Προχθές 1η Ιουλίου 2025, η Milrem Robotics ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή και ενσωμάτωση του συστήματος κατευθυνόμενων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς MBDA Akeron LP, στο ρομποτικό όχημα μάχης Type-X, στο πλαίσιο του προγράμματος MARSEUS (Mordal Architecture Solution for EU States) που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF).
Η επίδειξη περιελάμβανε επίσης την επιχειρησιακή ανάπτυξη του RFHunter Direction Finder που αναπτύχθηκε από την SignalGeneriX με έδρα την Κύπρο, στο οποίο εγκαταστάθηκε στον πυργίσκο πυραύλος Akeron της MBDA με δυνατότητα BLOS.
Η ενσωματωμένη διαμόρφωση των Type-X, Akeron LP και RFHunter προσφέρει μια νέα μη επανδρωμένη επίγεια δυνατότητα που συνδυάζει πλήγματα ακριβείας από απόσταση, ηλεκτρομαγνητική επίγνωση και επιβιωσιμότητα πλατφόρμας.
Το σύστημα, τοποθετημένο στην εσθονικής κατασκευής μη επανδρωμένη επίγεια πλατφόρμα Type-X, παρουσιάστηκε να πλήττει στόχους πέρα από την οπτική εμβέλεια στο πλαίσιο του MARSEUS.
Η ανακοίνωση, που έγινε μέσω των επίσημων καναλιών της Milrem και επαναλήφθηκε από τον ιδρυτή της SignalGeneriX, Τάσο Κουνούδη, ο οποίος περιέγραψε τον ρόλο του συστήματος στην παροχή ηλεκτρομαγνητικής επίγνωσης κατάστασης μέσω παθητικής ανίχνευσης εχθρικών σημάτων.
Αυτό το γεγονός ορόσημο, που καταγράφηκε σε βίντεο και διανεμήθηκε δημόσια, επιτεύχθηκε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας της Γαλλίας, της Σουηδίας, του Βελγίου και της Κύπρου, και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκά ελεγχόμενων πυραυλικών συστημάτων BLOS σε μη επανδρωμένες και επανδρωμένες πλατφόρμες υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Το πρόγραμμα Modular Architecture Solution for EU States (MARSEUS) είναι μια 36μηνη προσπάθεια που χρηματοδοτείται από το EDF και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2025.
Υπό τον συντονισμό της MBDA France, συμμετέχουν 15 εταιρείες και ιδρύματα από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των John Cockerill Defense, Arquus, FN Herstal, Novadem, Bull SAS, Exensor, BAE Systems Hägglunds, SAAB Dynamics, Xenics NV, της Βασιλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Βελγίου, SignalGeneriX, Additess και Delair.
Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 27.299.030,23 €, με 25.000.000 € να συνεισφέρονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Το πρόγραμμα βασίζεται άμεσα στο πρόγραμμα EDIDP 2019 LynkEUs, συνεχίζοντας την εργασία σε συνεργατικές δυνατότητες κρούσης BLOS σε όλες τις πλατφόρμες.
Οι δραστηριότητες στο MARSEUS περιλαμβάνουν μελέτες, εργασίες σχεδιασμού, δημιουργία πρωτοτύπων και δοκιμές αρθρωτών αρχιτεκτονικών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων πυραυλικών συστημάτων μέσω συνεργατικής εμπλοκής και δυνατοτήτων εκτεταμένης εμβέλειας.
Στόχος είναι η παροχή συστημάτων με κοινή αρχιτεκτονική που επιτρέπει την ενσωμάτωση του σε πολλαπλούς τύπους οχημάτων, τόσο μη επανδρωμένων όσο και επανδρωμένων, προάγοντας βελτιστοποιημένη διαλειτουργικότητα, επεκτασιμότητα και προσαρμογή σε διαφορετικά επιχειρησιακά πλαίσια.
Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Κύπρος υπέγραψαν την αρχική επιστολή πρόθεσης το 2019 και η Σουηδία εντάχθηκε στο έργο μέσω μνημονίου συμφωνίας το 2023.
Στο πλαίσιο του προγράμματος MARSEUS, εμπλέκονται διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων ρομποτικών συστημάτων όπως το Type-X και επανδρωμένων οχημάτων όπως το Arquus Sherpa.
Η MBDA έχει χρησιμοποιήσει την οικογένεια πυραύλων Akeron ως τους κύριους παράγοντες στο πρόγραμμα, με δοκιμές πραγματικών πυρών από τον πυργίσκο IMPACT, που είναι ενσωματωμένος σε χερσαία οχήματα και στόχευση που συντονίζεται από μη επανδρωμένα drones όπως το NX70 της Novadem.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη πειραματικών συστημάτων όπως περιφερόμενα πυρομαχικά, καθώς και κοινές εκπαιδευτικές ενότητες και τη δημιουργία μιας «λέσχης χρηστών», για την υποστήριξη ενός ενοποιημένου ευρωπαϊκού δόγματος για τα συστήματα BLOS.
Η αρχιτεκτονική έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία αποφεύγοντας εξωτερικούς περιορισμούς και εξαρτήσεις από την αλυσίδα εφοδιασμού.
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, το MARSEUS θα συμβάλει στον τομέα προτεραιότητας των Δυνατοτήτων χερσαίας Μάχης της ΕΕ στο πλαίσιο της Συντονισμένης Ετήσιας Αναθεώρησης για την Άμυνα (CARD), παρέχοντας εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές και επιχειρησιακές έννοιες για χερσαία συστήματα ακριβείας κρούσης.
Το EU BLOS (Beyond Line of Sight) αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα της PESCO που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών ελεγχόμενων πυραυλικών συστημάτων μάχης μεσαίου βεληνεκούς.
Στόχος του είναι η παραγωγή μιας οικογένειας εγκατεστημένων και αποσυνδεδεμένων πυραυλικών δυνατοτήτων τύπου BLOS, που θα διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα λειτουργούν χωρίς περιορισμούς εκτός ΕΕ.
Τα συστήματα BLOS επιτρέπουν τη στόχευση και την εμπλοκή στόχων πέρα από την οπτική και αισθητηριακή εμβέλεια της πλατφόρμας εκτόξευσης, χρησιμοποιώντας UAV, αναγνωριστικά μέσα ή σταθερούς αισθητήρες.
Βασικά στοιχεία της ιδέας περιλαμβάνουν ασφαλείς ζεύξεις δεδομένων, αυτόνομη ή ημιαυτόνομη καθοδήγηση, αλλά και η χρήση αλγορίθμων στόχευσης που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την εποπτεία του χειριστή.
Πρόκειται για ένα σύστημα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, η οποία σίγουρα θα ενδιαφερθεί για τα επιτυχημένα αποτελέσματα των δοκιμών του χερσαίου αυτού συστήματος κρούσης, το οποίο ταιριάζει “γάντι” στην δύσκολη και επικίνδυνη περιοχή του Έβρου.