Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Κοινή (ο Θεός να την κάνει) άσκηση! Σε εφαρμογή το σχέδιο Ερντογάν για κλοπή της Κυπριακής ΑΟΖ μέσω Λιβάνου

Εκπαιδευτήκαμε στην Ανατολική Μεσόγειο με το Λιβανικό Ναυτικό, αναφέρει σε πρόσφατη ανάρτηση  του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ).

«Η φρεγάτα μας TCG FATIH πραγματοποίησε κοινή εκπαίδευση με το LNS SOUR του Λιβανικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζει στη συνέχεια.

Γιατί όμως δίνει τέτοια έκταση το τουρκικό ΥΠΑΜ στη συνακπαίδευση δύο πλοίων συνολικά, ενός δικού του και ενός του Λιβάνου στην Α. Μεσόγειο;

Είναι δεδομένο ότι αυτή η ας την πούμε με χίλια ζόρια άσκηση... δεν απέφερε και τίποτε ουσιαστικό.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την δημοσιοποίηση τους θέματος και την μεγάλη έκταση που δόθηκε από τους Τούρκους;

https://www.youtube.com/watch?v=rDSd0bUeF_Q

Το άρθρο Τσαβούσογλου

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην πιο πολυδιαβασμένη εφημερίδα του Λιβάνου, την El-Cumhuriye, άρθρο του  Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου που απευθύνεται εν είδη διαγγέλματος στο λαό του Λιβάνου αναφέροντας:

"Υπάρχουν πολλές ελπίδες πίσω από την απόγνωση, υπάρχουν πολλοί ήλιοι πίσω από το σκοτάδι", "Είμαστε μαζί σου, Λίβανε!"

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έκφραση την οποία είδε σε ένα ερειπωμένο κτίριο κατά την επίσκεψή του μετά τη φρικτή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου 2020, που έλεγε: "Η Βηρυτός έχει πεθάνει χίλιες φορές και  αναστήθηκε χιλιάδες φορές".

Δηλώνοντας ότι η γραφή στον τοίχο ανήκει στη Λιβανέζα ποιήτρια Nadia Tueni, ο Τσαβούσογλου είπε: «Αυτές οι λέξεις περιέγραφαν την τρομερή αντοχή όχι μόνο της Βηρυτού αλλά και των Λιβανέζων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Λίβανο, που περνάει  μια δύσκολη περίοδο μετά  την έκρηξη στο λιμάνι, ο Τσαβούσογλου είπε:

"Ενώ τρέχαμε να βοηθήσουμε τους Λιβανέζους αδερφούς μας, οι τραυματισμένοι άνθρωποι προσπαθούσαν να αφαιρέσουν συντρίμμια και να γιατρέψουν τις πληγές. Αυτή η όμορφη χώρα έχει περάσει από πολλές αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου και πάντα ήθελε να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Είμαστε μάρτυρες ότι τα κατάφερε. Έχω απόλυτη πίστη ότι ο Λίβανος θα ξεπεράσει αυτήν την ταραγμένη περίοδο που περνά". 

Εφιστώντας την προσοχή στη διάσημη πρόταση του Μεβλάνα, την οποία χρησιμοποίησε στον τίτλο του άρθρου του, ο Τσαβούσογλου είπε: «Η κοινή κληρονομιά της γεωγραφίας που μοιραζόμαστε, η κοινή μας αξία, κρύβεται στη ρήση του Μεβλάνα Τζελαλεντίν Ρούμι, «Υπάρχουν πολλές ελπίδες πίσω από την απόγνωση, εκεί υπάρχουν πολλοί ήλιοι πίσω από το σκοτάδι»,  συνεχίζει να φωτίζει την πορεία μας και να μας δίνει δύναμη απέναντι στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε». 

Τονίζοντας ότι η Τουρκία, η οποία μοιράζεται μια βαθιά ριζωμένη ιστορία και βαθείς πολιτιστικούς δεσμούς με τον Λίβανο, καθώς και μια κοινή γεωγραφία και μοίρα, είναι πάντα με τους Λιβανέζους αδελφούς και αδελφές της χωρίς διακρίσεις με το κράτος και τον λαό της, ο Τσαβούσογλου συνέχισε:

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο  για να σηκώσουμε από τις στάχτες τον  Λίβανο, ο οποίος διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που έχει βιώσει ο κόσμος τα τελευταία 150 χρόνια, και να διατηρήσουμε την εξαιρετική του ταυτότητα όπου οι διαφορετικές θρησκείες και οι πολιτισμοί ζουν ειρηνικά».

https://www.youtube.com/watch?v=y7m7ZlPJohI

Στο άρθρο του, ο Τσαβούσογλου συμπεριέλαβε την τουρκική παροιμία "Ο φίλος είναι γνωστός σε μια μαύρη μέρα" και είπε: "Όταν χτυπήθηκε η Βηρυτό στην καρδιά στις 4 Αυγούστου 2020, οι καρδιές μας ράγισαν επίσης. Ο Πρόεδρός μας, κινητοποιώντας όλο το κράτος και τα ιδρύματα, παρείχε ομάδες έρευνας και διάσωσης καθώς και όλη την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που ήρθε να βοηθήσει τους Λιβανέζους αδελφούς μας στην καταστροφική έκρηξη τον περασμένο Αύγουστο. Η βοήθειά μας στον Λίβανο συνεχίζεται με τις συνεισφορές των κρατικών μας θεσμών και των σωματείων ανθρωπιστικής βοήθειας

Ως μέρος της επιχειρηματικής και ανθρωπιστικής εξωτερικής μας πολιτικής, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές μας στους Λιβανέζους αδελφούς και αδελφές μας. Η Τουρκία συνέχισε να είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο διαθέτοντας περίπου το 1% του ΑΕΠ της σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2020. Φυσικά, ο Λίβανος θα βγει ισχυρότερος από την κρίση που πέρασε. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί για την ευημερία του φιλικού και αδελφικού λαού του Λιβάνου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To τουρκικό σχέδιο

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρείται ένας εναγγαλισμός θα λέγαμε από το Τουρκικό ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ προς τον Λίβανο.

Η Τουρκία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια της "Γαλάζιας Πατρίδας" στην Α. Μεσόγειο, βλέπει στον Λίβανο μια χώρα βατήρα που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ανάλογα στο μέλλον.

Γνωρίζει επίσης ότι η ανταγωνίστρια της  Γαλλία  έχει πάρα πολλά ερείσματα και συμφέροντα στο Λίβανο, όπως άλλωστε και το Ιράν μέσω της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ την οποία ελέγχει πλήρως.

Στην εξίσωση μπαίνει και το Ισραήλ, το οποίο συναντά προβλήματα  μέχρι πρότινος στη διευθέτηση  της ΑΟΖ του με τον Λίβανο, ενώ παράλληλα η ΑΟΖ του Λιβάνου συνορεύει με αυτήν της Κύπρου.

Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να προσβλέπει ο Ερντογάν σε συμφωνία με τον Λίβανο για την ΑΟΖ στα πρότυπα του τουρκολιβυκού συμφώνου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του στην Α. Μεσόγειο.

Για όλα τα παραπάνω η Τουρκία προσφέρει χείρα βοηθείας στο Λίβανο προσβλέποντας όπως είπαμε σε πολλαπλάσια ανταλλάγματα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι ο Ερντογάν βλέπει ποια κράτη τελούν σε αστάθεια πριν παρέμβει σε αυτά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του, υιοθετώντας το προφίλ του υποστηρικτή των αδυνάτων και του "καλού Σαμαρείτη".

Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Λίβανος αποτελούν τις παραπάνω χώρες που είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την αστάθεια, με αποτέλεσμα να "βρει δίοδο" η Τουρκία σε αυτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης