Κύπρος

Αναγκαστική προσγείωση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς

Κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες ένα από τα 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Aerostar που διαθέτει η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση βόρεια της κοινότητας Λευκάρων.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, το περιστατικό έλαβε χώρα ενώ το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης.

«Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) της Εθνικής Φρουράς, δόθηκε οδηγία μέσω τηλεχειρισμού για αναγκαστική προσγείωση σε ελεγχόμενη μη κατοικημένη περιοχή βορείως της κοινότητας των Λευκάρων» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε Κυπριακά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Ανδρέας Στυλιανού πρόκειται για drone τύπου UAV Aerostar και αποτελεί μέρος των νέων εξοπλιστικών παραλαβών της Εθνικής Φρουράς από το Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=H3QG9Dq-Xvw&t=1032s

Τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη παράγονται από την ισραηλινή εταιρεία Aeronautics που παράγει άλλα 5 παρόμοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας τα μη επανδρωμένα Aerostar έχουν καταγράψει περισσότερες από 250.000 επιχειρησιακές αποστολές πτήσεων σε όλο τον κόσμο.

«Το Aerostar είναι τακτικό μη επανδρωμένο αερόχημα, το οποίο φέρει προηγμένους αισθητήρες για αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών. Το σύστημα αποτελείται από τον επίγειο σταθμό ελέγχου και το μη επανδρωμένο αερόχημα» αναφέρει η ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το σύστημα αποτελείται από τον επίγειο σταθμό ελέγχου και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (MEA). Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ΜΕΑ είναι:

•             Άνοιγμα φτερών: 8,7 μέτρα

•             Μήκος: 4,5 μέτρα

•             Πλάτος ατράκτου: 1,2 μέτρα

•             Βάρος: 230 κιλά

•             Ωφέλιμο φορτίο: 50 κιλά (για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, στοχοποίηση)

•             Μέγιστη αυτονομία πτήσης: 12 ώρες

•             Ταχύτητα πτήσης: 110 kt

•             Εύρος πτήσης:  Μέχρι 250 χλμ.

•             Ύψος πτήσης: Eώς και 18 χιλιάδες πόδια.

Ανάμεσα στα συστήματα που διαθέτει ξεχωρίζουν οι ηλεκτροοπτικοί αισθητήρες (EO/IR), καταδείκτες λέιζερ, ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR\GMTI), διάφοροι αισθητήρες συλλογής πληροφοριών (COMINT, ELINT).

Τα 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Aerostar βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς εδώ και 4 χρόνια και κόστισαν 12 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ