Κύπρος

Γαλλική «ασπίδα» στην Κύπρο: Έρχονται υπερσύγχρονα ραντάρ και αναβάθμιση αεροναυτικών βάσεων - Προτεραιότητα η διαφύλαξη του «χρυσού» στην ΑΟΖ

Κατακόρυφη αναβάθμιση της Κύπρου σε θέματα άμυνας και ασφάλειας με υπό την "ομπρέλα" της Γαλλίας. Λίγες μέρες αφού εντοπίστηκε φυσικό αέριο στον στόχο "Γλαύκος" της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία αποκτά υπερσύγχρονα ραντάρ και αναβαθμίζει δύο βάσεις, προς διαφύλαξη των ενεργειακών συμφερόντων.

Κύπρος και Γαλλία ενώνουν δυνάμεις στα θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει στο AlphaNews.live κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο στο πλαίσιο της Συνόδου των Med 7, σφραγίστηκαν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες που απαιτούνται ώστε το επόμενο διάστημα η συνεργασία σε αυτούς τους τομείς να πάρει σάρκα και οστά με συγκεκριμένο πλέον τρόπο.

Οι συμφωνίες που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια περιλαμβάνουν:

  • Eγκατάσταση υπερσύγχρονου γαλλικού ραντάρ στο Τρόοδος για καλύτερη επιτήρηση της περιοχής. Εμπειρογνώμονες θα επισκεφθούν την Κύπρο για να εξετάσουν την αναβάθμιση των ραντάρ που βρίσκονται στον Όλυμπο.
  • Συνεργασία των δύο χωρών για αναβάθμιση της ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί και της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

O ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε από το βήμα της Συνόδου Med 7 στη Λευκωσία τα εξής:

"Ειδικότερα, η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το... αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της". 

Πίσω στο χρόνο

Το θέμα πάει πίσω στο χρόνο και σχετίζεται άμεσα με τη συμμετοχή της Κύπρου στην προσπάθεια για την PESCO, το ευρωπαϊκό εγχείρημα για άμυνα και ασφάλεια.

Το σκηνικό για αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, είχε τεθεί από το 2017 και μάλιστα οι πληροφορίες έλεγαν πως όταν ο τότε Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης μιλούσε με τους Γάλλους και Γερμανούς ομόλογους του, είχαν εκφράσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον.

Το ίδιο ίσχυε και με την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου. Το θέμα τέθηκε όμως για πρώτη φορά από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη νωρίτερα τον Νοέμβριο του 2017 στο Παρίσι. 

Σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας η προσπάθεια περαιτέρω συμμετοχής της εταιρείας Total σε τεμάχια στην ΑΟΖ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και πολύ σύντομα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν λίγες ημέρες, τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ κτύπησαν "χρυσό"! Σύμφωνα με την ExxonMobil εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου στον “Γλαύκο”.

Όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης του ΣΙΓΜΑ, Χρίστος Χαραλάμπους, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τα θετικά αυτά νέα δεν είναι άσχετα με την προσπάθεια αύξησης του κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς Άγκυρας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί αναμένεται ότι θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών.

Έτσι, λοιπόν, ενώ οι ενεργειακές εξελίξεις "τρέχουν" και οι Τούρκοι προσπαθούν να τις προλάβουν, η Κύπρος αναβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό, αμυντικά και οικονομικά, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν και να διαφυλαχθούν τα διεθνή συμφέροντα στα πλούσια τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα θέματα αυτά κλήθηκε να σχολιάσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Πιο κάτω αυτούσια η συνέντευξη:

Ήταν μια πλούσια βδομάδα στο διπλωματικό επίπεδο κυρίως της Συνόδου των Med7. Αυτό που επικράτησε εν οίδη πληροφοριών είναι οι διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία. Όντως οι Γάλλοι θα τοποθετήσουν ραντάρ στο Τρόοδος, θα έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο νησί και θα σταθμεύουν στην αναβαθμισμένη με τη δική τους συμβολή ναυτική βάση στο Μαρί;

Μετά την κάθοδο του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο το 2018, είχαν τότε αποφασιστεί στις συναντήσεις που έγιναν τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και αργότερα στο Υπουργείο Εξωτερικών στην παρουσία και των Υπουργών Άμυνας και Ενέργειας συγκεκριμένοι τομείς που αφορούν θέματα ασφάλειας, ενέργειας και θέματα περιφερειακών εξελίξεων και συνεργασίες που προκύπτουν από αυτές τις περιφερειακές εξελίξεις. Όλα αυτά από τότε ξεκίνησαν να συζητούνται, ξεκίνησε η δρομολόγηση προς πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου με τον κ. Μακρόν έγινε μια ανασκόπηση του που βρισκόμαστε, σφραγίστηκαν αν θέλετε αυτές οι συμφωνίες και πολύ σύντομα εντός Φεβρουαρίου θα αρχίσουν και οι ανακοινώσεις στους τρεις τομείς που έχω προαναφέρει. Θέματα άμυνας, ασφάλειας, ενέργειας και θέματα περιφερειακών συνεργασιών.

Η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών πότε θα αρχίσει;

Άμεσα θα αρχίσει ειδικά σε ότι αφορά τον ενεργειακό τομέα όπως και τους άλλους δύο τομείς. Εντός Φεβρουαρίου θα γίνει η ανακοίνωση τους και αμέσως μετά θα αρχίσει η υλοποίηση τους.

Υπάρχει κάποιος οδικός χάρτης σε ότι αφορά τα αμυντικά θέματα. Δηλαδή εκείνο που ακούστηκε με τη βάση που πάει εδώ και καιρό. Πότε θα αρχίσει η δουλειά στη Βάση;

Εδώ και καιρό έχουν επισκεφθεί και όχι μόνο μία φορά Γάλλοι εμπειρογνώμονες την Κύπρο σε σχέση με αυτές τις συζητήσεις που καθορίστηκαν όταν ήρθε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο. Είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, είμαστε στο τελικό στάδιο, εκείνο που έχει σημασία και αυτός είναι ο τρόπος που θα κινηθούμε, μακριά από δημόσιες και τυμπανοκρουσίες να προχωρήσουμε στις συγκεκριμένες ενέργειες που θεωρούμε ότι είναι σημαντικές τόσο για την Κύπρο όσο και την Γαλλία αλλά και την περιοχή και ευρύτερα την ΕΕ.

Ποιοι θα μπορούσαν να ήταν οι όροι εντολής μιας στρατιωτικής δύναμης της Γαλλίας που σταθμεύει μόνιμα στην Κύπρο;

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά εργάζεται στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε στη βάση σχηματισμού συνεργασιών που αποσκοπούν να αποκλείσουν τον οποιονδήποτε ή να κινούνται ενάντια σε μια τρίτη χώρα. Άρα οι μέχρι στιγμής παροχή διευκολύνσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν στο επίπεδο των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων την ίδια στιγμή είναι σε όλους γνωστό ότι διαχρονικά ενδεχομένως περισσότερο μετά την εκλογή του κ. Μακρόν υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι κάτι που δεν είναι γνωστό ότι διαχρονικά η Γαλλία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Λίβανο, για τη Συρία, έχει μια πολύ στενή συνεργασία και στον αμυντικό τομέα με την Αίγυπτο, να σας θυμίσω ότι ο κ. Μακρόν ήρθε στην Κύπρο από την Αίγυπτο και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που συζητούμε και σε συνδυασμό όμως με κάτι άλλο. Αυτό το άλλο είναι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες οι οποίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο σε σχέση με την Μόνιμη Διαρθρωτική Συνεργασία τη γνωστή σε όλους PESCO όπου Κύπρος και Γαλλία συμμετέχουν μαζί σε κάποια από τα προγράμματα που η ίδια η ΕΕ έχει ανακοινώσει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ