Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

H Ρωσία ''κλειδώνει'' Β. Θάλασσα & Βόσπορο: Σε θέση μάχης φονικό πυραυλικό σύστημα

Η Ρωσία αποφάσισε να δείξει ότι κατέχει επάξια τον ρόλο της ως Υπερδύναμη και κλειδώνει αποφασιστικά με το πυραυλικό σύστημα Bal, ολόκληρη την περιοχή της Βόρειας θάλασσας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα πρώτα συστήματα Bal έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως στο Franz Josef Land στη βόρεια Θάλασσα του Μπάρεντς.

Με λίγα λόγια, τα συγκροτήματα θα είναι διακεκομμένα κατά μήκος ολόκληρης της Βόρειας Θάλασσας. Το πυραυλικό συγκρότημα Bal είναι ένα παράκτιο σύστημα πυραύλων, που εκτοξεύει τον πανίσχυρο αντιπλοϊκό πύραυλο Kh-35, με δραστικό βεληνεκές 120 χιλιόμετρα, ενώ με τον πύραυλο Kh-35U μπορεί να φτάσει τα 260 χιλιόμετρα.

Ο Β-Bastion, είναι ένα παράκτιο σύστημα πυραύλων, με πυραύλους Yakhont/Onyx με εμβέλεια άνω των 600 χιλιομέτρων, το οποίο στην κυριολεξία «κλειδώνει» απόσταση έως τον Βόσπορο.

Επιπλέον, στοχεύει στην προστασία των χωρικών υδάτων, που καθίστανται πλέον πιο προσβάσιμα για τη ναυτιλία, καθώς υποχωρεί ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας.

 

Όταν εισήχθη σε υπηρεσία το 2008, το Bal που είναι πολλαπλών χρήσεων, στόχευε στην προστασία των ακτών, των στενών, καθώς και των ναυτικών βάσεων. Χρειάζονται περίπου 30-40 λεπτά για να επανεξοπλιστεί  με πυραύλους μόλις εκτελέσει τις βολές, η εμβέλειά του είναι 120 χιλιόμετρα και το συγκρότημα έχει την ικανότητα να εκτοξεύει τόσο μεμονωμένους πυραύλους, όσο και 32 ταυτόχρονα υποηχητικούς πυραύλους. Το συγκρότημα διαθέτει επίσης, νυχτερινή όραση ανάμεσα στο οπλοστάσιο των σύγχρονων συσκευών. Ωστόσο, το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό του, είναι η κινητικότητα και ο μικρός χρόνος ανάπτυξης των δέκα λεπτών.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, Viktor Murakhovsky, ο σκοπός του συστήματος πυραυλικής άμυνας Bal είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά του, «να υπερασπιστεί».

Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων σε διεθνή ύδατα, δήλωσε ο Murakhovsky στις ειδήσεις της VPK .

Αναπτύσσεται κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, ο στόχος είναι να προστατεύσει τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας από τυχόν κινδύνους ή απειλές, υπογράμμισε.

Με λίγα λόγια, τα συγκροτήματα θα είναι διακεκομμένα κατά μήκος ολόκληρης της Βόρειας Θάλασσας.

Ο Murakhovsky είπε ότι κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει στα αρκτικά ύδατα της Ρωσίας, χωρίς δύσκολο εμπόδιο. Μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για τα πολιτικά σκάφη που τηρούν τους κατάλληλους κανόνες, οι οποίοι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, μπορούν να τους επιτρέψουν να περάσουν τα χωρικά ύδατα. Ωστόσο, «τα πολεμικά πλοία θα απαγορεύονται αυστηρά, ειδικά σε περίπτωση στρατιωτικών συγκρούσεων ή κλιμάκωσης».

Αντιλαμβανόμαστε από τα πιο πάνω ότι στρατηγικά η Ρωσία, δημιουργεί την  «Ζώνης Άρνησης Πρόσβασης Περιοχής» και κάτι τέτοιο, απαιτεί  την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που θα απαρτίζονται από ανιπλοικούς πυραύλους, αντιαεροπορικά βλήματα, τεχνολογίες jamming και αισθητήρες ISR. Ως εκ τούτου, το  πυραυλικό συγκρότημα Bal λειτουργήσει αποτελεσματικά, προς αυτή την κατεύθυνση.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ