Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Κύπρος – Ισραήλ: Πως η μεγάλη συμφωνία για τα "Iron Dome" θα ''τσούξει'' τους Τούρκους!

"Η Κύπρος θα αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ: Τι μας είπαν οι ειδικοί" είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Αυτή την εβδομάδα, η Κύπρος φέρεται να έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία για την προμήθεια του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές ανοικτές πηγές, το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας πρόκειται  να «εφαρμόσει την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει» το κορυφαίο αντιπυραυλικό σύστημα του εβραϊκού κράτους.

Ως περιφερειακός σύμμαχος του Ισραήλ, η Κύπρος πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το Irone Dome για να καταπολεμήσει την αυξανόμενη απειλή που θέτει η Άγκυρα εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μεσόγειο.

Ως το πιο αποτελεσματικό και εξελιγμένο όπλο του είδους του, ο Iron Dome θα εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό τις αμυντικές ανάγκες της Κύπρου.

Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι περιφερειακοί σύμμαχοι

Στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ φιλοξένησε τον Κύπριο ομόλογό του στο Τελ Αβίβ. Ο Gantz και ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης συζήτησαν μια σειρά από στόχους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και των τριμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση, ο Gantz είπε ότι «είναι ευχαριστημένος που  συνεργάζονται στενά οι 2 χώρες και ότι η βιομηχανική μας συνεργασία έχει γίνει πυλώνας όχι μόνο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε: «Επίσης εκτιμούμε το τριμερές πλαίσιο με την Ελλάδα. Είναι ένα πλεονέκτημα για τη συσσώρευση δυνάμεων των επιμέρους χωρών, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια».

Λίγους μήνες νωρίτερα τον Μάρτιο, ο αρχηγός του κυπριακού στρατού επιθεώρησε μια συστοιχία Iron Dome κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου ταξιδιού στο Ισραήλ.

Πολλά έθνη επιθυμούν το Iron Dome του Ισραήλ

Το Iron Dome αντιπροσωπεύει ένα οπλικό σύστημα σημαντικής  επαύξησης  δυνατοτήτων αεράμυνας του Ισραήλ από τότε που τέθηκε σε λειτουργία και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία.

Το κινητό σύστημα αεράμυνας παντός καιρού αναπτύχθηκε από δύο ισραηλινές εταιρείες, τη Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.

Το Iron Dome αποτελείται από :

1. Ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης: το σύστημα ραντάρ κατασκευάστηκε από την Elta, μια ισραηλινή αμυντική εταιρεία και θυγατρική της Israel Aerospace Industries, και από την IDF.

2.Battle Management & Weapon Control (BMC): το κέντρο ελέγχου έχει κατασκευαστεί για τον Rafael από την mPrest Systems, μια ισραηλινή εταιρεία λογισμικού.

3. Μονάδα βολής πυραύλων: η μονάδα εκτοξεύει τον αναχαιτιστικό πύραυλο Tamir, εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες και πολλά πτερύγια διεύθυνσης για υψηλή ευελιξία. Ο πύραυλος κατασκευάζεται από τον Ραφαέλ.

Μια τυπική συστοιχία Iron Dome έχει 3–4 εκτοξευτές (20 βλήματα ανά εκτοξευτή).

Με εκτιμώμενο ποσοστό επιτυχίας περίπου 90 τοις εκατό, το Iron Dome είναι ένα εξαιρετικά διαβόητο αμυντικό σύστημα. Οι προηγμένες δυνατότητές του έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση αμέτρητων νικών για το εβραϊκό κράτος.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας έξαρσης της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) με έδρα τη Γάζα, το Dome ήταν υπεύθυνο για την αναχαίτιση εκατοντάδων πυραύλων και ρουκετών που στόχευαν σε ισραηλινές πόλεις.

Αυτή η πλατφόρμα αντιπυραυλικής άμυνας χρησιμοποιείται επίσης με τον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε το σύστημα με πραγματικά πυρά στο Νέο Μεξικό.

Το ενδιαφέρον της Κύπρου για την απόκτηση της τεχνολογίας Iron Dome είναι προφανές, αφού το αναμφισβήτητα πιο επιτυχημένο σύστημα αεράμυνας σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμυνά της ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

Για χρόνια, η Τουρκία έχει διαφωνήσει με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα θαλάσσια σύνορα καθώς και τον εναέριο χώρο της.

Οι συνεχιζόμενες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου έχουν διευρύνει αυτή τη σύγκρουση, προκαλώντας διαφωνίες για τα ενεργειακά δικαιώματα και κυριαρχίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το νεότερο πλοίο γεώτρησης της Τουρκίας ξεκίνησε την ανάπτυξή του βορειοδυτικά της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο για «εξερευνήσεις» και γεωτρήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Αθήνα και τη Λευκωσία να μην  εμποδίσουν το ταξίδι του Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Εκτός από την επιθετικότητα της Άγκυρας στη Μεσόγειο, πολλοί Κύπριοι φοβούνται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να προσαρτήσει την αποσχισθείσα βόρεια Κύπρο.

Όπως περιγράφεται από δημοσίευμα του ABC News, «Οι Τουρκοκύπριοι διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους στο βόρειο τρίτο της Κύπρου σχεδόν μια δεκαετία μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974 μετά από πραξικόπημα από υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα. Μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Τουρκοκυπρίων».

Επιπλέον, «Πολλοί γύροι συνομιλιών με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για σχεδόν μισό αιώνα για την επανένωση της Κύπρου ως ομοσπονδίας που αποτελείται από ελληνόφωνους και τουρκόφωνους τομείς δεν έχουν οδηγήσει πουθενά».

Από τότε που το νησί της Κύπρου χωρίστηκε κατά μήκος εθνοτικών γραμμών στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η Τουρκία έχει τοποθετήσει περισσότερους από 35.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στα κατεχόμενα

Από το 2019, η Άγκυρα προβάλλει τις προηγμένες δυνατότητές της με drone πάνω από την Κύπρο.

Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της στο αποσχισμένο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει σκοπό να διευκολύνει την ικανότητα του να «επιθεωρεί την περιοχή», η Λευκωσία ισχυρίζεται ότι η προσθήκη αυτών των όπλων αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της χώρας και αποσταθεροποιεί την περιοχή περαιτέρω.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Τουρκία ανέπτυξε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης και αναγνώρισης Bayraktar TB2 πάνω από την Κύπρο, συμβάλλοντας στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η προθυμία του Ερντογάν να αναπτύξει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για να απειλήσει την Κύπρο το 2019 δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις ολοένα και πιο ασταθείς σχέσεις των χωρών.

Η πιθανή προμήθεια από τη Λευκωσία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome εξυπηρετεί δύο σκοπούς.

Η τεχνολογία αιχμής θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στις απειλές της Άγκυρας και θα λειτουργούσε τελικά ως βασικό συστατικό του κυπριακού στρατού σε μια  σύγκρουση.

Επιπλέον, η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία και τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Κύπρου.

Τι είπαν οι ειδικοί στο 19FortyFive

Ο Δρ. Χάρολντ Ρόουντ, διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στο τμήμα  Τουρκίας, στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σχολίασε την πώληση του Iron Dome στο 19FortyFive λέγοντας:

«Πολύ λίγο μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ και της Τουρκίας για την επανέναρξη των επίσημων σχέσεων τους είναι που το Ισραήλ και η Κύπρος ανακοίνωσαν την πώληση του συστήματος Iron Dome. Είναι πολύ σαφές ότι αυτή η πώληση είναι εναντίον των Τούρκων. Δεδομένου του ιστορικού πλαισίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, η πώληση του Iron Dome αποτελεί επροϊόν συνεργασίας Ισραήλ και Κύπρου ενάντια στους Τούρκους».

Ο Δρ. Ρόουντ πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κοινή πορεία,παρά την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Άγκυρα σε επίσημο επίπεδο. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεγελιέται για αυτό. Το Ισραήλ δεν αλλάζει πλευρά. Το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Ως εκ τούτου, ο μεγάλος χαμένος σε όλα αυτά, ως συνήθως, είναι η Τουρκία».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην επικείμενη αμυντική θωράκιση της Κύπρου με το σύστημα Iron Dome.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οικονομικό αντιαεροπορικό σύστημα απέναντι σε μη επανδρωμένα UAV αφού κάθε κατάρριψη κοστίζει περίπου 100.000 δολάρια, την ώρα που αντίστοιχη ενέργεια με χρήση A/A Patriot, τα οποία διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκτιμάται ότι θα  ξεπερνά τα 3.000.000 δολάρια.

Ο πύραυλος Tamir τον οποίο εκτοξεύει το IRON DOME κοστίζει 40.000 δολάρια ενώ η τιμή του εκτοξευτή αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντιαεροπορικό σύστημα με βεληνεκές από 4 έως 70 χλμ ενώ οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να φτάσουν την ακτίνα δράσης του έως τα 250 χλμ μετατρέποντάς το σε Α/Α σύστημα  μεγάλου βεληνεκούς.

Με ραντάρ 3D AESA έχει σύμφωνα με τους κατασκευαστές τη δυνατότητα ταυτόχρονου εγκλωβισμού 1100 στόχων.

Όπως εκτιμούν Έλληνες επιτελείς η ενσωμάτωση του IRON DOME στην αντιαεροπορική «ομπρέλα» στην Κύπρο,σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα Α/Α συστήματα που ήδη διαθέτουν οι Δυνάμεις της Εθνοφρουράς  μετατρέπουν τον Κυπριακό  εναέριο χώρο σε απροσπέλαστη περιοχή ειδικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια μαζικής επίθεσης με χρήση μη επανδρωμένων UAV.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Κύπρος μας αποκτά ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αντιαεροπορικό σύστημα όπως το Iron dome, σε τακτικό επίπεδο, ενάντια σε  εχθρικά βλήματα και τα πολύ απειλητικά drones χαμηλού υψομέτρου και μέχρι τα 70 χιλιόμετρα,,διασφαλίζοντας την επιβιωσιμότητα των Δυνάμεων της Εθνοφρουράς απέναντι τους

Τα επόμενα βήματα

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μόνο την αρχή, αφού η Εθνοφρουρά θα πρέπει να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς καθώς και μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από μόνη της την τουρκική απειλή από αέρος.

Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων τους προς την Κύπρο, κάτι το οποίο επιδιώκει η Κυπριακή και Ελληνική Κυβέρνηση. 

Κλείνω επισημαίνοντας ότι το momentum της αγοράς του Irone Dome από την Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού καταδεικνύει στους Τούρκους, το βάθος της τριμερούς συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας-Τέλ Αβιβ και πως το τελευταίο δεν πείθεται από τα κελεύσματα-πυροτεχνήματα του κερδοσκόπου και αφερέγγυου Ερντογάν. 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ