Οπλικά συστήματα

Το Ιράκ ανακοίνωσε την αγορά ρωσικών S-400

Σε χθεσινό μας άρθρο στο Πενταπόσταγμα, γράψαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μειώνουν τον αριθμό των αντιπυραυλικών συστημάτων στη Μέση Ανατολή, ως αποτέλεσμα μιας σημαντικής αναπροσαρμογής του στρατιωτικού της αποτυπώματος  στην περιοχή.

Σήμερα, έγινε γνωστό ότι το Ιράκ, συμφώνησε με την Ρωσία την πιθανή αγορά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Μετά  και τις προθέσεις του Ιράκ, να αγοράσει μια σειρά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αποσύρουν τα συστήματα Patriot.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε στο Ιράκ, ότι τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot των ΗΠΑ, θα αποσυρθούν από το έδαφος αυτής της χώρας της Μέσης Ανατολής. 

Προς το παρόν, είναι γνωστό για τη μερική απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ από το ιρακινό έδαφος, ωστόσο, το επόμενο έτος, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σκοπεύει να εγκαταλείψει εντελώς το Ιράκ  αποσύροντας τα Αμερικανικά  περιουσιακά του στοιχεία αεροπορικής άμυνας. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο πληροφοριών και ειδήσεων Avia.pro, αυτό οφείλεται, στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ της ρωσικής και της ιρακινής πλευράς, σχετικά με την πιθανή αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνειδητοποιούν, ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τη Βαγδάτη να κάνει χωρίς αμερικανικά όπλα, καθώς ακόμη και αν η Ρωσία και το Ιράκ υπογράψουν σύμβαση, τα συστήματα S-400 θα τεθούν σε λειτουργία με αυτήν τη χώρα της Μέσης Ανατολής το νωρίτερο από το 2025.

Ωστόσο, οι ειδικοί είχαν επίσης κάποιες αμφιβολίες για αυτήν την έκδοση, καθώς εκτός από το Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Patriot από τουλάχιστον τρεις ακόμη χώρες,  Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Κουβέιτ, δεν αναφέρονται οι επίσημοι λόγοι για αυτό.

Συνολικά, η απόσυρση ανέρχεται σε εκατοντάδες στρατεύματα που απαρτίζουν και συντηρούν τις συστοιχίες, οι οποίες όσον αφορά στους Patriot, μπορούν να περιλαμβάνουν ραντάρ, σταθμό ελέγχου εμπλοκής, ομάδα ιστών κεραιών, εγκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας και έως και 16 ξεχωριστούς εκτοξευτές πυραύλων.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2.500 στρατιωτών στο Ιράκ, αφού η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να μειώσουν κατά το ήμισυ την παρουσία των ΗΠΑ, αν και δεν έχει επιτευχθεί οριστική ημερομηνία γι' αυτό.

Επισημαίνεται, ότι οι συγκεκριμένες μετατοπίσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάταξης σε όλο τον κόσμο, καθώς το Πεντάγωνο απομακρύνεται από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που διέπει τη στρατηγική του σκέψη για σχεδόν 20 χρόνια και μεταβαίνει  σε ότι έχει χαρακτηρίσει ως «μεγάλη αντιπαράθεση» με τη Ρωσία και την Κίνα.

Πάντως, δεν είναι σαφές πού θα σταλούν οι Patriot και THAAD μόλις επισκευαστούν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ