αναστασιαδης πουτιν
Κύπρος

Πούτιν και Αναστασιάδης δίνουν τα χέρια για την αποφυγή της διπλής φορολογίας

Εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι πιέσεις από επιχειρηματικούς κύκλους, ώστε να γίνουν επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να κλείσει με το ελάχιστο κόστος για την χώρα η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Στόχος των επιχειρηματικών πιέσεων είναι να επιτευχθεί επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την μετατροπή της συμφωνίας διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, καταδεικνύοντας την βαρύνουσα σημασία που έχει το ζήτημα για την Κυπριακή Οικονομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στο Economy Today, ο κ. Δημήτρης Βάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ανέφερε ότι αναμένονται αρχικά τα αποτελέσματα της σημερινής επικοινωνίας που θα υπάρξει μεταξύ των τεχνοκρατών Κύπρου και Ρωσίας. Συμπληρώνοντας, τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμη η παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια πιθανή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μόνο αν δεν επιτευχθεί μια θετική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται το παρόν διάστημα.

Ο κ. Βάκης τόνισε ότι η διαπραγμάτευση εκ μέρους της κυπριακής πλευράς πρέπει να διέπεται από διαλλακτικότητα ώστε να αποφευχθεί το συγκρουσιακό κλίμα. Τόνισε ότι το φορολογικό κομμάτι το οποίο τυγχάνει διαπραγμάτευσης είναι καίριας σημασίας για την κυπριακή οικονομία και τις επιχειρηματικές σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου, ωστόσο δεν αποτελεί και τον μόνο λόγο των επιχειρηματικών δεσμών Ρωσίας και Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι αν αλλάξουν οι υφιστάμενοι όροι που αφορούν το φορολογικό όφελος για τις ρωσικές επιχειρήσεις, δεν εξαλείφονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος να προσφέρει στους Ρώσους επιχειρηματίες. Συμπληρώνοντας ο κ. Βάκης είπε ότι ο τομέας των υπηρεσιών που ασχολείται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες θα πρέπει να αναβαθμίσει την επιχειρηματολογία του για να προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις από την Ρωσική Ομοσπονδία προβάλλοντας τους πολιτισμικούς δεσμούς, το θέμα της ασφάλειας, της προστασίας των επενδύσεων, τον κυπριακό τρόπο ζωής και το εξειδικευμένο κυπριακό εργατικό δυναμικό.

Στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας είχαν βασιστεί οι επιχειρηματικοί δεσμοί που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί και ένα κομμάτι της κυπριακής οικονομίας να απασχολείται γύρω από τις εν λόγω δραστηριότητες.

Καθοριστική για τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας είναι η σημερινή μέρα, καθώς σε τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, με επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιώργο Παντελή.

Νέα επαφή Χριστοδουλίδη - Λαβρόφ

Είναι η τρίτη φορά, τους τελευταίους μήνες, που το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας και συζητείται στο πλαίσιο τηλεφωνικών τους επικοινωνιών.

Μένει να διαφανεί κατά πόσο η διαπραγμάτευση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται ότι θα επισκεφθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Κύπρο ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

 Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας φέρεται σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών να διαβεβαιώνει εκ νέου ότι το ρωσικό αίτημα δεν είναι απότοκο πολιτικών κινήτρων εξού και ανάλογο αίτημα έχει διαβιβαστεί και σε άλλες χώρες. Παρά ταύτα τέτοιο αίτημα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε η Ολλανδία, ούτε η Ελβετία.

Ποιες είναι οι ρωσικές επιδιώξεις

Στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται σε εταιρείες στην Κύπρο, σε ποσοστό μέχρι 15%, αν ο τελικός αποδέκτης είναι κάτοικος Ρωσίας, εξέλιξη, η οποία θα καταστήσει την Κύπρο λιγότερο ελκυστική για Ρώσους επιχειρηματίες.

Οι θέσεις της Ρωσίας είναι απότοκο των αλλαγών που υπήρξαν στο γεωπολιτικό περιβάλλον και εκφράζουν την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην αυξανόμενη αμερικάνικη επιρροή στο νησί.

Ποιες είναι οι κυπριακές επιδιώξεις

Μετά την άρνηση των Ρώσων, πριν δύο βδομάδες, σε όλες τις προτάσεις για χαλαρώσεις, που τους είχαν διαβιβάσει οι κυπριακές Αρχές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νέα επαφή μεταξύ των δύο υπουργείων. Κυρίαρχος στόχος είναι ξεκάθαρα ο μετριασμός των επιπτώσεων, που δεδομένα θα υπάρξουν στον νευραλγικής σημασίας τομέα των υπηρεσιών.

Η διαπραγμάτευση γίνεται πλέον αποκλειστικά από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.  Ο Υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Economy Today,  αναφέρει μεταξύ άλλων επί του θέματος ότι:

- "Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ της Κύπρου και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με ίσους όρους ανταγωνισμού.

- "Θέλω να πιστεύω ότι οι στενές σχέσεις και οι επιχειρηματικοί δεσμοί μας με τη Ρωσία δεν θα επηρεαστούν από αυτή την εξέλιξη".

- "Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών". 

Σημαντικός στόχος της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας είναι και χρονική εφαρμογή των αλλαγών. Ιδανικό σενάριο και επιδίωξη της Κύπρου είναι οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τη δυνατότητα της Κύπρου να ενισχύσει άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα έχουν ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2021.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ