αναστασιαδης
Κύπρος

Αναστασιάδης: Δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι σχέσεις με Ρωσία και Κίνα

Τον θεμέλιο λίθο σε ένα εξαιρετικής σημασίας έργο τοποθέτησε το βράδυ της Πέμπτης (9/7) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Κύπρο και την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται ποτέ να διαταραχθούν οι άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ρωσία και την Κίνα εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο Βασιλικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για την αμερικανική απόφαση για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης προς την Κύπρο και για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι αφήνουμε πίσω φίλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την απόφαση της αμερικανικής κιυβέρνησης και την ίδια ώρα να διαβεβαιώσω όσους ανησυχούν ότι, δεν πρόκειται ποτέ να διαταραχτούν οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε, είτε με τη Ρωσία είτε με την Κίνα» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος αυτό που επιδιώκει είναι την κατά το δυνατόν άριστη ή καλύτερη δυνατή σχέση με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας». Σε σχετικό ερώτημα και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της άρσης των περιορισμών στα σημεία διέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλα κυλούν ομαλά».

Τερματικό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Κύπρο

Σε μια τελετή παρόντων των εκπλεκομένων φορέων, στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και σημαινόντων φορέων από τον χώρο της ενέργειας στην Κύπρο, εγκαινιάστηκαν οι εργασίες κατασκευής του έργου για το τερματικό του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Κύπρου, στο Βασιλικό, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση για την Κυπριακή Δημοκρατία στον ενεργειακό τομέα.

Το σχέδιο υποδομών στο Βασιλικό θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ, (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές χερσαίες υποδομές. Η κατασκευή του έργου ανάπτυξης υποδομών ΥΦΑ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 24 μήνες από την έναρξη των εργασιών και το έργο έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης από την ΕΕ μέσω της διευκόλυνσης, «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Ιδιοκτήτρια εταιρεία όλων των υποδομών που θα αφορούν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και της επαναεριοποίησης μέσω της πλωτής μονάδας και της διοχέτευσής του στις μονάδες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αρχικά, και σε άλλους μεγάλους ιδιώτες - καταναλωτές σε επόμενο στάδιο, είναι η ΕΤΥΦΑ (Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου). Στην ΕΤΥΦΑ, πλειοψηφικό πακέτο μετοχών έχει η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) (70%), ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ