Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνικά F-16 στη ''Blue Flag'' & Ισραηλινά στον ''ΗΝΙΟΧΟ''

Ειλημμένη φαίνεται ότι είναι ήδη η απόφαση για συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας και φέτος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση "Blue Flag" την οποία διοργανώνει η Israeli Air Force έρημο Negev. Στην άσκηση σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβει μέρος πιθανότατα η 336 Πολεμική Μοίρα "ΟΛΥΜΠΟΣ" με μαχητικά F-16 block 52+ adv.  

Άσκηση υψηλότατου επιπέδου η οποία δίνει τη δυνατότητα στα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να εκπαιδευτούν ίσως με τις δύο καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο αφού στην άσκηση συμμετέχουν και οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τον Κώστα Σαρικά και το Newpost.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει "κλειδώσει" και η συμμετοχή των Ισραηλινών στη μεγάλη Ελληνική άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ" η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάϊο στην Ανδραβίδα . Το Τελ-Αβιβ στέλνει F-16 ‘’SUFA’’ στην Ανδραβίδα και δίνει για μια ακόμη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα και στη HAF. 

https://www.youtube.com/watch?v=FoT9rz6rn6Ahttps://www.youtube.com/watch?v=FW012bF0wug


 
Με εξπρές διαδικασίες το νομοσχέδιο για τα Rafale  

 

Η συζήτηση των σημαντικών νομοσχεδίων για την θωράκιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας με την παραλαβή των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο ξεκινά στην Βουλή.

Τα δύο κείμενα εισάγονται για κύρωση στο εθνικό κοινοβούλιο σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία δρομολογείται η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία μετά από μια μακρά περίοδο έντασης που προκάλεσε η ακραία συμπεριφορά της γείτονας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 14:00, στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από το βορειότερο άκρο του Ιονίου εως το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Το σχέδιο νόμου θα ακολουθήσει κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να ψηφιστεί στις 19 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του κειμένου η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση του νόμιμου δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών της υδάτων και στις υπόλοιπες περιοχές της Επικράτειάς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο αποτελείται συνολικά από 5 άρθρα.

Το πρώτο περιγράφει τα γεωγραφικά όρια της επέκτασης, από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Τονίζεται ότι η επίμαχη περιοχή περιλαμβάνει «τις ηπειρωτικές ακτές της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας». Παράλληλα, στην δεύτερη παράγραφο σημειώνεται η επιφύλαξη της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και στις άλλες περιοχές.

Στο δεύτερο άρθρο ορίζεται ότι το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στην επίμαχη περιοχή καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια ενώ αντίστοιχη εναρμόνιση υπάρχει και για τον εναέριο χώρο. Ο υπολογισμός γίνεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης. 

Ως γραμμή βάσης για τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης χρησιμοποιείται η φυσική ακτογραμμή, με την επιφύλαξη του π.δ. 107/2020 (Περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου).

Σε επόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου διευκρινίζεται και το καθεστώς που θα ισχύει για την δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών και κυρίως της Ιταλίας.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως μεταξύ 6 και 16 μιλίων μπορεί να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση και μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία θα καθορίζει το χρονικό διάστημα, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.

Σημειώνεται τέλος ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, μετά την ψήφισή του από την Βουλή και την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Στις 17:00 και στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή προγραμματίστηκε η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Πρόκειται για 6 καινούρια αεροσκάφη (2 διθέσια και 4 μονοθέσια) και 12 μεταχειρισμένα (2 διθέσια και 10 μονοθέσια).

Το κείμενο περιλαμβάνει τις 3 συμβάσεις που θα συνάψει το υπουργείο με τις κατασκευαστικές εταιρείες για την προμήθεια των μαχητικών, των όπλων τους αλλά και για την τροποποίηση των όπλων που χρησιμοποιούσαν τα Mirage προκειμένου να είναι συμβατά με τα Rafale. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η δαπάνη ανέρχεται συνολικά σε 2,49 δις ευρώ. Αυτά θα δοθούν εμπροσθοβαρώς καθώς το 2021 θα δοθούν 1,509 δις ευρώ, το 2022 θα δοθούν 472 εκατ ευρώ, 408 εκατ. ευρώ το 2023, 67 εκατ ευρώ το 2024 και 34 εκατ. ευρώ το 2025.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει εξπρες διαδικασίες και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=3a-iYjZ9lws

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ανακοίνωση βόμβα από Ζαχάροβα-Η Ρωσία θα χτυπήσει το Κίεβο με πύραυλο Oreshnik πιθανόν τις επόμενες ώρες μετά το χτύπημα στο Ταγκανρόγκ

Παίζουν κυριολεκτικά με την φωτιά στο καθεστώς Ζελένσκυ ενώ το χτύπημα το ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος των...