Κύπρος

Tα "έψαλε" η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στον Τούρκο αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ για το "Yavuz"

Eντονος διαπληκτισμός σημειώθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ μεταξύ της επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας Nabi Avci, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κα. Χαραλαμπίδου.

Όπως αναφέρεται, η κ. Χαραλαμπίδου κατήγγειλε την Τουρκία για τη νέα πρόκλησή της να προχωρήσει για πρώτη φορά σε παράνομη δραστηριότητα σε αδειοδοτημένο οικόπεδο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα στο οικόπεδο 7 που αδειοδοτήθκε στη Γαλλο-ιταλική Κοινοπραξία  Eni -  Total.

«Είναι εμφανές ότι η Τουρκία αντί να επικεντρώνεται στην επίλυση του Κυπριακού, προβαίνει συνεχώς σε προκλήσεις που  δυσχεραίνουν τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού. Θέλω να ενημερώσω τους Γάλλους και Ιταλούς συναδέλφους μου και όλα τα μέλη  της Κ.Σ ΟΑΣΕ  γι αυτές τις εξελίξεις που αποτελούν την πιο σοβαρή πρόκλησή της Τουρκίας μέχρι τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Κινούνται σε απόσταση 4.4 n.m από τις κυπριακές ακτές» ανέφερε η κα. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για γκρίζα ζώνη, όπως ισχυρίζονται, να το ξεκαθαρίσουμε.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας προέβη σε  απειλές προς την κοινοπραξία  αλλά και προς κάθε εταιρεία που προτίθεται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ την οποία η Τουρκία παράνομα διεκδικεί. Την ίδια ώρα επέρριπτε ευθύνες για τη μη λύση αποκλειστικά στην ε/κ πλευρά.

Η κ. Χαραλαμπίδου του απάντησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι: « Δεν εννοείτε αυτά που λέτε και οι πράξεις σας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας. Εάν πραγματικά τα εννοείτε τότε ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες στο πλαίσιο που ο ίδιος έθεσε αντί να κλιμακώνετε τις προκλήσεις σας και να εκβιάζεται τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Οι πράξεις σας όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από τα λόγια σας», κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ