Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Σύστημα αντί-Drone αγοράζει η Ε.Φ. - Στόχος η ''εξουδετέρωση'' των Bayraktar

Πριν λίγες ημέρες, όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα,  ο Αμερικανός ειδικός Michael Rubin, μας προειδοποίησε για τα τουρκικά drone στην κατεχόμενη Κύπρο, τα οποία φέρνουν ραγδαίες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο.


 
Αρχικά, η Τουρκία χρησιμοποίησε τα Κατεχόμενα για αποστολές βάση drone για τη διεξαγωγή επιτήρησης στα σεισμικά σκάφη εξερεύνησης στα κυπριακά ύδατα. Πρόσφατα, καθώς έχει αναβαθμίσει το Λευκόνικο, έχει μετακινήσει πολλά drone Bayraktar-TB2 σε αυτό. Ο Ερντογάν, που εδώ και καιρό στοχεύει εναντίον του Ισραήλ και της Αιγύπτου, επιδίωξε να “εισχωρήσει” στον Λίβανο και τη Γάζα, με την νέα του βάση drone στην κατεχόμενη Κύπρο, θα επεκτείνει τις βλέψεις του'', είχε αναφέρει ο ειδικός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα τέλη του 2019 ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε στείλει τα πρώτα της drone στο Αεροδρόμιο Λευκονικού στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η Τουρκία συνέχισε να μετατρέπει αυτό το αεροδρόμιο σε βάση drone, μεταφέροντας ακόμη και πολλά επιθετικά αεροσκάφη όπως το Bayraktar-TB2 στη βάση.    

Ουσιαστικά οι Τούρκοι απογειώνουν τουρκικά Bayraktar TB.2 από τα Κατεχόμενα για να υλοποιούν αποστολές περιπολίας και καταγραφής δεδομένων της εθνικής φρουράς, ειδικά μετά την είδηση της παραλαβής των νέων σερβικής κατασκευής πυροβόλων NORA. 

Η Τουρκία με την μέθοδο των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων και γενικά των μελετημένων προκλήσεων, προσπαθεί να “γκριζάρει” ολόκληρες περιοχές, με στόχο να τις διεκδικήσει στο μέλλον με κάθε τρόπο. 

Εδώ και χρόνια, το Πενταπόσταγμα ''φωνάζει'' πως πρέπει η Ελλάδα και Κύπρος να κάνουν  βήματα σε αυτή την υπόθεση, καθώς οι ''γείτονες'' κάνουν άλματα.    

 

Η κυπριακή ''απάντηση'' 

 

Σε κινήσεις που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) προχωρά το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά όπως αποκάλυψε ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης στη συνέντευξή του στην «Κ». 

Οι κινήσεις που γίνονται αφορούν την προμήθεια συστήματος το οποίο θα είναι σε θέση να εξουδετερώνει την απειλή από τον αέρα και πιο συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να σταθμεύουν σε μόνιμη βάση τουρκικά Drones. Ο κ. Πετρίδης κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» τα αντίμετρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε. «Η Εθνική Φρουρά έχει υποχρέωση να προσαρμόζεται σε κάθε νέο εξοπλιστικό σύστημα που ενσωματώνουν οι κατοχικές δυνάμεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόθεση της Τουρκίας για μόνιμη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο. Το παρακολουθούμε στενά και προσαρμόζουμε τους αμυντικούς σχεδιασμούς μας και με το σενάριο να βρίσκονται τα αεροσκάφη μόνιμα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των αντιμέτρων. 

Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ περαιτέρω. Το βέβαιο είναι ότι η Εθνική Φρουρά δεν παρακολουθεί ως απλός θεατής σ’ αυτές τις ενέργειες». Το σύστημα με σύμφωνα κάποιες πληροφορίες θα είναι γαλλικής προέλευσης χωρίς να αποκλείονται άλλες επιλογές. Την προπερασμένη εβδομάδα πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 46 εκατ. ευρώ που πιστεύεται ότι προορίζεται για την αγορά του συστήματος εξουδετέρωσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

https://www.youtube.com/watch?v=uuGCde8LsUk

 

Τα εξοπλιστικά της Ε.Φ

 

Παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης, σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, είναι και το υπόλοιπο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Την ίδια στιγμή, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της αμυντικής διπλωματίας. Με την Ελλάδα είμαστε σταθερά σε κοινή γραμμή. 

Παράλληλα, εντείνουμε τις διπλωματικές μας δράσεις για ενίσχυση υφιστάμενων και σύναψη νέων αμυντικών συμφωνιών. Διευρύνουμε τις συνεργασίες μας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας τόσο με φίλια και γειτονικά κράτη, όσο και με κράτη εντός ή εκτός της ΕΕ», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Πετρίδης. 

Όπως είπε ο ΥΠΑΜ μεταξύ άλλων αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης, συλλογής πληροφοριών και επίγνωσης της κατάστασης, καθώς επίσης και προσβολής στόχων με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΜ εργάζεται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΦ για αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των UAVs, τη θάλασσα και τον χερσαίο χώρο και αφορούν κυρίως το αρματικό δυναμικό των κατοχικών δυνάμεων.
 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές