Κύπρος

Κύπρος: Πάνω από 200 μετανάστες σε 72 ώρες

Η Κύπρος σε μια προσπάθεια οχύρωσης προβαίνει σε ενίσχυση των χώρων υποδοχής σε Κοκκινοτριμιθιάς και Κοφίνου ενώ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών με το πέρας της έκτακτης διυπουργικής σύσκεψης, το τελευταίο τριήμερο έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές πάνω από 200 άτομα. Μόνο σήμερα έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές πάνω από 100 άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Για προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης του τόπου εξάλλου έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος σημείωσε ότι "με όσα καταγράφονται στα ελληνικά σύνορα, με όσα μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει, δηλαδή με τις ροές των μεταναστών από την Τουρκία, ούσα η πρώτη χώρα σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό όπως αντιλαμβάνεστε και βεβαίως μας ανησυχεί".

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί ενόψει ιδιαίτερα των αποφάσεων της Τουρκίας, και η Κύπρος, δυστυχώς, θα είναι ένα από τους στόχους της Τουρκίας και θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλα κύματα προσφύγων. και θα πρέπει να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη ροή είπε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ο αριθμός οικονομικών μεταναστών, μόνο σε ασφαλείς χώρες οι επιστροφές"

Ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός γιατί έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της Κύπρου, η οποία δεν έχει τις υποδομές να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, και είναι αυτό που πρέπει να κατανοήσουν η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. 

Είναι αυτούς τους μετανάστες που θέλουμε να επιστρέψουμε, είπε ο κ. Νουρής, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κανένα ο οποίος θα σταλεί σε μια χώρα στην οποία θα είναι εν κινδύνω η ζωή του. Θέλουμε να επιστρέψουμε τους ανθρώπους που προέρχονται από στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες και που απλά μετακινούνται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος», πρόσθεσε.

Είπε πως ενώ  οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας έχουν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών που ποτέ δεν έχει περάσει το 1% του συνολικού πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτός ο αριθμός έχει φτάσει στο 3,8%.

«Σήμερα έχουνε απροστάτευτα παιδιά στη Δημοκρατία, έχουμε πρόσφυγες στη Δημοκρατία. Αυτούς θέλουμε και μπορούμε και έχουμε στη δυνατότητα και να τους περιθάλψουμε και να τους υποδεχτούμε», επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε πως το τριήμερο που πέρασε έφθασαν στην Κύπρο γύρω στους 223 μετανάστες από τους οποίους 153 εμφανίστηκαν σήμερα. Είπε επίσης πως υπάρχει μια πρόσθετη πληροφόρηση ότι ένα μικρό σκάφος έχει εντοπιστεί στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και παρακολουθείται από τις υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να δούμε πού θα καταλήξει.

Ο κ. Νουρής είπε πως σήμερα υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα στα οποία έχει ήδη προσφερθεί διεθνής προστασία, υπάρχουν 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, ενώ υπάρχουν και 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε έναν αριθμό που πλησιάζει τις 32 χιλιάδες και φτάνουν στο 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας, ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ