Κύπρος

Αναστασιάδης: Δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της Κύπρου!

«Βασικός μας στόχος, που έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς, είναι ότι τα ζητήματα για την επίλυση του Κυτριακού. θα πρέπει να λυθούν μέσω διαπραγμάτευσης και δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση της Κύπρου» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των συναντήσεων του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με τους πολιτικούς αρχηγούς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δηλώσεις του ο κ. Κούσιος, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Κούσιος είπε ότι «συνήλθε σε συνεδρία το Συμβούλιο Αρχηγών. Η συνεδρία διεξήχθη μέσα σε ένα άριστο κλίμα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε λεπτομερώς τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τος συναντήσεις που είχε με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Επίσης, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τα αποτελέσματα από την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

‘Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ποσό ύψους περίπου 2,7 δισ., ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης ύψους περίπου 1,5 δισ..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε προ ημερησίας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Παρέμβαση που έγινε και από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με αναφορά στην τουρκική επεκτατική πολιτική, την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και, γενικότερα, την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την επέμβαση της σε τρίτες χώρες. Αναφορά έγινε από τους δύο ηγέτες και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού που είναι ο βασικός μας στόχος έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι, θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης και δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση της Κύπρου».

Από πλευράς της Κυβέρνησης εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος. Παρών στη συνεδρία ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. 

Δηλώσεις από όσους συμμετείχαν 

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. «Μας έχει φέρει στο χείλος μιας σύρραξης, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις», δήλωσε, αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται. Χαρακτήρισε δε προφανές πως οι εξελίξεις μας απομακρύνουν από τους στόχους «που έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνοντας τη λύση του Κυπριακού και την αξοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Το ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε, θα ετοιμάσει εισηγήσεις και θα τις καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του για «στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού», υποστηρίζοντας ότι η λύση περνά μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κάλεσε σε ενότητα σύσσωμη την πολιτική ηγεσία και τον λαό για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως μια νέα στρατηγική μπορεί να λειτουργήσει ως προς την επιβολή ισχυρών κυρώσεων και κόστους στην Τουρκία. «Τούτη την ώρα προέχει η συλλογικότητα, η ενότητα» για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας. «Εάν η Τουρκία δεν αντιληφθεί πως αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες προκαλούν κόστος, θα αποθρασυνθεί», δήλωσε. Εξέφρασε ανησυχία, καθώς το τελευταίο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επιδεικνύει προσοχή για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις αναφορές για απευθείας επαφές των δύο πλευρών. 

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας δεν θα γίνει μέσω καλής θέλησης, τονίζοντας πως η στάση Ελλάδας και Κύπρου θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος. Μίλησε, μάλιστα, για κοινό πρόγραμμα των δύο χωρών, σε διπλωματικό, ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο, με επανενεργοποίηση κιόλας του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον αμυντικό τομέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο μίλησε για σημαντικά βήματα μπροστά.

Στις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να συσφιχθούν οι σχέσεις με τη Γαλλία, εκφράζοντας ωστόσο δυσαρέσκεια για τη στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θέση του ΕΛΑΜ είναι πως θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στο να προκαλέσουν κόστος στην κατοχική δύναμη», είπε, αναφερόμενος στο κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και στην πίεση για να εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, δεν προέβη σε δηλώσεις εξερχόμενη από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Καταθέτει γραπτώς τις ακόλουθες θέσεις: «Στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάγεται ότι έγινε επιτέλους κατανοητή από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η αναγκαιότητα εγκατάλειψης της εξευμενιστικής στάσης των κυπριακών κυβερνήσεων απέναντι στην Τουρκία.

Έγινε σαφέστατα κατανοητό ότι η πολιτική του εξευμενισμού που ακολουθείτο και από την ΕΕ - με βαρύτατες ευθύνες και της ΚΔ-, οδήγησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τη θρασύτατη Τουρκία και σε μη αναστρέψιμη καταβαράθρωση του Κυπριακού.

Συναφώς επισημαίνουμε με ικανοποίηση και τη διαπίστωση από μέρους της κυβέρνησης της επιτακτικής ανάγκης για ταχείας ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, κοινή αμυντική πολιτική με την Ελλάδα αλλά και σύναψη ουσιαστικών συμμαχιών με φίλες χώρες όπως η Γαλλία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ