδοση αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή της ΜΜ38 και σχεδιάστηκε για πλοία επιφάνειας και συγκροτήματα μονάδων πυρός ξηράς. Το μοντέλο Block III έχει turbojet κινητήρα και εμβέλεια τουλάχιστον 180 χιλιομέτρων (όταν δοκιμάστηκε το 2008).

Η AM38 έκδοση είχε ένα πρωτότυπο σχεδιασμένο για εκτόξευση από ελικόπτερα, η ΑΜ39 έχει εμβέλεια 50-70 χιλιομέτρων και εκτοξεύεται από αεροσκάφη και τέλος η SM39 έκδοση έχει σχεδιαστεί για εκτόξευση από υποβρύχια.

Ελληνικό ΠΝ

Όπως αναφέραμε, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τον πύραυλο στο οπλοστάσιό του. Ο Exocet αποτελεί πιθανότητα την καλύτερη επιλογή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εναντίων πλοίων του τουρκικού στόλου! 

GALLERY

Το αμερικάνικο Stark πλοίο μετά την επίθεση
Exocet
Exocet
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ