Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγικό ενδιαφέρον για την Κύπρο-Η ισραηλινή ΠΑ προσομοίωσε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ-Αναπτύχθηκαν F-16, Apache & καταδρομείς

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) χρησιμοποίησε μια άσκηση στην Κύπρο τον Μάιο για να προσομοιώσει μάχη εναντίον της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, καθώς και την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-16 από ένα άγνωστο αεροδρόμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο στρατιωτικών πληροφοριών Janes, η άσκηση "Γαλάζιος Ήλιος", που πραγματοποιήθηκε με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, περιελάμβανε αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών Super King Air από την 100η Μοίρα της IAF, F-16 από δύο διαφορετικές μοίρες και επιθετικά ελικόπτερα Apache που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο, καθώς και επισκέψεις μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 που μετέφεραν μέλη της επίλεκτης μονάδας Maglan, τμήμα της Ταξιαρχίας Καταδρομών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).

Ο Ανθυπολοχαγός Y (το όνομα του οποίου αποκρύπτεται), ένας πιλότος της 100ης Μοίρας που ήταν επικεφαλής της άσκησης, δήλωσε στο Janes ότι τα δασώδη βουνά της Κύπρου παρείχαν άγνωστο έδαφος που χρησίμευε ως καλό σκηνικό για μια άσκηση προσομοίωσης συγκρούσεων σε μια "βόρεια αρένα", ένας όρος που χρησιμοποιούν οι IDF για να περιγράψουν τον Λίβανο.

Στην ισραηλινή άσκηση συμμετείχε "μεγάλος αριθμός" εκπαιδευτικών πτήσεων που προσομοιώνουν "σύνθετα σενάρια" βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος, ανέφερε ο IDF. Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν πραγματοποιήσει αρκετές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.

Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, σε έκρυθμη κατάσταση είναι το Ισραήλ λόγω της πραγματικής απειλής επιθέσεων από την Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η οποία μετά τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, πέτυχε εκπροσώπηση στην βουλή, εισερχόμενοι δια Τούρκων αντιπροσώπων της, στους “αρμούς της εξουσίας” του καθεστώτος Ερντογάν.

Προχθές, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βόρεια Διοίκηση, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Firm Hand».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ίδιος πραγματοποίησε επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με ανώτερους αξιωματούχους του Ισραηλινού στρατού που είναι σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα.

Επειδή οι επιθετικές πολεμικές ενέργειες δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων, ο ισραηλινός στρατός είναι σε αυξημένη επιφυλακή εδώ και ημέρες, ενώ οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις τεστάρισαν πριν μερικές ημέρες, επιτυχώς, τη ναυτική έκδοση του συστήματος Iron Dome έναντι πολλαπλών επιθέσεων, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα σε Ερντογάν-Χεζμπολάχ μετά και την πρόσφατη εκλογική νίκη του Τούρκου προέδρου εν μέσω φημών περί πιθανού χτυπήματος στο Ισραήλ.

Με την άσκηση «Firm Hand» το Ισραήλ δέσμευσε το μισό FIR Λευκωσίας για άσκηση με στόχο το Ιράν. Μια στρατιωτική πηγή είπε ότι η άσκηση θα περιλαμβάνει την εκτέλεση προσομοιωμένων «στρατηγικών» χτυπημάτων βαθιά σε εχθρικό έδαφος σε ένα πλήρες σενάριο πολέμου και το Πολεμικό Ναυτικό θα εκτελεί εικονικές επιθετικές και αμυντικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η άσκηση ήταν προσχεδιασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προέκυψε από πρόσφατες εκτιμήσεις ασφαλείας. Το Γενικό Επιτελείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων προειδοποίησε ότι θα σημειωθεί σημαντική αύξηση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας και των αεροσκαφών σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα η άσκηση αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στο Ισραήλ καθώς σχεδόν ολόκληρο το νότιο FIR Λευκωσίας δεσμεύτηκε για τις ανάγκες της ισραηλινής άσκησης να προσομοιώσει επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ