Οπλικά συστήματα

Η Ρωσία εξοπλίζει την Λευκορωσία και την καθιστά «αστακό»

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας, από τις τελευταίες δηλώσεις Ρώσου Αξιωματούχου, περί υπεράσπισης της Λευκορωσίας σε όλα τα επίπεδα είτε οικονομικά είτε στρατιωτικά και την βούληση της Μόσχας, να στηρίξει το Μίνσκ σε ότι απεργάζονται για αυτό.

Στις 18 Ιουνίου, ο επικεφαλής της Rosoboronexport Alexander Mikheev, ανακοίνωσε τα σχέδια της εταιρείας να αυξήσει το επίπεδο συνεργασίας με τη Λευκορωσία, σε ορισμένους τομείς.

Η Ρωσία ήδη εργάζεται για την παροχή της Λευκορωσίας, με νέους σταθμούς ραντάρ, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Ρωσίας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία (FSMTC). 

«Αναπτύσσουμε πράγματι, έναν εκτενή κατάλογο ονοματολογιών που σκοπεύουμε να παρέχουμε στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων νέων σταθμών ραντάρ που κατασκευάζονται από τη Ρωσία, για διάφορους σκοπούς», δήλωσε ο FSMTC σε σχέση με την έκθεση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού Milex-2021, η οποία άνοιξε το Μινσκ.

 Μια νέα είδηση είναι, ότι η Rosoboronexport, αυξάνει το επίπεδο συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας.

 

Η εταιρεία προσφέρει στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, πλήρεις προμήθειες ρωσικών στρατιωτικών προϊόντων και ειδικού εξοπλισμού, για όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και άλλων εθνικών δομών δυνάμεων.

Στις 21 Ιουνίου, η υπηρεσία τύπου της περιοχής Almaz-Antey του Ανατολικού Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποί της, θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες κατά τη διάρκεια της έκθεσης Milex σχετικά με την εξυπηρέτηση προ-παραδοθέντος εξοπλισμού, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεροπορικής άμυνας και την προμήθεια ανταλλακτικών και εξαρτημάτων.

«Σχεδιάζετε να συζητηθεί με τη Λευκορωσία, η ίδρυση κέντρου εξυπηρέτησης στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, για την επισκευή και συντήρηση πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας Tor», δήλωσε εκπρόσωπος της  Rosoboronexport .

Στις 14 Ιανουαρίου, ο Igor Golub, διοικητής των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορικής Άμυνας της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία σκοπεύει να υπογράψει σύμβαση με τη Ρωσία, για την προμήθεια συστημάτων μεγάλης εμβέλειας S-400 Triumph (Almaz-Antey) και Pantsir-S (αναπτύχθηκε από το Bureau of Instrument Design του Shipunov,  που διαθέτει συστήματα υψηλής ακρίβειας).

Επίσης η Ρωσία, είναι έτοιμη να εκπληρώσει συμβόλαιο για την προμήθεια πολλαπλών ρόλων μαχητικών Su-30CM γενιάς 4+ για τη Λευκορωσία. 

Η Λευκορωσία, σχεδιάζει να παραλάβει τη δεύτερη παρτίδα αεροσκαφών τον Οκτώβριο του 2022.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία, είναι στενοί σύμμαχοι και μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ) και θεωρητικά, τμήματα ενός ενωσιακού κράτους.

Εξάλλου σε δήλωσή του ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στον εν λόγω Οργανισμό, αλλά και στην συνθήκη περί Ενωσιακού Κράτους, υπογράμμισε ότι και στις δύο περιπτώσεις, «προβλέπεται σειρά υποχρεώσεων των μερών που αφορά την αμοιβαία βοήθεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ