Οπλικά συστήματα

Πώς η πώληση των Αμερικανικών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «σκοντάφτει» στην Κίνα!

Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από πολλούς εντός Ηνωμένων Πολιτειών, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ των 23δις, που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τα ΗΑΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν  ενημέρωσε το Κογκρέσο, ότι θα προχωρήσει σε μια σημαντική πώληση όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπεριλαμβανομένων, πενήντα μαχητικών αεροσκαφών κορυφαίας γραμμής F-35 και μιας σειράς των πολυπόθητων αεροσκαφών ( Drone)  Reaper. 

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες, ωστόσο, αφορούν τους αυξανόμενους δεσμούς των ΗΑΕ με την Κίνα. Αν και η πώληση ενδέχεται να προχωρήσει, παρατηρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με την ολοένα και στενότερη σχέση του Αμπού Ντάμπι με το Πεκίνο, δεν έχουν ακόμη μετριαστεί.

Το F-35 μέχρι σήμερα, είναι διαθέσιμο μόνο σε δεκατρείς στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ , καθώς και του πιο προηγμένου οπλισμένου drone, το MQ -9 Reaper. Δεδομένης της ευαισθησίας αυτής της τεχνολογίας, η Ουάσιγκτον χρειάζεται διαβεβαιώσεις, ότι ο εξοπλισμός θα προστατεύεται κατάλληλα.

Είναι γνωστό ότι τον Ιούλιο του 2019, το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία απελάθηκε από το πρόγραμμα JSF, μετά την αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, που θα μπορούσαν να είχαν υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του αεροσκάφους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί, ότι οι επενδύσεις της Κίνας στα  Εμιράτα, είναι ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιμάνια και ελεύθερες ζώνες.

Υπάρχουν  τομείς της συνεχιζόμενης και διευρυμένης συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Κίνας, που ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αμπού Ντάμπι, θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη συμφωνία για τα όπλα.

Η στρατιωτική συνεργασία είναι ένας τέτοιος τομέας. Το 2018, τα Εμιράτα αγόρασαν Drone αξίας  40 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα. Ο ρόλος του κινεζικού στρατού, στην επί τόπου συντήρηση αυτών των αεροσκαφών είναι ασαφής. Βέβαια  αυτές οι αγορές, ανέρχονται μόνο σε ένα κλάσμα των δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, που τα Εμιράτα δαπανούν για αμερικανικό στρατιωτικό υλικό. Ωστόσο, η απειλή της κινεζικής συλλογής πληροφοριών για στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ, ακόμη και σε φιλικές χώρες είναι σημαντική.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όμως, είναι το γεγονός ότι τα ΗΑΕ  εγκαθιστούν δίκτυο Huawei 5G. Ο προηγμένος αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός βασίζεται σε ασφαλή δίκτυα 5G, τα οποία δεν θα είναι διαθέσιμα στα ΗΑΕ. Σύμφωνα με τον Christopher Krebs, διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της ασφάλειας υποδομής του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, «εάν τα ΗΑΕ λειτουργήσουν με ένα εμπορικό δίκτυο που υποστηρίζεται από την Huawei… [οι Κινέζοι], θα μπορούν να ελέγχουν την μεταξύ μας επικοινωνία, και να υπονομεύσουν την ασφάλεια της στρατηγικής συνεργασίας μας».  

Η Ουάσιγκτον σαφώς δεν είναι ικανοποιημένη και ζητά  δεσμεύσεις του Εμιράτου, έναντι των σχέσεών του με την Κίνα. Με μια δήλωση στο  Reuters,  ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, ότι η διοίκηση αναμένει «έναν ισχυρό και διαρκή διάλογο με τα ΗΑΕ», μια σαφή διπλωματική αναφορά, στην ανάγκη να διατυπωθούν πρόσθετες αντιλήψεις, πριν από την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και drone-MQ

 Το 2009, τα ΗΑΕ έκαναν ένα θετικό βήμα στη συνεργασία ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράφοντας μια πυρηνική συμφωνία του Τμήματος 123 «πρότυπο χρυσού», δεσμευόμενη να παραιτηθεί από τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Αναμφισβήτητα, οι συμφωνίες άνοιξαν νέες και σημαντικές ευκαιρίες για την Ουάσινγκτον και το Αμπού Ντάμπι, να συνεργαστούν σε στρατιωτικά θέματα και ανταλλαγή πληροφοριών. Η πιθανή πώληση του μαχητικού F-35 και του drone drone MQ-9, αντικατοπτρίζει τις νέες δυνατότητες για τη διμερή σχέση. Ενώ η ειρήνη με το Ισραήλ ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για αυτές τις πωλήσεις, ωστόσο, είναι ανεπαρκής.

Σημαντική πληροφορία επίσης  είναι, ότι κατόπιν εντολής της Ουάσινγκτον, το Ηνωμένο Βασίλειο  απέρριψε την ιδέα να εξοπλίσει τα δίκτυα της με Huawei 5G. Η μόνη από τις δεκατέσσερις συμμετέχουσες χώρες της JSF που δεν έχει  ακόμη αποφασίσει, είναι η Νότια Κορέα.

Στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση Τραμπ (λίγο πριν χάσει τις εκλογές), συμφώνησε με το Αμπού Ντάμπι ως μια προσπάθεια να καταλήξει σε κοινή κατανόηση, πώς αυτή η άνευ προηγουμένου πώληση όπλων αύξησε τις προσδοκίες των ΗΠΑ για τα ΗΑΕ έναντι της Κίνας.  Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα αυτής της συμφωνίας σε τεχνολογία αιχμής, και κατ 'επέκταση, η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, θα εναπόκειται στον Πρόεδρο Μπάιντεν, να διατηρήσει τα ΗΑΕ στα ίδια πρότυπα που απαιτεί από τους άλλους εταίρους της JSF.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...