Κύπρος

Κύπρος: Αξιωματικός της ΕΛΑΣ θα ερευνήσει της δολοφονία του Θανάση Νικολάου

Τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ Λάμπρο Παππά, διόρισε σήμερα το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ως ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, για διερεύνηση της δολοφονίας του 26χρονου αστρατιώτη Θανάση Νικολάου πριν από 19 χρόνια στη Λεμεσό. Ο κ. Παππάς έχει συσσωρευμένη εμπειρία σε θέματα ανθρωποκτονιών από την θητεία του στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ μαζί του θα συμμετέχει στην έρευνα και ο Κύπριος δικηγόρος Θανάσης Αθανασίου.

Η ανάγκη για νέα έρευνα σε σχέση με τον θάνατο του Θανάση Νικολάου προέκυψε μετα το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και το οποίο επιβεβαιώνει πως επρόκειτο για δολοφονία και όχι για αυτοκτονία, όπως για δύο σχεδόν δεκαετίες υποστήριζε η αστυνομία και ο ιατροδικαστής που έκανε την πρώτη νεκροψία και νεκροτομή.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να παρέμβει καθώς η οικογένεια του Θανάση Νικολάου έχει σημειώσει πως δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στη κυπριακή αστυνομία ούτε στους Κύπριους Εισαγγελείς, οι οποίοι επέμεναν μέχρι τη τελευταία στιγμή να καταγραφεί ο θάνατος ως αυτοκτονία και όχι δολοφονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές θα αναζητήσουν τους φυσικούς αυτουργούς αλλά και όσους συνέβαλαν στην συγκάλυψη του εγκλήματος όλα αυτά τα χρόνια.

Ποινική ανάκριση που έγινε πέρυσι, κατέληγε σε εισήγηση για ποινική δίωξη τριών αξιωματικών της κυπριακής αστυνομίας, οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και του ιατροδικαστή Π. Σταυριανού. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε πως δεν δικαιολογείται η δίωξη τους. Επίσης διατυπώθηκαν υποψίες για τους φυσικούς αυτουργούς χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν την δίωξη τους.

Η Οικογένεια του Θανάση Νικολάου αυτά τα 19 χρόνια υποστηρίζει σθενάρα ότι ο στρατιώτης δολοφονήθηκε γιατί είχε απειλήσει πως θα αποκαλύψει την διακίνηση ναρκωτικών στο στρατόπεδο που υπηρετούσε. Επιρρίπτει επίσης ευθύνες και στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς το οποίο δεν έπραξε τίποτα για να προστατεύσει τον Θανάση Νικολάου ο οποίος είχε ενημερώσει τόσο τον Διοικητή του όσο και τον Επιτελάρχη.

Το Ευρωπαΐκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το 2020 τη Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμμόρφωση, αφού οι νέες έρευνες που έγιναν εστίαζαν στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...