Οπλικά συστήματα

''Bράζουν'' οι Ρώσοι: Οι ΗΠΑ στήνουν το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis Ashore στη Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θέλοντας να δείξουν την αποφασιστικότητά τους έναντι της Ρωσίας, παρέχοντας αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη, αποφάσισαν να επισπεύσουν (παρακάμπτοντας τα όποια προβλήματα), την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος Aegis Ashore στην Πολωνία.  

Στο πολωνικό χωριό Redzikovo, ξεκίνησαν οι τελικές εργασίες για τη συναρμολόγηση και την εγκατάσταση, του αμερικανικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος Aegis Ashore. 

Οι Αμερικανοί, άρχισαν να εγκαθιστούν τον εξοπλισμό, χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της κατασκευής της ίδιας της βάσης. 

Το Aegis αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Ρωσία,  διότι αυτό το σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση όχι μόνο αντιπυραυλικών αμυντικών πυραύλων, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φτάσουν στα Ουράλια.

Στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, στο πολωνικό χωριό Redzikowo στο βόρειο τμήμα της χώρας, η ανάπτυξη εξαρτημάτων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Aegis Ashore, ξεκίνησε μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι κατασκευαστικές εργασίες σε αυτό.

 Όπως αναφέρθηκε από το TASS, σε σχέση με τον Οργανισμό Πυραύλων των ΗΠΑ (ABM), τέσσερις σταθμοί ραντάρ SPY-1D (V) και ένα σύστημα ελέγχου εκτόξευσης πυραύλων είχαν προηγουμένως αναπτυχθεί εκεί. 

Ο Οργανισμός Άμυνας των Πυραύλων, αποκαλεί αυτό που συμβαίνει, ως «απόδειξη της αποφασιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν συστήματα Aegis Ashore στην Πολωνία, παρέχοντας έτσι αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποχώρησαν από τη συνθήκη με τη Ρωσία για την πυραυλική άμυνα το 2002, δικαιολογώντας αυτή την πράξη, από την ανάγκη ανάπτυξης ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας για προστασία έναντι του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Έκτοτε, στοιχεία της αμερικανικής πυραυλικής άμυνας εμφανίστηκαν, στην περιοχή  Ασίας-Ειρηνικού και στην Ευρώπη, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Το κόστος της βάσης της Πολωνίας, το οποίο καθορίστηκε το 2016, θα κοστίσει στο Πεντάγωνο 182 εκατομμύρια δολάρια, περίπου διπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης. 

Αρχικά, οι Αμερικανοί ήθελαν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση το 2018, αλλά η προθεσμία αναβλήθηκε για δύο χρόνια, λόγω δυσκολιών, με την εργολάβο εταιρεία Wood Environment & Infrastructure Solutions. 

Επιπλέον, οι ίδιοι οι Πολωνοί συχνά διαμαρτύρονταν για αυτό και έτσι το Πεντάγωνο, επίσπευσε τις εργασίες και  αναμένετε πως η βάση θα λειτουργήσει το Οκτώβριο  2022. 

Το στρατιωτικό τμήμα ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για την περαιτέρω δημιουργία και ανάπτυξη διαφόρων στοιχείων του συστήματος πυραυλικής άμυνας, για το οικονομικό έτος 2022, 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 43,2 εκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό της βάσης στη Ρουμανία και την ολοκλήρωση της κατασκευής στην Πολωνία.

Το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis Ashore Defense Missile System (AAMDS) , βρίσκεται εγκατεστημένο ήδη, στο Ντεβεσέλου της Ρουμανίας και αποκαλείται το ΄΄σύστημα των συστημάτων.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, το AAMDS έχει πολλές από τις ίδιες λειτουργίες, που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα σε αντιτορπιλικά και φρεγάτες, αλλά έχει προσαρμοστεί για να εκτελεί την αποστολή βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας από το έδαφος.

Η τοποθέτηση ενός συστήματος, αμερικανικού τερματικού σταθμού υπεράσπισης στη Πολωνία, αντιμετωπίστηκε με έντονες επικρίσεις  από τη Μόσχα , παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον, ότι σκοπός της αποστολής ήταν να ενισχυθεί η άμυνα της Ευρώπης σε μια πιθανή εμπλοκή με πυραύλους.

Για τη Ρωσία, τόσο η ανάπτυξη του THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), όσο και η απόφαση της εγκατάστασης του συστήματος Aegis Ashore, αντιπροσωπεύουν τη συνεχιζόμενη επέκταση του «παγκόσμιου συστήματος άμυνας βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ».

Ο πρώην αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων αεροπορικής άμυνας των δυνάμεων του εδάφους, Αλέξανδρος Λουζάν, συνδέει την απόφαση των Αμερικανών να μην περιμένουν την ολοκλήρωση της υποδομής ,με ξαφνική ρήξη  στις Ρωσο-Αμερικανικές σχέσεις.

 «Το Aegis, δεν είναι απλώς ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας. Είναι καθολικό, καθώς διαθέτει εκτοξευτή ικανό να εκτοξεύει τόσο τυπικά αντιπυραυλικά, όσο και να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.

Όπως εξήγησε ο συνταξιούχος Διοικητής προκειμένου να εξισορροπήσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, η Ρωσία, ανέπτυξε συγκροτήματα Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Εάν χρειαστεί, θα πρέπει να καταστρέψουμε τους εκτοξευτές πυραύλων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. «Ο πύραυλος Iskander, είναι άτρωτος στην αμερικανική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αλλάζει και τα τέσσερα στοιχεία της πτήσης: roll, pitch, yaw και ταχύτητα. Και κανείς στο εξωτερικό, δεν έχει ακόμη τέτοια πυραύλους », διαβεβαίωσε ο Λουζάν.

Πιστεύει ότι, εάν είναι απαραίτητο, ο Ισκάντερ σίγουρα θα είναι σε θέση να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα, "και η Δύση, φυσικά, το φοβάται αυτό".

Με τη σειρά του, ο πρώην αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας,  θεωρεί  ότι  για τη κύρια απειλή των αμερικανικών συγκροτημάτων στην Πολωνία πρέπει, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, η Ρωσία  να «πραγματοποιήσει χτυπήματα υψηλής ακρίβειας στην επικράτεια Πολωνίας και Ρουμανίας, για να απενεργοποιήσει το πυραυλικό αμυντικό σύστημα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ