Γύρω στις 13.00 σήμερα έφτασε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος θα τελέσει τα εγκαίνια το νέου «προεδρικού» συγκροτήματος στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα παραστεί σε τελετή βράβευσης στην TEKNOFEST που πραγματοποιείται για 3η μέρα.
Όπως μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, έχει δημοσιοποιηθεί πως στις 13.00 ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στο ψευδοκράτος. Θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του «προεδρικού» και της νέας «βουλής» και θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Την ίδια ακριβώς στιγμή αρκετές χιλιάδες Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας, χθες Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που αποκαλούν προσπάθεια της Τουρκίας να διαβρώσει τις κοσμικές τους ρίζες και να ενισχύσει την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ στην κοινωνία τους.
Σε απλά ελληνικά αφορά την επιβουλή του σουνιτικού ισλάμ στα παιδιά τους και τους ίδιους, στην πιο ακραία μορφή του.
Οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές κινήθηκαν κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου υψώνοντας πανό συνδικάτων και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δεν θα περάσει» και «Η Κύπρος θα παραμείνει κοσμική», πριν συγκεντρωθούν για μια συναυλία.
Η διαμαρτυρία είναι η τελευταία σε μια σειρά διαδηλώσεων που διοργάνωσαν τα τοπικά συνδικάτα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτό που θεωρούν ως προσπάθεια της Άγκυρας να διαμορφώσει τους Τουρκοκύπριους σε μια φανατική θρησκευτική κοινότητα, μέσω της εισαγωγής του Ισλάμ στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, όπου θα εγκαινιάσει ένα συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων.
Ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι θα επιπλήξει δημόσια τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα όταν οι δεξιές τουρκοκυπριακές αρχές ήραν την απαγόρευση της χρήσης μαντίλας στα λύκεια.
Τα συνδικάτα εκπαιδευτικών, τα πολιτικά κόμματα και άλλες αριστερές ομάδες καταδίκασαν την κίνηση ως παρέμβαση στο αυστηρά κοσμικό εκπαιδευτικό σύστημα με στόχο τον τελικό «ισλαμισμό» της τουρκοκυπριακής κοινωνίας.
Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, αλλά μόνο ο ελληνοκυπριακός νότος, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού, η οποία απολαμβάνει πλήρη οφέλη.
Η Έλμα Ευλέμ , πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και μία από τις βασικές διοργανώτριες των διαμαρτυριών, δήλωσε ότι η αλλαγή στο νόμο που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στο σχολείο αποτελεί απόδειξη μιας προσπάθειας «κοινωνικής μηχανικής», για να εξαναγκαστεί η τουρκοκυπριακή κοινωνία σε υποταγή σύμφωνα με τα διατάγματα του κυβερνώντος κόμματος AKP της Τουρκίας.
«Αυτό το βήμα έχει γίνει στο διαιρεμένο τμήμα του νησιού μας, το οποίο έχει μετατραπεί σε υποδιοίκηση της Τουρκίας, όπου κάθε θεσμός έχει καταληφθεί, όπου ο πληθυσμός μας έχει μειωθεί σε μειονότητα και η πολιτική μας βούληση έχει αφαιρεθεί, αυτή η αλλαγή στο νόμο είναι μέρος της κοινωνικής μηχανικής», δήλωσε η ίδια.
Οι καθηγητές σε ένα λύκειο φέρεται να απέρριψαν μια μαθήτρια που εμφανίστηκε φορώντας μαντίλα μετά την άρση της απαγόρευσης.
Η Εϊλέμ υπερασπίστηκε την ενέργεια, λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουν «να επιβληθεί το πολιτικό Ισλάμ στα κορίτσια μας μέσω του σώματός τους».
«Αυτό το ζήτημα δεν είναι θέμα ελευθερίας, μαντίλας ή ρύθμισης. Αυτό το ζήτημα είναι ένα βήμα που έκανε το ΑΚΡ στις προσπάθειές του να εμβαθύνει την κυριαρχία του πολιτικού Ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα», είπε.
Η Εϊλέμ απέρριψε επίσης μια προηγούμενη αντιδιαμαρτυρία όσων τάσσονταν υπέρ της άδειας χρήσης μαντίλας στα λύκεια, λέγοντας ότι τέτοιες διαδηλώσεις που διοργανώνονται από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο «δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Η πρόεδρος της ένωσης δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει νομική προσφυγή κατά της άρσης της απαγόρευσης της μαντίλας στο τουρκοκυπριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι ο αγώνας τους θα είναι «μακροπρόθεσμος αγώνας».
Το καθεστώς Ερντογάν δείχνει το αληθινό πρόσωπο του στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι τώρα κατανόησαν βαθιά τι σημαίνει τουρκικό καθεστώς.
Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται απλά για ένα θέμα που αφορά μόνο την επιβολή της μαντίλας στα Κατεχόμενα, αλλά στην ύπαρξη ενός μορφώματος που δεν είναι ούτε κράτος, ούτε κοινότητα, ούτε τίποτα.
Εκεί βασιλεύει η τουρκική και οι ξένη μαφία, το τουρκικό καθεστώς , ενώ το δελτίο συμβάντων γεμίζει κάθε μέρα με κάθε λογής εγκλήματα.
Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να ενωθούν με τους Ελληνοκύπριους και να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, και αυτό πλέον το δηλώνουν ανοικτά.