Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

«Πρόσω» ολοταχώς για κοινό Ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς: Τα προγράμματα FCAS και Tempest θα συγχωνευθούν τελικά;

Το Tempest και το Future Combat Air System (FCAS), δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, θα συγχωνευθούν τελικά, δήλωσε ο στρατηγός Luca Goretti, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας. 

Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο αρχηγός της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως το εξέφρασε την περασμένη Τρίτη, ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών άμυνας.

Τα 2 ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη των συστημάτων αεροπορικής μάχης 6ης γενιάς, το Tempest και το Future Combat Air System (FCAS), τρέχουν παράλληλα προς το παρόν και είναι μελλοντικοί ανταγωνιστές, αλλά σε λίγα χρόνια αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

Το πρόγραμμα FCAS περιλαμβάνει την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ η ομάδα Tempest αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Όπως αναφέρει το Reuters , ο στρατηγός Goretti σχολίασε ότι η Ιταλία εντάχθηκε στο πρόγραμμα Tempest, επειδή θεώρησε ότι θα μπορούσε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο από ότι στο πρόγραμμα FCAS.

Ο Goretti σημείωσε επίσης, ότι δεδομένου ότι τα δύο προγράμματα βρίσκονται επί του παρόντος στην «εννοιολογική τους φάση», είναι φυσιολογικό ότι, σε αυτήν την αρχική περίοδο, κάθε χώρα αξιολογεί τις επιλογές όσον αφορά την τεχνολογία.

«Αλλά είναι φυσικό αυτές οι δύο πραγματικότητες να συγχωνεύονται σε μία, γιατί η επένδυση τεράστιων οικονομικών πόρων σε δύο ισοδύναμα προγράμματα είναι αδιανόητη», είπε ο Γκορέτι στα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών άμυνας.

Νωρίτερα, ο Γερμανός Αντιστράτηγος της Luftwaffe Ingo Gerhartz, είχε προσπαθήσει να φέρει σε επαφή τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια σε διαβούλευση με τους Ιταλούς και Βρετανούς ομολόγους του. Είπε, «Είναι κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε διαφορετικούς δρόμους. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να ενσωματωθούμε στο μέλλον».

Επιπλέον, έχουν ήδη γίνει προσπάθειες στην Ιταλία για συνδυασμό των δύο προγραμμάτων. Το 2019, μια κορυφαία ιταλική δεξαμενή σκέψης, πρότεινε ότι η χώρα θα πρέπει να αγωνιστεί ώστε το έργο Tempest να συνδυαστεί με ένα παρόμοιο γαλλογερμανικό έργο.

Η βρετανική τρικυμία 

 Η BAE Systems ηγείται επί του παρόντος του προγράμματος Tempest, το οποίο σκοπεύει να αναπτύξει μια ικανότητα αερομαχίας «σύστημα συστημάτων» έκτης γενιάς.

Αυτό το πρόγραμμα έλαβε μια αρχική επένδυση 2 δισεκατομμυρίων λιρών (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια), με την Ιταλία και τη Σουηδία να συμμετέχουν ως εταίροι μέσω των Leonardo και Saab. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μαχητικό αεροσκάφος Tempest, αναμένεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος. Πιθανότατα θα είναι ένα επανδρωμένο/προαιρετικά μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με μια σειρά από βασικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος συχνότητας ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών και ενός «πρωτοποριακού πιλοτηρίου».

Ενώ η Βρετανία εργάζεται στο Tempest με σκοπό την αντικατάσταση του αεροσκάφους Eurofighter Typhoon από το 2040, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, εργάζονται στο ανταγωνιστικό έργο FCAS για την αντικατάσταση του γαλλικού Rafale και των γερμανικών και ισπανικών Eurofighters μέχρι την ίδια περίοδο.

Ευρωπαϊκό FCAS

Το Future Combat Air System (FCAS) / Système de Combat Aérien Futur (SCAF), είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος stealth 6ης γενιάς που αποκαλύφθηκε το 2018 και αρχικά παρουσιάστηκε κατά την Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού 2019. Προορίζεται να αντικαταστήσει το Dassault Rafale και το Eurofighter Τυφώνας. 

Το 2019, η Ισπανία εισήλθε επίσημα στο πρόγραμμα Future Combat Air System/Système de Combat Aérien Futur (FCAS/SCAF). Η Margarita Robles, υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, υπέγραψε τη συμφωνία με τους Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους της, Florence Parly και Ursula von der Leyen, στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα FCAS, είναι κρίσιμο για τη συνεργατική αμυντική στρατηγική αυτών των τριών ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάπτυξή του έχει παρόμοιο αντίκτυπο, στη διατήρηση της ισοτιμίας και της τεχνολογικής κυριαρχίας με τις άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.

https://www.youtube.com/watch?v=78XjidROgRM

Θα συγχωνευθούν τελικά οι Tempest & FCAS; 

Οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και βιομήχανοι, συχνά εικάζουν ότι η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει σε ένα ενιαίο πρόγραμμα για τη συγκέντρωση περιορισμένων προϋπολογισμών και την αποφυγή επανάληψης των καταστροφικών συνεπειών του ανταγωνισμού στο παρελθόν.

Από λογική άποψη, «υπάρχει δύναμη στους αριθμούς». Ο συνδυασμός προϋπολογισμών και δυνατοτήτων, για τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (συν τη Σουηδία), έχει πολύ νόημα και θα μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το συνδυασμό αυτών των στρατηγικών συστημάτων μάχης, παραμένει πολύ μακριά, καθώς οι εταιρείες εδραιώνουν τις θέσεις τους στα υπάρχοντα προγράμματα και το Brexit παραμένει μια νέα πολιτική και διπλωματική πληγή.

Επιπλέον, οι αναλυτές βλέπουν το πρόσφατο τριμερές σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας, γνωστό ως AUKUS, ως ένα άλλο εμπόδιο στην ουσιαστική συνεργασία σε αμυντικά έργα που σχεδιάστηκαν από και για την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πείσει την Ιαπωνία να εγκαταλείψει το πρόγραμμα FX, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ιαπωνικό μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς, για να ενταχθεί στην ομάδα Tempest, η οποία θα ενίσχυε τους στρατηγικούς της στόχους στην περιοχή του Ειρηνικού, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μελών του AUKUS.

Και αν λάβουμε υπόψη, τις στιγμές μεγάλης έντασης που υπέστη το πρόγραμμα FCAS λόγω των συζητήσεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τον επιμερισμό του φόρτου εργασίας και την πνευματική ιδιοκτησία, γίνεται σαφές, ότι η συγχώνευση που επιθυμεί η Ρώμη θα μπορούσε να είναι πραγματικά δύσκολο να εναρμονιστεί.

https://youtu.be/VfQabBF8Xyw?t=77

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...