Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Πως η Ρωσία θα καταρρίψει αμερικανικά F-35 & F-22 σε περίπτωση πολέμου

Πολύ λόγος γίνεται για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα της σειράς S, που αποτελεί σοβαρή απειλή για τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι για το οποίο οι ειδικοί είναι σίγουροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των πιο ισχυρών συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας, εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, γράφει ο στρατιωτικός αναλυτής Caleb Larson. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο πνευματικό τέκνο των Σοβιετικών μηχανικών ήταν το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-25, το οποίο φρουρούσε τους ουρανούς της ΕΣΣΔ από το 1955 έως το 1987. Οι περαιτέρω εξελίξεις της σειράς S βελτιώνονταν συνεχώς, έγιναν πιο εντατικές και πιο ισχυρές, σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 70 του περασμένου αιώνα, ήταν μια πραγματική ανακάλυψη στον τομέα των αντιαεροπορικών όπλων, δήλωσε ο Λάρσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σοβιετικοί μηχανικοί χρησιμοποίησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία πυραύλων για να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα, το εύρος του οποίου υπερέβη το εύρος βολής οποιουδήποτε παρόμοιου σοβιετικού συστήματος που κυκλοφόρησε νωρίτερα.

«Εκτός από την αύξηση της ταχύτητας και της εμβέλειας του πυραύλου, ένας από τους κύριους αναπτυξιακούς στόχους ήταν η σημαντική βελτίωση της αξιοπιστίας. Αυτό επιτεύχθηκε μειώνοντας το μέγεθος των συστημάτων ελέγχου πυραύλων, επιτρέποντάς τους να περικλείονται σε βάσεις εκτόξευσης που βρίσκονται στην κορυφή ενός τροχοφόρου οχήματος», γράφει ο αναλυτής.

Η συνέχιση της γραμμής ήταν το συγκρότημα S-400, το οποίο είναι το πρώτο τέτοιο σύστημα που δημιουργήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, τόνισε ο συγγραφέας του άρθρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σύστημα άμυνας διαφέρει από τον προκάτοχό του, έχοντας την δυνατότητα αυξημένης εμβέλειας και ένα νέο ισχυρό ραντάρ, που επιτρέπει την ανίχνευση αεροσκαφών εξοπλισμένων με τεχνολογία stealth.

 

Η περαιτέρω ανάπτυξη της σειράς S θα είναι το S-500, σημείωσε ο συγγραφέας του άρθρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αντιπυραυλικό σύστημα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει υπερηχητικά όπλα και στόχους σε τροχιά χαμηλού ύψους από την γη. Ο ειδικός ανέφερε επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης τού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-600, για το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες. Κατά τη γνώμη του, αυτό το μοντέλο θα έχει σαν στόχο την εξέλιξη των ρωσικών πυραυλικών επιφανειακών πυραύλων που στοχεύουν στην καταπολέμηση μυστικών αεροσκαφών, όπως τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και F-22, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε έναν μελλοντικό πόλεμο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι ειδικοί θα πρέπει να αναμένουν μείωση του χρόνου καθοδήγησης και αύξηση της δύναμης μάχης, ενός πολλά υποσχόμενου συστήματος άμυνας.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι πρόσφατα κατά την διάρκεια ασκήσεων στην περιοχή Καμτσάτκα, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά μια νέα μέθοδος καμουφλαρίσματος των θέσεων των πληρωμάτων S-400.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Anthony Blinken, δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα S-400 αποτελούν πρόβλημα για τη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ